Τι είναι εξαγωγή δοντιού;

eksagwgh 1Εξαγωγή είναι η αφαίρεση του δοντιού από το φατνίο του (θήκη του δοντιού στο οστό).Στη σύγχρονη οδοντιατρική η εξαγωγή είναι η έσχατη λύση θεραπείας, στην οποία καταφεύγει ο οδοντίατρος εφόσον δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διατήρησης του δοντιού στον οδοντικό φραγμό με τις συντηρητικές οδοντιατρικές μεθόδους θεραπείας (π.χ. σφράγισμα, απονεύρωση κ.α.).

Η εξαγωγή εκτελείται μετά από τοπική αναισθησία του δοντιού και της γύρω περιοχής του δοντιού, επομένως και είναι τελείως ανώδυνη για τον ασθενή.

Η δυσκολία εξαγωγής ενός δοντιού εξαρτάται από τη θέση του δοντιού αλλά και από την έκταση της βλάβης του. Πιο εύκολα εξάγονται τα πρόσθια και επάνω δόντια. Ενώ δόντια της κάτω γνάθου και στην πίσω περιοχή του στόματος παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εξαγωγή τους.

Σε περίπτωση που ο οδοντίατρος κρίνει ότι η εξαγωγή ενός δοντιού είναι πιο περίπλοκη από μια απλή εξαγωγή (π.χ. φρονιμήτες), ο ασθενής παραπέμπεται σε γναθοχειρουργό.

Πότε είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού;eksagwgh 2

  • Εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας λόγω τερηδόνας, η οποία φτάνει στη ρίζα ή στο ύψος των ούλων του δοντιού
  • Εκτεταμένη περιοδοντική φλεγμονή, που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη κινητικότητα του δοντιού
  • Μεγάλη περιακρορριζική αλλοίωση (κύστη στο άκρο της ρίζας του δοντιού), η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όπως επίσης αποτυχημένη απονεύρωση που δεν αξίζει η επανάληψης της.
  • Έγκλειστα δόντια και φρονιμίτες.
  • Κάταγμα δοντιού με επιπλοκή της ρίζας, όπως π.χ. μετά από τραύμα ή πίσω δόντια, τα οποία λόγω μεγάλων αποκαταστάσεων (σκληρά μαύρα σφραγίσματα) σπάζουν στα δύο.

 

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις μερικές φορές είναι αναγκαίο να εξαχθούν υγιή δόντια. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής:

  • Για λόγους ορθοδοντικής θεραπείας
  • Νεογιλά (παιδικά) δόντια που παραμένουν στον οδοντικό φραγμό και εμποδίζουν τη φυσιολογική ανατολή των αντίστοιχων μόνιμων δοντιών

Πρέπει να γίνει όμως σαφές ότι η εξαγωγή είναι η τελευταία λύση θεραπείας τόσο του ασθενούς όσο και του οδοντιάτρου. Στόχος της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι η διατήρηση των φυσικών μας δοντιών στο στόμα για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok