Ελκονεκρωτική ουλίτιδα. Αίτια και θεραπεία.

Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα αποτελεί μία μορφή ουλίτιδας, η οποία προσβάλει τα ελευθέρα ούλα και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως προκαλεί καταστροφή και νέκρωση των μεσοδόντιων θηλών. Όσο αφορά την κλινική της εικόνα ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο που δεν τον αφήνει ούτε να ακουμπήσει πόσο μάλλον να βουρτσίσει τα δόντια του. Οι θηλές των ούλων εμφανίζουν μία χαρακτηριστική λευκή αλλοίωση, που είναι δείγμα έναρξης της νέκρωσης των ούλων. Η φλεγμονή συνοδεύεται από κακοσμία στόματος και στη οξεία φάση μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός και λεμφαδενίτιδα. Αιτία της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας είναι η ύπαρξη χρόνιας μη θεραπευμένης ουλίτιδας (ο ασθενής δεν επισκέφτηκε τον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών τα τελευταία 2 – 3 χρόνια) σε συνδυασμό με την ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων μέσα στο στόμα. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν:

  • το στρες
  • το κάπνισμα
  • γενικά νοσήματα
  • AIDS. Μελέτες των τελευταίων ετών συσχετίζουν την εμφάνιση της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας με το AIDS.

Η αντιμετώπιση της βασίζεται στον άμεσο καθαρισμό δοντιών από τον οδοντίατρο. Σε περίπτωση που ο ασθενής πονάει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, μπορεί να χορηγηθεί τοπική αναισθησία. Για τη θεραπεία της φλεγμονής στην οξεία φάση, συχνά απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης και ειδικού αντισηπτικού στοματικού διαλύματος, πάντα βέβαια μετά από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok