Μόνιμα δόντια : Πονάνε όταν βγαίνουν ;

Τα μόνιμα δόντια δεν πονάνε όταν ανατέλλουν στο στόμα του παιδιού, γι΄αυτό και πολλές φορές δε γίνονται αντιληπτά από τους γονείς. Τα πρώτα μόνιμα δόντια που κάνουν την εμφάνιση τους είναι οι πρώτοι γομφίοι (τραπεζίτες), τα οποία βγαίνουν πίσω από τα τελευταία νεογιλά δόντια (δες φωτογραφία). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι γονείς εκπλήσσονται όταν ο οδοντίατρος τους ενημερώνει οτι το παιδί τους έχει ήδη τα τέσσερα πρώτα μόνιμα δόντια του.

Η μόνη περίπτωση που ένα παιδί μπορεί να παραπονεθεί ότι πονάει όταν βγαίνει ένα νέο δόντι, είναι όταν έχει ανατείλει ήδη το μόνιμο δόντι και το αντίστοιχο νεογιλό παραμένει στη θέση του. Τότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση του οδοντίατρου και η άμεση εξαγωγή του δοντιού.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok