Γιατί κουνιέται η θήκη δοντιού ;

Όταν ο ασθενής έχει την αίσθηση οτι μία θήκη του κουνιέται, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτεί άμεσα τον οδοντίατρο. Ο γιατρός σε πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσει αν κουνιέται μόνο η θήκη του δοντιού ή το δόντι. Εφόσον διαπιστωθεί οτι το δόντι είναι σταθερό μέσα στο φατνιακό οστό, τότε ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τη στεφάνη ( εφόσον αυτό είναι δυνατόν) για να διαπιστώσει τους λόγους κινητικότητας της θήκης. Μπορεί απλά η στεφάνη να ξεκόλλησε από το δόντι και να είναι απαραίτητη η επανασυγκόλλησή της. Μπορεί όμως το δόντι – στήριγμα της θήκης- να επανατερηδονίστηκε και γι αυτό το λόγο η θήκη “ να μην κάθεται” πλέον καλά πάνω στο δόντι. Στην προκειμένη περίπτωση η στεφάνη δεν μπορεί να ξανακολληθεί στο δόντι και απαιτείται η εκ νέου κατασκευή θήκης, αφού προηγουμένως γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αφαίρεσης της τερηδόνας και ανασύστασης του δοντιού.

Σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι καλό ο ασθενής να επισκέπτεται άμεσα τον οδοντίατρο για να εντοπιστεί ο λόγος που μία στεφάνη κουνιέται και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη θεραπεία.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok