Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες που μπορεί να επιλέξει ο γονιός για το πλύσιμο των δοντιών του παιδιού του. Κάποιες εταιρείες χωρίζουν τις βούρτσες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και έχουν αντίστοιχα διαφορετικό σχήμα κεφαλής και λαβής. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 σειρές από μαλακές τρίχες και η κεφαλή να είναι όσο το δυνατόν μικρή για να είναι άνετη μέσα στο παιδικό στόμα.
Στην ηλικία των 0 – 2 ετών το βούρτσισμα εκτελείται κυρίως από το γονιό οπότε το μέγεθος της λαβής δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Στο επόμενο στάδιο των 2 – 6 ετών το βούρτσισμα ξεκινάει να πραγματοποιείται εν μέρει και από το παιδί, επομένως η λαβή της βούρτσας θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά μεγάλη και εργονομική ώστε το παιδί να μπορεί να την κρατά και να τη χειρίζεται εύκολα.
Εκτός από τις βούρτσες χειρός υπάρχουν και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, οι οποίες άλλες δουλεύουν με περιστροφική κίνηση και άλλες με παλμική. Αυτές που γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές από τα παιδιά είναι οι βούρτσες με περιστρεφόμενη κεφαλή συγκριτικά με τις άλλες που πάλλονται.
Οι ηλεκτρικές βούρτσες συστήνονται όταν το παιδί δεν είναι τόσο συνεργάσιμο στο βούρτσισμα των δοντιών. Στην προκειμένη περίπτωση το πλύσιμο των δοντιών με την ηλεκτρική βούρτσα είναι δυνατόν να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα αποδεκτό από το παιδί καθώς βλέπει την όλη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι. Μ΄αυτόν το τρόπο το βούρτσισμα μπορεί να ενσωματωθεί στη ρουτίνα του χωρίς αρνήσεις και αντιρρήσεις (όπως ήταν τον προηγούμενο καιρό), ενώ παράλληλα τα δόντια καθαρίζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά συγκριτικά με τη βούρτσα χειρός.
Συμπερασματικά πρέπει να πούμε ότι όλες οι βούρτσες είναι καλές όταν χρησιμοποιούνται τακτικά και με το σωστό τρόπο.