Ανακούφιση μωρού από δόντια

Όταν το παιδί βγάζει τα νεογιλά δόντια αισθάνεται δυσφορία και εκνευρισμό. Πολλές φορές δε θέλει να φάει και ο πόνος δε το αφήνει να κοιμηθεί. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην οικογένεια, η οποία υποφέρει και ταλαιπωρείται μαζί του. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί τρόποι για την ανακούφιση του παιδιού από τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν κατά την ανατολή των πρώτων του δοντιών.

Μαλακά παιχνίδια οδοντοφυΐας. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά μαλακά παιχνίδια, τα οποία το παιδί τα δαγκώνει και ανακουφίζεται. Αν τα βάλει κανείς λιγάκι στο ψυγείο και κρυώσουν δρουν ακόμη πιο καταπραϋντικά.

Δακτυλάκι σιλικόνης. Πρόκειται για μία πλαστική μικρή θήκη την οποία ο γονιός τη φοράει στο δείκτη του και μ΄ αυτό τρίβει τα ούλα του παιδιού ανακουφίζοντας το.

Παυσίπονο. Σε περίπτωση έντονης ανησυχίας που δεν αφήνει το παιδί ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί συστήνεται η χορήγηση παυσίπονου, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον παιδίατρο για τη λήψη της σωστής δοσολογίας (ανάλογα με το βάρος του).

Χαμομήλι. Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να το πιει το παιδί είτε για να εμποτιστεί μία γάζα με την οποία ο γονιός θα κάνει απαλό μασάζ στα ούλα του παιδιού.

Αλοιφές βλεννογόνου. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές αλοιφές, οι οποίες τοποθετούνται τοπικά σε μικρή ποσότητα στο στόμα του παιδιού και του απαλύνουν τον πόνο. Η δράση τους είναι πρόσκαιρη όμως πολλές φορές ανακουφίζουν ικανοποιητικά το παιδί. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις δεν επιφέρουν κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Γάζα. Ο γονιός μπορεί στη διάρκεια της μέρας να βρέξει μία γάζα είτε με νερό είτε με χαμομήλι και να τρίψει τα ούλα του παιδιού.

Κρύες τροφές. Οτιδήποτε είναι δροσερό και σκληρό δρα καταπραϋντικά για το παιδί. Μία κρύα μπανάνα ή ένα δροσερό καρότο επίσης μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό που ταλαιπωρείται.

Είναι σημαντικό οι γονείς να μη χρησιμοποιούν φάρμακα ή οτιδήποτε άλλο έχουν ακούσει (το οποίο ίσως να ανακούφιζε το παιδί) αν προηγουμένως δεν έχουν ρωτήσει τη γνώμη του γιατρού.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok