Τι είναι ο πολφός

Ας φανταστούμε ότι κάθε δόντι έχει 3 στοιβάδες. Στην εξωτερική στοιβάδα βρίσκεται το σμάλτο του δοντιού (αδαμαντίνη). Όσο προχωρούμε πιο μέσα υπάρχει ένα είδος σκληρού ιστού που ονομάζεται οδοντίνη. Στην τελευταία εσωτερική στοιβάδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού, υπάρχει ένας μικρός σαν κλωστή ιστός που λέγεται πολφός. 

Ο πολφός αποτελείται από νεύρα, αγγεία, συνδετικό ιστό και κύτταρα. Κύρια λειτουργία του πολφού είναι η παροχή αίσθησης καθώς και η θρέψη του δοντιού. Γι αυτούς τους λόγους είναι και το ζωντανό κομμάτι του δοντιού. Σε περίπτωση νέκρωσης ή φλεγμονής του πολφού, νεκρώνεται ή φλεγμαίνει και το αντίστοιχο δόντι.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok