Τι είναι παιδοδοντία;

Ti einai paidodntiaΠαιδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής ο οποίος ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των οδοντιατρικών προβλημάτων στους μικρούς μας ασθενείς,στα παιδιά αλλά και στους έφηβους.
Η παιδοδοντιατρική αντιμετωπίζει τους μικρούς ασθενείς ως ξεχωριστή ομάδα που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Ο τομέας αυτός δε βλέπει τα παιδιά ως μικρογραφία των ενηλίκων αλλά ως ξεχωριστές οντότητες. Από τη φύση τους τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα ίδια πράγματα και γεγονότα με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, πόσο μάλλον το χώρο του οδοντιατρείου και τον ίδιο τον οδοντίατρο που είναι κάτι τελείως ξένο και διαφορετικό στα μάτια τους. Σκοπός της παιδοντιατρικής είναι η ομαλή εισαγωγή των παιδιών στο χώρο του οδοντιατρείου έτσι ώστε από πολύ μικρή ηλικία να είναι εξοικειωμένα με την ιδέα του οδοντιάτρου και να μη τον φοβούνται. Ο φόβος του παιδιού απέναντι στο οδοντιατρείο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με το φόβο του άγνωστου όσο και με τη στυγνή εικόνα που έχουν τα περισσότερα ιατρεία. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο χώρος του οδοντιατρείου που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά ένα παιδί να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ευχάριστος, ζεστός και φιλικός. Ένα παιδί προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα σε ένα παιδοδοντιατρείο που είναι κατάλληλα και ανάλογα διακοσμημένο για παιδιά με χρώματα, μουσικές και παιχνίδια απ΄ ότι σε ένα κοινό οδοντιατρείο για ενήλικες που δεν έχει τίποτα φιλικό για ένα παιδάκι. Ο χώρος λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρώτη αντίδραση και επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο καθώς είναι η πρώτη εντύπωση, η οποία πάντα παίζει το ρόλο της στη ψυχολογία ενός παιδιού. Είναι λογικό η είσοδος ενός μικρού ασθενή σε ένα ιατρείο για ενήλικες που έχει την κλασσική “μυρωδιά” των οδοντιατρικών υλικών και κανένα ερέθισμα για παιδιά να προκαλεί όχι μόνο φόβο αλλά αποστροφή και επιθυμία φυγής του παιδού από το χώρο. Σημασία έχει να έρθει κανείς στη θέση των παιδιών για να καταλάβει τι περιμένει ένα παιδί, τι το ευχαριστεί και το χαλαρώνει και να του το προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κοντά στις προσδοκίες του.

Η άποψη που επικρατούσε παλαιότερα ήταν οτι το παιδί θα επισκεφτεί τους οδοντιάτρους μόνο αν χαλάσει ή σπάσει κάποιο από τα δόντια του. Η σύγχρονη παιδοδοντιατρική προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης όσον αφορά τα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών. Περισσότερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην πρόληψη των οδοντικών νόσων που είναι πιθανόν να προσβάλλουν τα παιδικά δόντια και οι 2 κυριότερες είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα με πιο συχνή την τερηδόνα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γιατί αφενός το παιδί δεν πονάει και αφετέρου εισέρχεται σιγά – σιγά στο χώρο του οδοντιατρείου στα πλαίσια ενός παιχνιδιού. Με τον όρο πρόληψη εννοείται το καθάρισμα των παιδικών δοντιών, η φθορίωση ή το προληπτικό σφράγισμα (sealant). Οι οδοντιατρικές αυτές εργασίες είναι τελείως ανώδυνες και ευχάριστες για το παιδί μ΄ αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να έχει μόνο θετικές εμπειρίες από τον παιδοδοντίατρο και να επιθυμεί στο τέλος της επίσκεψης την επανάληψη της επίσκεψης του χωρίς να φοβάται και να είναι αρνητικός. Τα προαναφερθέντα αποτελούν τη φιλοσοφία της σύγχρονης παιδοδοντιατρικής, δηλαδή οτι το παιδί πρέπει να έρχεται ομαλά και σταδιακά σε επαφή με το χώρο του οδοντιατρείου και το γιατρό και η όλη διαδικασία να πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός παιχνιδιού.

Ποιός είναι ο ρόλος του παιδοδοντίατρου;

paidodontia 2Ρόλος του παιδοδοντίατρου είναι η εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον του οδοντιατρείου από τη μικρή ηλικία. Στόχος του είναι να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι μικροί ασθενείς για την οδοντιατρική από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε μια ευχάριστη εμπειρία. Μειώνονται οι φοβίες που είχε το παιδί για τον οδοντίατρο και γίνεται σταδιακά η εισαγωγή και η γνωριμία του παιδιού με το χώρο του οδοντιατρείου. Αυτό εξασφαλίζει υγιείς, χωρίς φοβίες μελλοντικούς ενήλικες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια δυσάρεστη πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο έχει καταγραφεί σαν μια τραυματική εμπειρία στο μυαλό του, κάτι το οποίο το ακολουθεί στη συνέχεια σ΄ όλη του τη ζωή.

Τι κάνει ο παιδοδοντίατρος;

Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές για να προσεγγίσει το παιδί. Στη συνέχεια με ειδικό λεξιλόγιο περιγράφει τα εργαλεία και την διαδικασία της οδοντιατρικής θεραπείας. Μ΄ αυτό τον τρόπο η θεραπεία μετατρέπεται σ΄ ένα παιχνίδι και η όλη διαδικασία γίνεται ευχάριστη και αποδεκτή από το μικρό μας ασθενή.

Εφόσον οι παιδοδοντίατροι εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του παιδιού, συνεχίζουν με την πρόληψη και θεραπεία των οδοντιατρικών προβλημάτων, τα οποία στα παιδιά είναι συνήθως τα παρακάτω:

  • τερηδόνα / σφράγισμα δοντιών
  • φθορίωση δοντιών
  • κάλυψη οπών και σχισμών
  • Πολφοτομή / απονεύρωση δοντιών
  • Εξαγωγή νεογιλών / παιδικών δοντιών
  • Τραυματισμός δοντιών
  • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση τυχόν ορθοδοντικών προβλημάτων
  • Αντιμετώπιση συνηθειών (χρήση πιπίλας, θηλασμός δάκτυλου)
  • Διατήρηση χώρου των νεογιλών/ παιδικών δοντιών μέχρι να ανατείλουν τα μόνιμα
  • Εκπαίδευση του παιδιού στη σωστή στοματική υγιεινή

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok