Ευαίσθητα δόντια

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν συχνά την ύπαρξη μιας γενικευμένης ευαισθησίας των δοντιών σε όλο το στόμα κατά τη λήψη συγκεκριμένων τροφών ή ποτών. Συνήθως αναφέρεται η εμφάνιση ενός δυσάρεστου αισθήματος κατά την κατανάλωση κρύων ποτών ή τροφών, όπως επίσης κατά τη λήψη γλυκών τροφών.

Η ευαισθησία των δοντιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έκθεση οδοντίνης στο στόμα του ασθενή. Πιο συγκεκριμένα η οδοντίνη είναι το μαλακό τμήμα του δοντιού που βρίσκεται εσωτερικά κάτω από το σμάλτο του δοντιού. Όταν για κάποιο λόγο ο σμάλτος του δοντιού (αδαμαντίνη) «φαγωθεί» και υπάρχει έκθεση της οδοντίνης στο στόμα του ασθενή, τότε παρατηρείται η χαρακτηριστική γενικευμένη ευαισθησία δοντιών.

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη  ευαισθησία δοντιών παρατίθενται παρακάτω:

Υποχώρηση ούλων. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα εμφανίζουν υποχώρηση ούλων με αποτέλεσμα να εκτίθεται η οδοντίνη και να παρατηρείται ευαισθησία των δοντιών. Επίσης ασθενείς που βουρτσίζουν συχνά με σκληρή οδοντόβουρτσα και με νευρικό τρόπο τα δόντια τους είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν υποχώρηση ούλων. Τέλος το τρίξιμο / σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνο ή και της ημέρας επίσης μπορεί να δικαιολογήσει την υφίζηση των ούλων.

Ουλίτιδα δοντιών. Πολύ συχνά ασθενείς που παρουσιάζουν ουλίτιδα παραπονιούνται για την ύπαρξη μιας γενικευμένης δυσάρεστης αίσθησης στο στόμα ους μετά από τη λήψη κρύων τροφών ή ποτών.Πολλές φορές αναφέρουν επίσης την ύπαρξη ενός βάρους στο στόμα τους. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντυπωσιακά μετά την ολοκλήρωση του τυπικού καθαρισμού δοντιών από τον οδοντίατρο.

Συχνό νευρικό βούρτσισμα δοντιών. Ασθενείς που πλένουν τα δόντια τους συχνά με σκληρές οδοντόβουρτσες και με νευρικό τρόπο είναι πιθανό να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Η αποτριβή του σμάλτου των δοντιών στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει την έκθεση της οδοντίνης των δοντιών και επομένως την ευαισθησία αυτών σε κρύες τροφές και τρόφιμα. Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενών είναι η ύπαρξη έντονων αποτριβών στον αυχένα των δοντιών. Οι οδοντίατροι θα πρέπει να εντοπίσουν το πρόβλημα, να επιστήσουν την προσοχή των ασθενών και να τους προτρέψουν για αλλαγή του τρόπου της καθημερινής στοματικής υγιεινής τους.

Αποτριβή δοντιών. Πολλοί ασθενείς που τρίζουν ή τρίβουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της ημέρας προκαλούν αποτριβή του σμάλτου των δοντιών τους με συνέπεια την έκθεση της οδοντίνης των δοντιών και την παρουσίαση ευαισθησίας δοντιών. Οι οδοντίατροι στην προκειμένη περίπτωση συστήνουν την κατασκευή ενός νάρθηκα τρυγμού (μασελάκι) , το οποίο οι ασθενείς το φορούν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω εξέλιξης της καταστροφής των δοντιών.

Ο οδοντίατρος επομένως αφού εντοπίσει την αιτία της ευαισθησίας των  δοντιών, προτείνει στον ασθενή τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει στην καθημερινότητά του ώστε να απαλλαγεί από το αίσθημα της γενικευμένης ευαισθησίας των δοντιών.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok