Ενδοτοξίνες στην απονεύρωση δοντιού

Οι ενδοτοξίνες είναι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση / πολλασπλασιασμό αλλά και κατά την αποσύνθεση των μικροβίων. Στην ουσία οι ενδοτοξίνες είναι τα απόβλητα των μικροβίων.

Ένα δόντι που χρειάστηκε απονεύρωση έχει μέσα του μία πληθώρα μικροβίων. Είναι, λοιπόν, πολύ συχνό σε μία ενδοδντική αλλοίωση να συναντούμε – πέρα από τα μικρόβια και τους νεκρούς ιστούς / κύτταρα- και ενδοτοξίνες. Οι ενδοτοξίνες συγκεντρώνονται τόσο στο εσωτερικό του δοντιού όσο και εξωτερικά στη λεγόμενη περιακρορριζική φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή είναι πολλές φορές εμφανέστατη ακτινογραφικά, εκεί που πολλές φορές βλέπουμε στην ακτινογραφία μία έντονη μαύρη σκιά (ακρορριζική αλλοίωση) στο τέλος της ρίζας του δοντιού.

Πόσο πιθανόν είναι όμως να μειώσουμε τις ενδοτοξίνες και τι ρόλο παίζουν στην επιτυχία / αποτυχία μιας απονεύρωσης?

Σύμφωνα με νέες μελέτες οι τιμές των ενδοτοξινών σε ένα απονευρωμένο δόντι είναι πολύ χαμηλές μετά το πέρας της απονεύρωσης, εφόσον βέβαια έχει προηγηθεί μία προσεχτική χημικομηχανική επεξεργασία (κατά προτίμηση με μηχανοκίνητα μικροεργαλεία και όχι με εργαλεία χειρός) και μία σχολαστική απολύμανση του ριζικού σωλήνα.

Κάποιες επιστημονικές έρευνες βλέπουν μία συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα των ενδοτοξινών και τα κλινικά συμπτώματα ενός ασθενή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν οτι ο βαθμός και η διάρκεια ενός οδοντικού πόνου μπορεί να εξαρτάται από την περιεκτικότητα και ποσότητα των ενδοτοξινών σε ένα δόντι. Η συγκεκριμένη άποψη χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Συμπερασματικά η μείωση των ενδοτοξινών σε ένα άρρωστο δόντι παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία μιας απονεύρωσης. Αν οι ενδοτοξίνες δεν αφαιρεθούν επαρκώς από το ριζικό σωλήνα είναι αδύνατον να μιλούμε για μία επιτυχημένη απονεύρωση.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok