Τι είναι φθορίωση δοντιών;

Φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος εφαρμόζει τοπικά πάνω στην επιφάνεια των δοντιών φθόριο με τη μορφή ενός ζελέ. Το φθόριο αυτό είναι υψηλής περιεκτικότητας και δε συνίσταται η χρήση του στο σπίτι από τους γονείς και τα παιδιά.παιδοδοντιατρος θεσσαλονικη

Ποιός είναι ο σκοπός της φθορίωσης;

Σκοπός της φθορίωσης είναι η ενίσχυση των δοντιών και η προστασία τους από την τερηδόνα. Η φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί

  • προληπτικά, σε παιδιά που δεν έχουν εμφανίσει τερηδόνα
  • θεραπευτικά, σε παιδιά που έχουν δόντια με αρχόμενη ή προχωρημένη τερηδόνα. Η χρήση του φθορίου στην προκειμένη περίπτωση έχει σαν σκοπό να αναχαιτίσει τη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων.

Πότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή της φθορίωσης σε παιδιά;

Η φθορίωση συστήνεται να ξεκινά στην ηλικία των 3-4 χρονών, όταν θα έχουν ανατείλει όλα τα παιδικά δόντια.  Σε γενικές γραμμές η φθορίωση θεωρείται απαραίτητη :

  • σε παιδιά με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο
  • στο 7ο και 10ο έτος της ηλικίας του παιδιού, οπότε και συμπίπτει με την ανατολή των διαφόρων ομάδων μόνιμων δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο τα μόνιμα δόντια θωρακίζονται απέναντι στην τερηδόνα.

Ανάλογα πάντα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού ( δηλαδή πόσα τερηδονισμένα δόντια, κοιλότητες / τρύπες έχει ) ο οδοντίατρος κρίνει σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η φθορίωση και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται φθορίωση δοντιών;

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή η τοπική εφαρμογή του φθορίου συστήνεται συνήθως από μία-δύο ή και περισσότερες φορές το χρόνο.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok