Βούρτσισμα δοντιών εναντίον ουλίτιδας / περιοδοντίτιδας

Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας είναι το τακτικό, συστηματικό βούρτσισμα δοντιών. Όταν ένας ασθενής πάσχει από μία από τις προαναφερθέντες νόσους δοντιών είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο για την πραγματοποίηση της απαραίτητης θεραπείας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάλληλης θεραπείας (θεραπεία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας) από τον οδοντίατρο ο ασθενής καλείται να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη στοματική υγιεινή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Εφόσον ο ασθενής είναι συνεπής και επανέλθει η υγεία των ούλων, τότε θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο βουρτσίσματος που ακολουθούσε τόσο καιρό, δεδομένου οτι κάτι δε γινόταν σωστά και τα ούλα του αρρώστησαν.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες της Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ανοβέρου (MHH) προτείνεται το διπλό βούρτσισμα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα ο Prof. Günay συστήνει αρχικά οι ασθενείς να βουρτσίσουν τα δόντια τους για διάρκεια 2 λεπτών. Μετά από ένα διάλειμμα διάρκειας 1 – 1,5 λεπτού προτείνει ο ασθενής να ξαναπλύνει τα δόντια του πάλι για διάστημα 2 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται συνολικά μία μεγαλύτερη διάρκεια βουρτσίσματος δοντιών γεγονός που είναι απαραίτητο τόσο για τη θεραπεία όσο και για τη διατήρηση αποτελέσματος της θεραπείας των ούλων. Με το διπλό βούρτσισμα ο ασθενής καθαρίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα δόντια του χωρίς να κουράζεται τόσο πολύ όσο αν ο οδοντίατρος του πρότεινε να βουρτσίσει για διάρκεια 3 ή 4 λεπτών.

Η παραπάνω συμβουλή είναι μία βελτιωμένη πρόταση για την υγιεινή των ούλων και των δοντιών που παρουσιάστηκε και δημοσιεύτηκε το 2019 από το ΜΗΗ.

 

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok