Περιοδοντίτιδα σε παιδιά. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.

Η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου στα παιδιά είναι σπάνια, όχι όμως και ανύπαρκτη. Υπάρχουν 2 κατηγορίες περιοδοντίτιδας στα παιδιά:

1. Η προεφηβική, η οποία εμφανίζεται είτε στο νεογιλό είτε στο μόνιμο οδοντικό φραγμό. Όταν η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες, τότε συνήθως συνυπάρχει κάποιο γενικό πρόβλημα υγείας στο παιδί και είναι απαραίτητες περαιτέρω γενικές εξετάσεις.

2. Η εφηβική, η οποία συναντάτε σε εφήβους ή ακόμη σε άτομα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η περιοδοντίτιδα συναντάται πιο συχνά και προσβάλλει μόνο τα μόνιμα δόντια (συνήθως τους τομείς). Οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό μερικές φορές με γενικά νοσήματα (όχι πάντα).

Οι δύο προαναφερθέντες μορφές περιοδοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν είτε εντοπισμένα (σε συγκεκριμένα δόντια) είτε γενικευμένα (σε όλο το στόμα του παιδιού).

Η περιοδοντίτιδα στα παιδιά είναι μία πάθηση που αφορά τα ούλα τους. Στην οξεία φάση της το παιδί παραπονείται για έντονο πόνο που δεν του επιτρέπει να φάει και πολλές φορές αδυνατεί και να κοιμηθεί. Τα ούλα του είναι έντονα κόκκινα και πρησμένα ενώ στην αφή τους το παιδί αντιδρά έντονα λόγω πόνου. Επιπρόσθετα τα ούλα του ματώνουν αυτόματα ή/ και κατά το βούρτσισμα των δοντιών, ενώ παράλληλα έχει μία κακοσμία στόματος (δυσάρεστη αναπνοή). Μερικές φορές μπορεί το παιδί να εμφανίσει πυρετό ή ακόμα και συρίγγιο ή εκροή πύου σε συγκεκριμένα δόντια.Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να παρουσιαστεί κινητικότητα των δοντιών ή ακόμη και υφίζηση ούλων.

Η παιδική περιοδοντίτιδα προκαλείται συνήθως από αθεράπευτη ουλίτιδα, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από κακή στοματική υγιεινή. Όλα λοιπόν ξεκινούν από ελλιπές μη συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών. Σε ορισμένα περιστατικά η περιοδοντίτιδα στην οξεία μορφή της μπορεί να σχετίζεται με την  τραυματική σύγκλειση των παιδικών δοντιών.

Σε περίπτωση που ένα παιδί παραπονείται οτι δεν μπορεί να φάει ή να βουρτσίζει από τον πόνο τα δόντια του, τότε είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και αναχαίτιση εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου.

Η θεραπεία της παιδικής περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το βαθμό της φλεγμονής των ούλων και απαιτείται :

  • Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών με υπέρηχο από τον οδοντίατρο. Σε περίπτωση έντονου πόνου χορηγείται τοπική αναισθησία, ώστε οι μικροί ασθενείς να μη ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

  • Πολύ καλή καθημερινή στοματική υγιεινή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Μπορεί να χρειαστεί και η χρήση ειδικού στοματικού διαλύματος.

  • Σε προχωρημένες περιστατικά περιοδοντίτιδας απαιτείται η λήψη αντιβίωσης.

  • Σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε τραυματική σύγκλειση των δοντιών, τότε είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον ορθοδοντικό για την όσο το δυνατόν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν οτι όσο πιο σύντομα θεραπεύεται ένα οδοντιατρικό πρόβλημα, τόσο πιο εύκολη και σύντομη θα είναι η αποκατάσταση του στόματος συγκριτικά με ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok