Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή που εκδηλώνεται στα ούλα. Τα κύρια συμπτώματα της είναι κόκκινα, πρησμένα ούλα, που ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα συχνά αναφέρουν ευαισθησία κατά την πρόσληψη κρύων ροφημάτων. Η ουλίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που είτε δε βουρτσίζουν σωστά και συστηματικά τα δόντια τους είτε δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τον ετήσιο καθαρισμό δοντιών.

Τι προκαλεί την ουλίτιδα?

Αιτία της ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή που έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στην παρυφή των ούλων πλάκα, δηλαδή υπολείμματα τροφών – τα οποία δεν έχουν καθαριστεί για πολύ καιρό- μαζί με βακτήρια, τοξίνες μικροβίων, σάλιο και νεκρά κύτταρα. Εφόσον η πλάκα δεν απομακρύνεται με το καθημερινό βούρτσισμα, σιγά – σιγά ενασβεστιώνεται από ιόντα  ασβεστίου (Ca++) που εμπεριέχονται στο σάλιο μας και μετατρέπεται σε τρυγία ( πέτρα δοντιών). Η πέτρα, η πλάκα και οι τοξίνες που παράγονται από τα μικρόβια αποτελούν ένα φαύλο κύκλο ερεθισμού των ούλων, που καταλήγει στην εκδήλωση ουλίτιδας. Τότε τα ούλα γίνονται ερυθρά (από το φυσιολογικό ροδαλό χρώμα), οιδηματώδη (πρήζονται) και ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών.

Αυτά τα σημάδια μαρτυρούν ότι ο ασθενής πάσχει από ουλίτιδα και είναι αναγκαίο να επισκεφθεί τον οδοντίατρο για το γνωστό καθαρισμό δοντιών. Το θετικό της ουλίτιδας είναι οτι αποτελεί μία αναστρέψιμη κατάσταση, εφόσον ο ασθενής πραγματοποιήσει την απαραίτητη αποτρύγωση δοντιών και βουρτσίζει σωστά και συστηματικά τα δόντια του.

Επιπλέον παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν στην εμφάνιση ουλίτιδας είναι οι παρακάτω:

  • Διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Stress
  • Ορμονικές διαταραχές όπως εγκυμοσύνη (Βλέπε ουλίτιδα εγκυμοσύνης) και εμμηνόπαυση
  • Συστηματικές νόσοι
  • Λήψη κάποιων φαρμάκων
  • Καταστάσεις που ευνοούν τη κατακράτηση μικροβίων και πλάκας πάνω στα δόντια όπως π.χ. Συνωστισμός δοντιών στα κάτω πρόσθια δόντια, παλιές θήκες/ γέφυρες δοντιών με κακή έδραση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Τα συμπτώματα που παρατηρεί ο ασθενής και υποδηλώνουν οτι πιθανότατα πάσχει από ουλίτιδα είναι :

1. Κόκκινα οιδηματώδη ούλα

2. Ούλα που ματώνουν εύκολα, κυρίως κατά το βούρτσισμα των δοντιών

3. Κακοσμία στόματος

Σε περίπτωση εμφάνισης των παραπάνω ενοχλήσεων είναι καλό ο ασθενής να επισκεφτεί τον οδοντίατρο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός του.

Πως θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα θεραπεύεται με τον καθιερωμένο καθαρισμό δοντιών, κατά τον οποίο οι οδοντίατροι αφαιρούν την τρυγία (πέτρα) και απομακρύνουν την πλάκα και τα μικρόβια με τη διαφορά οτι ο ασθενής πρέπει να πραγματοποιήσει 2 καθαρισμούς δοντιών σε διάστημα 15 ημερών.

Στο διάστημα των 15 αυτών ημερών ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη στοματική υγιεινή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Συνήθως συστήνεται η χρήση ειδικού αντισηπτικού στοματικού διαλύματος ή/ και ειδικής οδοντόπαστας με αντιφλεγμονώδη δράση. Στο δεύτερο ραντεβού αρχικά γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης, πραγματοποιείται ο δεύτερος καθαρισμός δοντιών και ο οδοντίατρος δίνει εκ νέου οδηγίες στον ασθενή πως να περιποιείται τα δόντια του. Στο τέλος καθορίζεται νέο ραντεβού επίσκεψης του ασθενή μετά απο 4 – 6 μήνες.

Συμπερασματικά είναι καλό ο καθαρισμός των δοντιών να πραγματοποιείται με συνέπεια 2 φορές το χρόνο, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν φλεγμονές των ούλων και του περιοδόντιου.

Πονάει η θεραπεία της ουλίτιδας;

Όπως προαναφέρθηκε η θεραπεία της ουλίτιδας γίνεται μέσω του καθαρισμού δοντιών, ο οποίος συνήθως είναι μία ανώδυνη διαδικασία. Όταν κάποιος ασθενής πάσχει από ουλίτιδα, αυτό σημαίνει οτι στα ούλα του υπάρχει φλεγμονή και επομένως, πολλές φορές, και ένα ελαφρύ οίδημα. Αναλόγως λοιπόν με την έκταση της φλεγμονής είναι και η αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών. Με τη βοήθεια όμως των σύγχρονων οδοντιατρικών μέσων, η θεραπεία της ουλίτιδας συνδέεται με ελάχιστο ως και μηδαμινό πόνο. Σε περίπτωση έντονου πόνου του ασθενή, μπορεί να χορηγηθεί τοπική αναισθησία οπότε και η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη.

Όσο νωρίτερα θεραπεύεται μια φλεγμονή τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία της και τόσο πιο γρήγορη είναι η αποκατάσταση / επαναφορά των ούλων στην υγιή φυσιολογική τους κατάσταση.

Η ουλίτιδα είναι μεταδοτική;

Όχι η ουλίτιδα δεν αποτελεί μεταδιδόμενη νόσο, όπως η τερηδόνα, εφόσον προκαλείται συνήθως από κακή στοματική υγιεινή του ασθενή.

Είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης για τη θεραπεία της ουλίτιδας;

Όχι η λήψη αντιβίωσης δε είναι αναγκαία η λήψη αντιβίωσης,παρά μόνο όταν ο ασθενής εμφανίζει ελκονεκρωτική ουλίτιδα, η οποία είναι αρκετά σπάνια μορφή.

Υπάρχουν ειδικές οδοντόπαστες για τη θεραπεία της ουλίτιδας;

Βεβαίως κυκλοφορούν ειδικές οδοντόπαστες με ειδική αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί κανείς αποκλειστικά από τα φαρμακεία πάντα από την καθοδήγηση του οδοντιάτρου του. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τα αντίστοιχα στοματικά διαλύματα με αντισηπτική δράση, καλό είναι όμως ο ασθενής να μην αγοράζει αυθαίρετα προϊόντα που πιστεύει οτι μπορούν να τον βοηθήσουν αλλά να συμβουλεύεται τους οδοντιάτρους.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok