Γιατί το παιδί τρίζει τα δόντια του ;

Πολλοί συχνά οι γονείς αναφέρουν ανησυχητικά οτι το βράδυ ακούν τα παιδιά τους να τρίζουν τα δόντια τους. Το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι καθόλου ανησυχητικό και έχει τα παρακάτω αίτια που μπορούν να εξηγήσουν από που προέρχεται :

Μικτός φραγμός. Τα παιδιά στην ηλικία των 6 – 14 περίπου ετών έχουν στο στόμα τους συγχρόνως νεογιλά (παιδικά) και μόνιμα δόντια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές τα δόντια της άνω γνάθου να μην έρχονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα δόντια της κάτω γνάθου. Στην προσπάθεια τους λοιπόν τα παιδιά να βρουν το σημείο που η άνω γνάθος προσαρμόζει τέλεια με την κάτω γνάθο τρίζουν τα δόντια τους.

Άγχος και ανησυχία. Τα παιδιά είναι όπως οι ενήλικες. Όταν έχουν ένα διαγώνισμα στο σχολείο, όταν στεναχωρηθούν από κάποιο γεγονός στο σχολείο ή στο σπίτι, θέλουν και αυτά να διοχετεύσουν κάπου την εσωτερικό στενάχωρο συναίσθημα που τα διακατέχει. Έτσι λοιπόν σφίγγουν πολλές φορές τα δόντια τους στην προσπάθεια να «διώξουν» το άγχος τους.

Έρευνες έχουν δείξει οτι τα υπερκινητικά παιδιά τρίζουν τα δόντια τους.

Τρυγμός δοντιών μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε παιδιά που πονούν, γιατί μέσα στο στόμα τους υπάρχουν τερηδονισμένα δόντια. Τέλος παιδιά με ανεπιθύμητες έξεις, όπως το φάγωμα των νυχιών, το πιπίλισμα του μάγουλου ή του δάχτυλου πολλές φορές το βράδυ τρίζουν τα δόντια τους.

Το τρίξιμο των δοντιών δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Σημαντικό είναι πριν το παιδί πέσει στο κρεβάτι του να χαλαρώνει είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο είτε κάνοντας ένα χαλαρό μπάνιο. Οι γονείς δε θα πρέπει να ανησυχούν καθόλου, γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα παιδιά σταματούν να τρίζουν τα δόντια τους όταν αποκτήσουν όλα τα μόνιμα δόντια τους. Μετά την εφηβεία συνήθως δεν παρατηρείται πλέον το φαινόμενο του τριξίματος δοντιών.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok