Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού με δύο κεκαμένες ρίζες

 

Η ασθενής είχε ξεκινήσει ενδοδοντική θεραπεία στον κάτω αριστερό γομφίο, χωρίς να το γνωρίζει καθώς δεν είχε ενημερωθεί για αυτό. 2 χρόνια το δόντι ήταν με ατελη απονεύρωση με αποτέλεσμα να έχουν ενασβεστιωθεί οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού. Η χημικομηχανική επεξεργασία του δοντιού είχε τις δυσκολίες της, παρόλα αυτά τελείωσε με άριστο αποτέλεσμα. Η έμφραξη των ριζών του δοντιού εκτείνονται ως κάτω και είναι συμπαγής σε όλη της την έκταση.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού με έντονη κάμψη ρίζας

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η  ασθενής έχει μια παλιά μεταλλοκεραμική θήκη στο δεύτερο γομφίο της δεξιάς πλευράς της άνω γνάθου, η οποία τον τελευταίο καιρό την πονάει αρκετά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε οτι τα όρια της θήκης είχαν αρχίσει να μην έχουν επαρκή επαφή με το δόντι στήριγμα. Αποφασίστηκε η απομάκρυνση της παλιάς θήκης. Μετά την αφαίρεση της παλιάς στεφάνης επιβεβαιώθηκε οτι η τερηδόνα εκτεινόταν βαθιά στο ύψος του νεύρου του δοντιού, γεγονός που εξηγούσε τον πόνο της ασθενούς.

Αποφασίστηκε η απονεύρωση δοντιού και η κατασκευή νέας ολοκεραμικής θήκης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

H ασθενής πονούσε πολύ τον τελευταίο καιρό στον πρώτο δεξιό γομφίο της άνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού, γιατί οι τερηδονογόνοι ιστοί εκτεινόταν ως το νεύρο του δοντιού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής πονούσε στον τελευταίο δεξιό γομφίο της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού, εφόσον το παλιό επανατερηδονισμένο σφράγισμα ήταν βαθύ και εκτεινόταν ως το νεύρο του δοντιού.

ΠΡΙΝ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής πονούσε στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού διαπιστώθηκε οτι τα τελευταία δύο δόντια είχαν βαθιά τερηδόνα με αποτέλεσμα να απαιτείται η απονεύρωσή τους, ώστε να σταματήσουν τα συμπτώματα πόνου. Εντονότερο πόνο παρουσίαζε ο φρονιμίτης. Ο ασθενής φοβάται πολύ τις εξαγωγές δοντιών και επιθυμία του ήταν η διατήρηση του φρονιμίτη. Για αυτό το λόγο ξεκίνησε η θεραπεία των δοντιών με αφετηρία την απονεύρωση του φρονιμίτη. Η διαδικασία ήταν εύκολη αν αναλογιστεί κανείς οτι στην πρώτη κιόλας συνεδρία πραγματοποιήθηκε η εκπόλφωση του δοντιού, όπως χαρακτηριστικά δείχνει και η φωτογραφία στην οποία φαίνεται η απομάκρυνση ολόκληρου του νεύρου του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Απομάκρυνση του νεύρου του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής μετά τον εκτροχισμό του δοντιού για την τοποθέτηση θήκης αναφέρει οτι είχε περιστασιακά συμπτώματα πόνου. Δύο χρόνια μετά τη συγκόλληση της θήκης πονούσε αρκετά οπότε και λήφθηκε ακτινογραφία. Διαπιστώθηκε η ακρορριζική αλλοίωση στην άπω ρίζα του δοντιού. Αποφασίστηκε η απομάκρυνση της παλιάς θήκης, η απονεύρωση του δοντιού και η τοποθέτηση νέας θήκης. Η ασθενής αισθάνεται πλέον το δόντι της πολύ σταθερό και δεν πονά καθόλου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής είχε έντονα συμπτώματα πόνου στο κρύο στον κάτω τομέα. Η ακτινογραφική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη βαθιού σφραγίσματος που εκτεινόταν ως το νεύρο του δοντιού. Η λύση θεραπείας ήταν η απονεύρωση του δοντιού, οπότε η ασθενής σταμάτησε να πονάει από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής είχε αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δόντια του αθεράπευτα παρόλο που το πονούσαν αρκετά για πολλούς μήνες. Αποφάσισε την αποκατάσταση όλου του στόματος του. Η κλινική και ακτινογραφική εξέταση αποκάλυψε την ανάγκη να απονευρωθούν τα τρία τελευταία του δόντια στην άνω δεξιά πλευρά.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η  ασθενής πονάει πολύ στον αριστερό κάτω προγόμφιο. Η τερηδόνα ήταν πολύ βαθιά και το δόντι από μέσα σαθρό. Αποφασίστηκε η ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού. Στο πρώτο κιόλας ραντεβού η ασθενής ανακουφίστηκε από τα συμπτώματα πόνου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η  ασθενής πονάει στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Επίσης αναφέρει οτι αισθάνεται μία πολύ άσχημη μυρωδιά στο στόμα της. Μετά τη λήψη αρχικής ακτινογραφίας και τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού, οπότε και διαπιστώθηκε η βαθιά τερηδόνα στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού, η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο συνεδρίες.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η  ασθενής είχε ένα παλιό σφράγισμα που περιστασιακά την ενοχλούσε. Διαπιστώθηκε οτι το δόντι πρόλο που είχε το σφράγισμα είχε επανατερηδονιστεί και η τερηδόνα είχε φτάσει στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού, ώστε να απαλλαγεί η ασθενής από τα συμπτώματα πόνου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο καθώς είχε έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Απουσιάζει η φωτογραφία της αρχικής κλινικής εικόνας, η οποία έδειχνε πόσο τερηδονισμένο ήταν ο πρώτος γομφίος σε εκείνη την πλευρά της κάτω γνάθου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ασθενή είχε αφήσει το δόντι μήνες αθεράπευτο, παρόλο που τον πονούσε πολύ. Απαραίτητη για τη θεραπεία του δοντιού ήταν η απονεύρωση του. Αρχικά χορηγήθηκε στον ασθενή η αναισθησία, αφαιρέθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί εντοπίστηκαν οι ριζικοί σωλήνες και επεξεργάστηκαν με μηχανοκίνητα εργαλεία. Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της απονεύρωσης δοντιού Βλέπε Διαδικασία απονεύρωσης 

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της αρχικής κλινικής εικόνας του δοντιού αμέσως μετά τη διάνοιξη του, τα στόμια των ριζικών σωλήνων ήταν πολύ στενά. Με τη βοήθεια των μηχανοκίνητων εργαλείων οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού επεξεργάστηκαν και διευρύνθηκαν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση μικροβίων και νεκρών ιστών από το εσωτερικό των ριζών. Η διαφορά είναι εμφανής στη φωτογραφία της κλινικής εικόνας μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας. Όταν το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ειδικό εμφρακτικό υλικό. Ακολούθως το δόντι προστατεύτηκε με την κατασκευή στεφάνης / θήκης δοντιού, καθώς το έλλειμμα των οδοντικών ιστών ήταν μεγάλο.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ – Στενοί ριζικοί σωλήνες

ΜΕΤΑ – Διευρυμένοι ριζικοί σωλήνες

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το οδοντιατρείο γιατί πονούσε πάρα πολύ στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση της περιοχής διαπιστώθηκε οτι ο πρώτο γομφίος στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου παρουσίαζε περιο – ενδοδοντική στην περιοχή του διχασμού των ριζών. Πιο συγκεκριμένα είχε υποχωρήσει ελάχιστα το οστό στην προαναφερθέντα περιοχή, το ούλο ήταν πρησμένο και το δόντι παρουσίαζε έντονα συμπτώματα πόνου τόσο στην επίκρουση όσο και στην ψηλάφηση. Η θεραπευτική επιλογή ήταν η απονεύρωση δοντιού. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία κατά τη διάνοιξη του δοντιού παρατηρήθηκε έντονη εκροή πύου με την οποία εκτονώθηκε και η φλεγμονή του δοντιού. Στη δεύτερη κιόλας συνεδρία η ασθενής ήταν πολύ ανακουφισμένη, ενώ στην τρίτη συνεδρία η απονεύρωση ολοκληρώθηκε. Εφόσον το δόντι δεν έδινε συμπτώματα πόνου η θεραπεία του δοντιού τελείωσε με την αποκατάσταση του οδοντικού ελλείμματος  με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Έντονη εκροή πύου κατά τη διάνοιξη του δοντιού

Κλινική εικόνα του δοντιού μετά την έμφραξη των ριζικών σωλήνων του δοντιού

Τελική εικόνα του δοντιού στο στόμα μετά την ολοκληρωση της απονεύρωσης 

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Στα πλαίσια του ετήσιου τυπικού ελέγχου διαπιστώθηκε οτι ο ασθενής είχε μία σχετικά μεγάλη περιακρορριζική αλλοίωση στο δεύτερο γομφίο στη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά από συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού, με το ενδεχόμενο στο μέλλον να επουλωθεί και η περιοδοντική βλάβη που παρουσίαζε το δόντι. Η τελική ακτινογραφία δείχνει την άρτια απονεύρωση και έμφραξη των ριζών του δοντιού. Οι φωτογραφίες δείχνουν την ολοκληρωμένη επεξεργασία των ριζών του δοντιού όπως και την κλινική εικόνα μετά την έμφραξη των ριζών του δοντιού. Η ακτινογραφική εξέταση του δοντιού μετά από ένα χρόνο, δείχνει την επούλωση των περιοδοντικών ιστών του συγκεκριμένου γομφίου. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Ένα χρόνο μετά

Κλινική εικόνα του δοντιού μετά την επεξεργασία των ριζών του δοντιού και την έμφραξη μίας ρίζας (από τις 3 ρίζες)

Κλινική εικόνα μετά την έμφραξη των τριών ριζών του δοντιού

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, παιδευόταν τον τελευταίο 1,5 χρόνο με την απονεύρωση στον αριστερό πλάγιο τομέα της άνω γνάθου. Μετά την αφαίρεση του προσωρινού σφραγίσμτος και τη διάνοιξη του δοντιού ξεκίνησε η χημικομηχανική επεξεργασία του δοντιού στα πλαίσια της απονεύρωσης δοντιού.Μετά την πρώτη κιόλας συνεδρία η ασθενής ήταν πλήρως ανακουφισμένη, ενώ στη δεύτερη συνεδρία ολοκληρώθηκε και η απονεύρωση.Το δόντι αποκαταστάθηκε με νέο σφράγισμα ρητίνης.

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με έντονο πόνο  στην περιοχή των κεντρικών τομέων της άνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση της περιοχής διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυο παλιών λευκών σφραγισμάτων (προ 7ετίας περίπου) στον αριστερό κεντρικό τομέα της άνω γνάθου, τα οποία εκτεινόταν στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Το δόντι εμφάνιζε έντονα συμπτώματα στην επίκρουση και ο πόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν συνεχής με ελάχιστα διαλείμματα. Η θεραπευτική λύση του εν λόγω δοντιού ήταν η απονεύρωση του, η οποία και ολοκληρώθηκε σε δύο συνεδρίες, εφόσον το δόντι στη δεύτερη συνεδρία ηταν ασυμπτωματικό. Ο ασθενής είναι ευχαριστημένος καθώς το δόντι δεν τον ξαναπόνεσε ποτέ ξανά.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής είχε έγκλειστο ένα παιδικό δόντι μέσα στο οστό της κάτω γνάθου. Ήταν απαραίτητη η απονεύρωση όλων των κάτω τεσσάρων τομέων για τη διεξαγωγή της χειρουργικής εξαγωγής του νεογιλού δοντιού. Ο ένας πλάγιος τομέας είχε κατ΄ εξαίρεση 2 ριζικούς σωλήνων αντί του ενός που είναι το σύνηθες.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής περιγράφει έναν έντονο συνεχόμενο πόνο στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου που δεν την αφήνει τις τελευταίες μέρες μα εργαστεί. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση της περιοχής διαπιστώθηκε οτι το υπαίτιο δόντι για την πρόκληση των έντονων συμπτωμάτων ήταν ο δεύτερος δεξιός άνω γομφίος, ο οποίος διέθετε ένα παλιό βαθύ σφράγισμα που πίεζε το νεύρο του δοντιού.

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας αφαιρέθηκε το παλιό σφράγισμα και εντοπίστηκαν οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού (βλέπε φωτογραφία). Μετά την κατάλληλη επεξεργασία των ριζικών σωλήνων και εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η απονεύρωση ολοκληρώθηκε με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Η ασθενής προσήλθε με έντονο πόνο στο ιατρείο και είχε λάβει τις προηγούμενες μέρες αντιβίωση, εφόσον στην άνω αριστερή πλευρά της είχε οίδημα. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός συριγγίου υπερώια μεταξύ των δύο άνω αριστερών γομφίων. Πραγματοποιήθηκε ακτινογραφία με την τοποθέτηση ενός κώνου γουταπέρκας για τη διάγνωση του υπαίτιου δοντιού, που είχε προκαλέσει την εμφάνιση του συριγγίου. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν η κλινική και ακτινογραφική εξέταση ακολούθησε η έναρξη απονεύρωσης στο δεύτερο άνω αριστερό γομφίο, δεδομένου οτι είχε ένα βαθύ λευκό σφράγισμα ρητίνης που εκτεινόταν στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Το δόντι είχε έντονα συμπτώματα πόνου κατά την επίκρουσή του.

Μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης στο δεύτερο άνω αριστερό γομφίο το δόντι είναι ασυμπτωματικό. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης, εφόσον το έλλειμμα των οδοντικών ιστών ήταν μικρό και δε χρειαζόταν η προστασία του δοντιού με θήκη / στεφάνη δοντιού.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η επανάληψη απονεύρωσης στον πρώτο άνω αριστερό γομφίο, καθώς η απονεύρωση του δεν καλύπτει όλο το μήκος των ριζών του δοντιού και το δόντι μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας συνεχίζει να πονά.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Εικόνα του δοντιού μετά τη διάνοιξή του και την επεξεργασία των ριζικών σωλήνων του δοντιού

Κλινική εικόνα του δοντιού με το υλικό έμφραξης στους ριζικούς σωλήνες του

Αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα ρητίνης

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Στο συγκεκριμένο περιστατικό η μορφολογία της ρίζας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ρίζα έχει τη μορφή τελικού “S”. Απουσιάζει η αρχική ακτινογραφία του δοντιού. Η απονεύρωση διεκπεραιώθηκε χωρίς να θιγεί η ανατομία της ρίζας του δοντιού.

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Στο συγκεκριμένο περιστατικό απουσιάζει η αρχική ακτινογραφία. Στην τελική ακτινογραφία φαίνεται η ομοιόμορφη συμπαγής έμφραξη των ριζικών σωλήνων των δοντιών. Επίσης το υλικό απονεύρωσης καλύπτει όλο το μήκος των ριζών του δοντιού, κάτι που είναι σημαντικό για την πρόγνωση του δοντιού.

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Στον ασθενή είχε πραγματοποιηθεί σε συνάδελφο ένα λευκό σφράγισμα στο αριστερό δεύτερο γομφίο της άνω γνάθου. Από τότε το δόντι εμφανίζει μέτρια (κατά διαστήματα έντονα) συμπτώματα πόνου, σε βαθμό που να μην επιτρέπει στον ασθενή να φάει με άνεση. Στην κλινική εξέταση το δόντι έδινε έντονα και ξεκάθαρα συμπτώματα πόνου στην επίκρουση. Η ακτινογραφία αποκάλυψε οτι το σφράγισμα ίσως να είχε  τοποθετηθεί κοντά στο νεύρο του δοντιού, γεγονός που μπορεί να ερέθισε τον πολφό του δοντιού γι αυτό και πονούσε.

Η θεραπεία επιλογής στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν η απονεύρωση δοντιού. Η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώθηκε σε δύο ραντεβού και το δόντι είναι πλέον ασυμπτωματικό. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα, εφόσον το έλλειμμα των οδοντικών ιστών δεν ήταν μεγάλο για να απαιτείται η προστασία του δοντιού με θήκη / στεφάνη.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής τον τελευταίο μήνα υποφέρει από ένα οίδημα στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Του προτάθηκε η εξαγωγή του δοντιού, όμως ο ασθενής δεν ήθελε να προχωρήσει στην αφαίρεση του δοντιού και ήθελε να προσπαθήσει να το κρατήσει στο στόμα του. Κλινικά διαπιστώθηκε ένα διάχυτο οίδημα στην περιοχή του αριστερού κάτω δεύτερου γομφίου, ο οποίος ήταν καλυμμένος με μεταλλοκεραμική θήκη δοντιού. Η ακτινογραφία έδειξε την ύπαρξη ακρορριζικής αλλοίωσης και στις δύο ρίζες του δοντιού.

Σε συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε η απονεύρωση του δοντιού.

Αρχικά αφαιρέθηκε η θήκη που κάλυπτε το δόντι για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία τόσο του δοντιού όσο και του ασθενή. Κατόπιν εντοπίστηκαν οι ριζικοί σωλήνες και ξεκίνησε η χημικομηχανική επεξεργασία του δοντιού.

Επειδή ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο έχοντας ήδη ένα μεγάλο οίδημα στην περιοχή χρειάστηκαν 3 ραντεβού ώστε το δόντι να είναι ασυμπτωματικό και να μπορέσει να γίνει η έμφραξη των ριζικών σωλήνων του δοντιού. Η αποκατάσταση του δοντιού ολοκληρώθηκε με την κατασκευή νέας μεταλλοκεραμικής θήκης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Aπονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής πονούσε στον πρώτο αριστερό προγόμφιο της άνω γνάθου. Η ακτινογραφική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός παλιού λευκού σφραγίσματος, το οποίο ήταν βαθύ και έφτανε στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Κλινικά το δόντι πονούσε έντονα στη δοκιμασία επίκρουσης. Σε συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε η αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος και η θεραπεία του δοντιού με απονεύρωση.

Αρχικά χορηγήθηκε στην περιοχή τοπική αναισθησία και ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού και ο εντοπισμός των ριζικών σωλήνων του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η χημικομηχανική επεξεργασία του δοντιού με τη χρήση μηχανοκίνητων εργαλείων και υγρών διακλυσμών για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής αντισηψίας των ριζικών σωλήνων. Στο δεύτερο ραντεβού το δόντι δεν έδινε πλέον συμπτώματα πόνου και επομένως ολοκληρώθηκε η απονεύρωση με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων του δοντιού με το ειδικό υλικό της γουταπέρκας. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης, εφόσον το έλλειμμα των οδοντικών ιστών δεν ήταν μεγάλο και δεν ήταν απαραίτητη η προστασία του δοντιού με θήκη / στεφάνη.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση με διατήρηση της θήκης δοντιού

Ο ασθενής ολοκλήρωσε πρόσφατα σε συνάδελφο τη δημιουργία γέφυρας στην κάτω δεξιά μεριά του. Ένα μήνα σχεδόν μετά τη συγκόλληση της γέφυρας στα δόντια, ο ασθενής είχε έναν έντονο πόνο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συναδέλφου το δόντι χρειαζόταν απονεύρωση, την οποία και ξεκίνησαν. Στη συνέχεια ο ασθενής παραπέμφθηκε στο ιατρείο. Επιθυμία του ασθενή ήταν η διατήρηση της γέφυρας στο στόμα.

Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο) και έγινε διάνοιξη του δοντιού μέσω της στεφάνης (θήκης δοντιου). Η στεφάνη είχε τροχιστεί μασητικά ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις ρίζες του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας: Πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό των ριζών για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση των ρίζών. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον ο ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με την έμφραξη των ριζών του δοντιού.

Το σημείο της στεφάνης που τροχίστηκε μασητικά έκλεισε με σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση και σφραγίσματος δοντιού

Ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την αποκατάσταση μιας “τρύπας” που αντιλήφθηκε από μόνος του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία τερηδονική βλάβη στον αριστερό πρώτο γομφίο. Παρόλο που η κοιλότητα δεν ήταν μεγάλη σε πλάτος η τερηδόνα εκτεινόταν έφτανε σε μεγάλο βάθος στο ύψος του πολφού, δηλαδή του νεύρου του δοντιού. Ξεκίνησε η διαδικασία της απονεύρωσης δοντιού και μετά την ολοκλήρωση της πραγματοποιήθηκε  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με σφράγισμα και όχι με θήκη δοντιού, γιατί το έλλειμμα του δοντιού δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να απαιτείται η κατασκευή στεφάνης για την προστασία του.

ΠΡΙΝ

Απονεύρωση δοντιού

Αποκατάσταση δοντιού με προσωρινό σφράγισμα μετά το τέλος της απονεύρωσης

Τελικό λευκό σφράγισμα

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού με διάτρηση

Η ασθενής είχε ξεκινήσει μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στον κάτω αριστερό πρώτο γομφίο πριν δύο εβδομάδες σε κάποιον άλλο συνάδελφο. Ανέφερε ότι από τότε ταλαιπωρείται με έντονο μόνιμο πόνο στο συγκεκριμένο δόντι. Της είχε χορηγηθεί αντιβίωση και παρόλα αυτά ο πόνος παραμένει.

Έγινε η κλινική και ακτινογραφικά εξέταση του δοντιού. Στην αρχική ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε πριν τη διάνοιξη του δοντιού παρατηρήθηκε ο έντονος εκτροχισμός του δοντιού ανάμεσα στις ρίζες. Η ακτινογραφική αυτή εικόνα γεννά υποψίες για πιθανή διάτρηση του δοντιού στο συγκεκριμένο σημείο. Διάτρηση ενός δοντιού κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης μπορεί να προκληθεί όταν ο οδοντίατρος “ανοίγει” (τροχίζει) το δόντι στην προσπάθεια του να εντοπίσει τις ρίζες του δοντιού (ριζικοί σωλήνες). Είναι δηλαδή πιθανόν το δόντι να τροχιστεί σε άλλο σημείο από αυτό που εντοπίζονται οι ρίζες του δοντιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία τρύπα στο δόντι. Η τρύπα αυτή ονομάζεται διάτρηση.

Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού. Αμέσως μετά την αφαίρεση του προσωρινού σφραγίσματος παρατηρήθηκε έντονη και απότομη αιμορραγία του δοντιού, η οποία προερχόταν από ένα συγκεκριμένο σημείο. Η κλινική αυτή εικόνα επιβεβαίωσε τις υποψίες για διάτρηση του δοντιού. Εντοπίστηκε το σημείο της διάτρησης και έγινε έλεγχος με μία ακτινογραφία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση της διάτρησης με ειδικό υλικό και εντοπίστηκε ο τρίτος σωλήνας του δοντιού. Η όλη διαδικασία επιβεβαιώθηκε με τη λήψη ακτινογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθενής μετά το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο (στο οποίο βρέθηκε ο τρίτος ριζικός σωλήνας και “έκλεισε” το σημείο της διάτρησης) δεν πονούσε πλέον και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι παρασκευάστηκε με ειδικά μηχανοκίνητα εργαλεία ενδοδοντίας και απολυμάνθηκε με ειδικά υγρά διακλυσμών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων (ριζών του δοντιού) με γουταπέρκα. Σε επόμενη επίσκεψη έγινε η αποκατάσταση του δοντιού με έμφραξη ρητίνης.

Επιβεβαίωση της διάτρησης

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής αναφέρει οτι τον τελευταίο 1,5 μήνα ταλαιπωρείται με τον πρώτο αριστερό προγόμφιο, καθώς είχε ξεκινήσει απονεύρωση στο δόντι και από τότε έχει έντονα συμπτώματα πόνου, παρά τη λήψη αντιβίωσης.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στο ριζικό σωλήνα του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 2 ραντεβού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρείται με έντονους πόνους στον πρώτο δεξιό γομφίο, ο οποίος είναι καλυμμένος με θήκη δοντιού. Μετά την ακτινογραφική εξέταση του δοντιού διαπιστώθηκε η ακρορριζική αλλοίωση του συγκεκριμένου δοντιού. Η κλινική εξέταση φανέρωσε οτι τα όρια της στεφάνης ήταν ατελή και δεν είχε πλέον καλή εφαρμοφή πάνω στο δόντι. Αποφασίστηκε η αφαίρεση της στεφάνης , η απονεύρωση του δοντιού και η δημιουργία στο μέλλον νέας θήκης δοντιού.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στους ριζικούς σωλήνές του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία ο ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη των ριζών του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 3 ραντεβού.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η κατασκευή νέας στεφάνης δοντιού.

Αρχική εικόνα δοντιού πριν την αφαίρεση της θήκης

Αμέσως μετά την αφαίρεση της θήκης του δοντιού

Εύρεση και επεξεργασία των ριζικών σωλήνων υπό τη χρήση του απομονωτήρα

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού

Ο ασθενής παραπέμφθηκε από συνάδελφο οδοντίατρο για τη συνέχιση της θεραπείας στο δεξί κεντρικό τομέα της άνω γνάθου. Αρχικά στο δόντι είχε πραγματοποιηθεί λευκό σφράγισμα. Μετά από μία εβδομάδα ο ασθενής παρουσίασε έντονο οίδημα στην περιοχή του κεντρικού τομέα και επισκέφτηκε το ιατρείο με έντονο πόνο και πρήξιμο εσωτερικά του άνω χείλους. Μετά την ακτινογραφική εξέταση του δοντιού διαπιστώθηκε οτι το σφράγισμα είχε άμεση επαφή με τον πολφό (το νεύρο του δοντιού), γεγονός που προκάλεσε τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του πολφού, η οποία συνοδευόταν με την εμφάνιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.

Η θεραπευτική λύση ήταν η απονεύρωση του εν λόγω δοντιού.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στο ριζικό σωλήνα του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 2 ραντεβού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο γιατί ταλαιπωρείται με έντονα συμπτώματα πόνου στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση διαπιστώθηκε ο επανατερηδονισμός του δεύτερου κάτω αριστερού προγόμφιου σε μεγάλο βάθος που εκτεινόταν στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Για τη θεραπεία του δοντιού απαιτείται η απονεύρωση του.

Μετά από συνεννόηση με την ασθενή της χορηγήθηκε τοπική αναισθησία, ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού, η απομάκρυνση των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών και ο εντοπισμός του ριζικού σωλήνα του δοντιού. Η ενδοδοντική θεραπεία συνεχίστηκε με τη χημικομηχανική επεξεργασία της ρίζας του δοντιού (με μηχανοκίνητα εργαλεία) και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στο ριζικό σωλήνα του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι στο επόμενο ραντεβού ήταν ασυμπτωματικό, η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 3 ραντεβού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με έντονο πόνο στην αριστερή μεριά της πάνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση διαπιστώθηκε οτι ο πρώτος γομφίος ήταν τερηδονισμένος σε μεγάλη έκταση και βάθος. Η ακτινογραφία αποκάλυψε επίσης μία ακρορριζική αλλοίωση σε 2 από τις 3 ρίζες του δοντιού.

Για τη θεραπεία του δοντιού ήταν απαραίτητη η απονεύρωσή του.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στους ριζικούς σωλήνες του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 3 ραντεβού.

Στην δεξιά ακτινογραφία φαίνεται οτι η ακρορριζική αλλοίωση σε μία από τις ρίζες του δοντιού είχε κιόλας υποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της απονεύρωσης του δοντιού.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού  πριν (αριστερή φωτογραφία) και μετά (δεξιά φωτογραφία) την επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικά – Απονεύρωση δοντιού

Παρακάτω παρατίθονται μερικά περιστατικά μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δοντιού.

Κάτω γομφίος με κεκαμμένες ρίζες

Άνω γομφίος με έντονα κεκαμμένες ρίζες

Μονόριζο δόντι με 3 ριζικούς σωλήνες

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok