Γιατί πονάει το δόντι μου ενώ έχει θήκη ;

Ένα δόντι που είναι καλυμμένο με θήκη μπορεί και αυτό να δώσει κάποια στιγμή συμπτώματα πόνου. Τα πιθανά αίτια πόνου μπορεί να είναι τα εξής :

1. Η πιο πιθανή αιτία πόνου είναι οτι το δόντι που βρίσκεται κάτω από τη θήκη χρειάζεται απονεύρωση, γιατί για κάποιο λόγο προσβλήθηκε το νεύρο του δοντιού. Τα δόντια που φέρουν θήκες είναι συνήθως βαθιά κατεστραμμένα δόντια ή δόντια με εκτεταμένες τερηδόνες και μεγάλα ελλείμματα δοντιού, τα οποία για να διατηρηθούν στο στόμα έπρεπε να αποκατασταθούν με στεφάνη. Τέτοιου είδους όμως δόντια με μεγάλα ελλείμματα είναι και πιο επιρρεπή στην απονεύρωση δοντιού.

2Μία θήκη μπορεί να υπάρχει για χρόνια στο στόμα ενός ασθενή. Δεδομένου οτι όλα έχουν μία ημερομηνία λήξης μπορεί η θήκη και πιο συγκεκριμένα το δόντι στήριγμα της θήκης να χάλασε και να χρειάζεται η αποκατάσταση του δοντιού και η κατασκευή μιας νέας θήκης.

Τέλος θα έπρεπε να αναφερθεί οτι πολλές φορές όταν ένα δόντι τροχίζεται για να υποδεχτεί μία θήκη επάνω του,μπορεί να εμφανίσει για κάποιο χρονικό διάστημα ευαισθησία. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από την πάροδο 3 ή (σε κάποια περιστατικά) ως και 6 μηνών το δόντι του ασθενή να ηρεμεί και να μη χρειάζεται καμία επιπλέον παρέμβαση του οδοντιάτρου.

Είναι σημαντικό για οποιοδήποτε περιστατικό οδοντικού πόνου, ο ασθενής να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται τον οδοντίατρο γιατί μπορεί κάτι μεγάλο να αποδεικνύεται κάτι απλό και μικρό είτε να συμβαίνει το αντίθετο.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok