Γιατί τα μόνιμα δόντια είναι πιο κίτρινα από τα νεογιλά ;

Μία συχνή ερώτηση και ανησυχία των γονιών είναι ότι τα μόνιμα δόντια είναι πιο κίτρινα από τα αντίστοιχα νεογιλά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί τα ενήλικα δόντια έχουν παχύτερο και πιο κίτρινο στρώμα οδοντίνης. Η οδοντίνη αποτελεί το αμέσως επόμενο στρώμα οδοντικής ουσίας μετά την αδαμαντίνη (σμάλτο του δοντιού). Εφόσον αυτό το στρώμα (η οδοντίνη) έχει μεγαλύτερο πάχος και είναι πιο κίτρινο επόμενο είναι τα μόνιμα δόντια να έχουν πιο κίτρινο χρώμα, καθώς «φεγγίζει» η πιο κίτρινη οδοντίνη κάτω από την αδαμαντίνη.

Η διαφορά είναι έντονη στην περίοδο του μικτού φραγμού, δηλαδή στο χρονικό διάστημα 6 – 12 ετών. Τότε στο στόμα του παιδιού υπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια και είναι αναμενόμενο οι γονείς να βλέπουν έντονη τη διαφορά χρώματος ανάμεσα στις δύο κατηγορίες δοντιών. Όταν όμως αλλαχθούν όλα τα δόντια και το παιδί έχει στο στόμα του μόνο μόνιμα δόντια η διαφορά χρώματος εξαφανίζεται και δεν υπάρχει πλέον αισθητικό πρόβλημα, εφόσον όλα τα δόντια έχουν το ίδιο χρώμα

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok