Τι είναι η κάλυψη οπών και σχισμών?

Κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος επικαλύπτει τη μασητική επιφάνεια των δοντιών μ΄ ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης. Η σύνθετη ρητίνη είναι το υλικό με το οποίο ο οδοντίατρος πραγματοποιεί τα γνωστά λευκά σφραγίσματα.

 

sealant 22

Γιατί χρειάζεται η τοποθέτηση sealants?

Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών δεν είναι λείες. Αντιθέτως παρουσιάζουν οπές και σχισμές, οι οποίες συχνά αποτελούν εστία λίμνασης μικροβίων. Εφόσον τα μικρόβια εγκλωβιστούν στις αύλακες των δοντιών, είναι δύσκολο να απομακρυνθούν κατά το βούρτσισμα, γιατί οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν είναι τόσο λεπτές για να φτάσουν σ΄ αυτά τα σημεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρόβια να παραμένουν στα βαθύτερα σημεία της μασητικής επιφάνειας των δοντιών και να “τρώνε” το δόντι. Έτσι ξεκινά σιγά-σιγά ο τερηδονισμός του δοντιού.
Με την προληπτική κάλυψη των οπών και των σχισμών ο οδοντίατρος “γεμίζει” τις αύλακες των δοντιών και έτσι εξομαλύνεται η μασητική επιφάνεια τους. Τα μικρόβια δύσκολα μπορούν πλέον να παγιδευτούν στις οπές των δοντιών και επομένως αποτρέπεται και ο τερηδονισμός του δοντιού.

Πως τοποθετούνται τα sealants?

Για την προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών δεν απαιτείται ούτε η αναισθησία του ούτε το τρόχισμα του δοντιού. Ο Οδοντίατρος καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια του δοντιού και στη συνέχεια τοποθετεί τη σύνθετη ρητίνη, καλύπτοντας τις αύλακες και τα βαθουλώματα του δοντιού. Η τοποθέτηση των sealants ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων?

Η χρήση των sealants εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών στους μόνιμους πρώτους γομφίους (τραπεζίτες) και 12 ετών στους δεύτερους γομφίους (τραπεζίτες)
  • Σε πίσω δόντια με βαθιές αύλακες
  • Σε παιδιά με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο
  • Σε δόντια με αρχόμενη τερηδόνα
    sealant 33

Γιατί είναι απαραίτητη η προληπτική κάλυψη τω οπών και σχισμών στα παιδιά?

Η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων συστήνεται στους πρώτους μόνιμους γομφίους (πρώτοι τραπεζίτες) μόλις αυτοί ανατείλουν στο στόμα του παιδιού, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 ετών. Τα δόντια αυτά αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδονισμού για τους παρακάτω λόγους:

  • Τα παιδιά στην ηλικία αυτή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκών
  • Τα παιδιά λόγω της μικρής τους ηλικίας έχουν μειωμένη δεξιότητα να βουρτσίσουν σχολαστικά τα δόντια τους, οπότε και απομένουν υπολείμματα τροφών στη μασητική επιφάνεια των δοντιών
  • Οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες έχουν από τη φύση τους βαθύτερες αύλακες και βαθουλώματα συγκριτικά με τα αντίστοιχα νεογιλά δόντια. Επομένως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συσσωρεύονται στη μασητική επιφάνεια τους συχνότερα και περισσότερα υπολείμμτα τροφών και μικρόβια.

Με την τοποθέτηση των sealants μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό η πιθανότητα τερηδονισμού των δοντιών αυτών και εξασφαλίζεται η στοματική υγεία του παιδιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι τερηδόνα είναι μία μεταδιδόμενη νόσος. Αυτό σημαίνει, ότι από τη στιγμή που η τερηδόνα κάνει την εμφάνιση της σ΄ ένα δόντι του παιδιού και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε υπάρχει κίνδυνος η τερηδόνα να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα δόντια. Με τις προληπτικές καλύψεις των δοντιών προλαμβάνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η τερηδόνα.

Εκτός από τους πρώτους μόνιμους γομφίους συστήνεται για τους ίδιους προαναφερθέντες λόγους η κάλυψη και των δεύτερων μόνιμων γομφίων, μόλις αυτοί ανατείλουν, δηλαδή στην ηλικία των 12 ετών.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok