Επουλίδα κύησης

Η γυναίκα στην εγκυμοσύνη της διανύει μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής της. Παράλληλα με τα ευχάριστα γεγονότα συμβαίνουν και πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα της όσο και στο στόμα της. Δεν είναι λίγες οι εγκυμονούσες που παραπονιούνται για αιμορραγία και πόνο στα ούλα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις στο στόμα της εγκύου εμφανίζεται, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ένα μικρό ογκίδιο ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια, το οποίο ονομάζεται επουλίδα κύησης. 

Τι είναι η επουλίδα κύησης ;

Η επουλίδα κύησης είναι ενοχλητική για τις εγκύους, έχει κόκκινο χρώμα και  μοιάζει σαν σπυράκι χωρίς κεφάλι.Το θετικό είναι οτι το ογκίδιο αυτό δεν είναι ανησυχητικό, καθώς είναι τελείως ανώδυνο και ακίνδυνο. Συνήθως η επουλίδα κύησης εξαφανίζεται αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, χωρίς να αφήνει κάποιο υπόλειμμα. Αν η επουλίδα παραμένει και δεν υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, τότε η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον οδοντίατρο για την αφαίρεση της.

Εικόνα της επουλίδας μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας κύησης

Η εγκυμονούσα δε θα πρέπει να ξεχνά την καθημερινή φροντίδα του στόματος της, η οποία συνίσταται στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές τη μέρα. Επίσης η γυναίκα σε αυτή την περίοδο της ζωής της είναι καλό να ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή και να αποφεύγει τροφές με ζάχαρη, οι οποίες είναι αρκετά επιζήμιες για τα δόντια της. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε οτι το “προλαμβάνειν” είναι πάντα καλύτερο από το “θεραπεύειν”.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok