Με ποια σειρά βγαίνουν τα νεογιλά δόντια ;

Τα παιδικά δόντια εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού με ένα πρότυπο και μια σειρά ακολουθίας. Παρακάτω παρατίθεται ένας ενδεικτικός πίνακας που αναφέρεται στους χρόνους ανατολής των νεογιλών δοντιών.

Άνω γνάθος

Κεντρικοί τομείς 8 – 12 μηνών
Πλάγιοι τομείς 9 – 13 μηνών
Κυνόδοντες 16 – 22 μηνών
Πρώτοι γομφίοι 13 – 19 μηνών
Δεύτεροι γομφίοι 25 – 33 μηνών

Κάτω γνάθος

Κεντρικοί τομείς 6 – 10 μηνών
Πλάγιοι τομείς 10– 16 μηνών
Κυνόδοντες 17– 23 μηνών
Πρώτοι γομφίοι 14 – 18 μηνών
Δεύτεροι γομφίοι 23 – 31 μηνών

Συνήθως πρώτα ανατέλλουν τα δύο κάτω μπροστινά δόντια. Στη συνέχεια ακολουθούν οι 4 τομείς (κοπτήρες) στην άνω γνάθο. Η διαδικασία ανατολής συνεχίζεται σταδιακά με τελευταίους τους άνω δεύτερους γομφίους στην ηλικία των 2,5 ετών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δόντια ανατέλλουν σε ζευγάρια, δηλαδή από ένα σε κάθε πλευρά της γνάθου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις (3 – 4) μηνών σχετικά με το πότε θα εμφανιστεί ένα δόντι στο παιδικό στόμα. Υπάρχουν παιδιά που “βγάζουν” πιο γρήγορα τα δόντια τους και άλλα στα οποία η διαδικασία ανατολής προχωρεί με πιο αργούς ρυθμούς. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι ανησυχητική. Επίσης ρόλο παίζει και το φύλο του παιδιού. Στα κορίτσια τα δόντια “βγαίνουν” νωρίτερα συγκριτικά με τ΄ αγόρια.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπομονή με την ανατολή των παιδικών δοντιών. Διαφορά 3 – 4 μηνών συγκριτικά με άλλα παιδάκια δε θα πρέπει να τους τρομάζει. Μόνο όταν κάποιο από τα νεογιλά δόντια δεν έχει ανατείλει ως τη ηλικία των 3 ετών, καλό θα ήταν οι γονείς να συμβουλευτούν έναν παιδοδοντίατρο.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok