Τι είναι η πολφοτομή;

Πολφοτομή είναι ένα είδος απονεύρωσης που πραγματοποιείται στα παιδικά δόντια και πιο συγκεκριμένα στους νεογιλούς γομφίους (παιδικοί τραπεζίτες).Η κλασσική διαδικασία της απονεύρωσης, όπως αυτή πραγματοποιείται στους ενήλικες αποφεύγεται από τον παιδοδοντίατρο στα μικρά παιδιά για τους παρακάτω λόγους:

  • Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, κατά τη οποία δύσκολα ένα παιδί θα επιδείξει την απαιτούμενη συνεργασία και υπομονή.
  • Για την ολοκλήρωση της απαιτούνται τουλάχιστον 2 επισκέψεις
  • Υπάρχει πιθανότητα τα μικροεργαλεία και τα δύσοσμα υλικά που χρησιμοποιεί ο παιδοδοντίατρος για να καθαρίσει το εσωτερικό του δοντιού (νεύρο) να τρομάξουν το παιδί

Μία αρνητική εμπειρία του παιδιού στον οδοντίατρο μπορεί να το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Σε περίπτωση, λοιπόν, που απαιτείται η απονεύρωση ενός νεογιλού (παιδικού) δοντιού είναι προτιμότερο ο παιδοδοντίατρος να καταφεύγει στην ηπιότερη επεμβατική λύση της πολφοτομής.

polfotomh 1

Τι κάνει ο παιδοδοντίατρος κατά την πολφοτομή;

Ο παιδοδοντίατρος με την πολφοτομή αφαιρεί το επάνω μέρος του νεύρου του δοντιού (πάνω από τη ρίζα),το οποίο είναι συνήθως και αυτό που φλεγμαίνει. Το υπόλοιπο μέρος του νεύρου (αυτό που βρίσκεται μέσα στη ρίζα) αφήνεται άθικτο. Στην ουσία γίνεται θεραπεία στο μισό δόντι. Το σημείο, στο οποίο κόβεται και αφαιρείται το νεύρο του δοντιού, καλύπτεται με ειδικό υλικό, το οποίο προάγει την επούλωση του δοντιού. Παράλληλα, το υλικό αυτό διατηρεί ζωντανό το υπόλοιπο νεύρο στις ρίζες του δοντιού. Οι ρίζες του δοντιού, καθώς μένουν άθικτες, σιγά-σιγά απορροφούνται και το δόντι αποπέφτει φυσιολογικά.

Πότε χρειάζεται ένα δόντι πολφοτομή;

pulpotomie 12Ο παιδοδοντίατρος προβαίνει στη διαδικασία της πολφοτομής, όταν η τερηδόνα εκτείνεται τόσο βαθιά μέσα στο δόντι σε βαθμό που να έχει προσβάλλει το νεύρο του. Στην περίπτωση αυτή το δόντι δεν μπορεί να “σωθεί” με ένα απλό σφράγισμα και απαιτείται η πολφοτομή του δοντιού.

Η πολφοτομή συνήθως πραγματοποιείται σε νεογιλά (παιδικά) δόντια, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στόμα του παιδιού μέχρι να ανατείλουν τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Η πολφοτομή είναι επίσης η λύση επιλογής του παιδοδοντίατρου σε μόνιμα δόντια,στα οποία έχει προσβληθεί το νεύρο του δοντιού αλλά η διάπλαση της ρίζας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Για να ολοκληρωθεί η διάπλαση της ρίζας ενός δοντιού, απαιτείται το νεύρο στο εσωτερικό της ρίζας να είναι ζωντανό. Διαφορετικά παραμένει στάσιμη η ανάπτυξη του δοντιού. Με την πολφοτομή, λοιπόν, θεραπεύεται το επάνω μέρος του μόνιμου δοντιού που φλεγμαίνει. Το υπόλοιπο τμήμα του νεύρου μέσα στη ρίζα παραμένει άθικτο. Μ΄ αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται ανεμπόδιστα η διάπλαση της ρίζας του μόνιμου δοντιού,ενώ το δόντι συγχρόνως έχει θεραπευτεί και ο μικρός ασθενής δεν πονάει.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok