Γιατί πέφτουν τα παιδικά δόντια ;

Τα νεογιλά δόντια πέφτουν για να αντικατασταθούν με τη σειρά τους από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Είναι κατανοητό οτι στο στόμα ενός μικρού παιδιού είναι δύσκολο να χωρέσουν 32 μόνιμα μεγάλα δόντια.

Ένα παιδί 2,5 ετών, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανατολής των παιδικών δοντιών, έχει 20 νεογιλά δόντια. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα για τη μάσηση, τη σωστή θρέψη, την ανάπτυξη λόγου και τη σωστή ομιλία. Εκτός όμως από αυτές τις βασικές λειτουργίες τους, προετοιμάζουν το χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Καθώς το παιδί μεγαλώνει με τα χρόνια, μεγαλώνουν και οι γνάθοι του. Τα παιδικά δόντια υπάρχουν όσο καιρό χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γνάθων και των μόνιμων δοντιών. Στη συνέχεια οι ρίζες των νεογιλών δοντιών απορροφούνται σταδιακά και όταν τα μόνιμα δόντια είναι έτοιμα να ανατείλουν τότε “πέφτουν” τα παιδικά δόντια.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok