Μόνιμα δόντια : Πότε βγαίνουν ;

Τα πρώτα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα ενός παιδιού είναι οι πρώτοι γομφίοι (τραπεζίτες) στην ηλικία των 6 ετών. Τα δόντια αυτά συνήθως δε γίνονται αντιληπτά από τους γονείς, γιατί εμφανίζονται πίσω από τα νεογιλά (παιδικά δόντια) χωρίς προηγουμένως να “πέσει” κάποιο παιδικό δόντι.

Στη συνέχεια ακολουθεί σταδιακά η απόπτωση των κάτω και των άνω πρόσθιων δοντιών και η αντικατάστασή τους από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Η πρώτη αυτή φάση των αλλαγών στα δόντια του παιδιού (μόνιμοι γομφίοι, 4 πρόσθια δόντια στην άνω και κάτω γνάθο) ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 7,5 -8 ετών. Στα επόμενα 2 περίπου χρόνια επικρατεί μία φάση ηρεμίας στο στόμα του παιδιού, κατά την οποία τα δε γίνεται κάποια αλλαγή προκειμένου να ισορροπήσουν τα πρόσθια δόντια μεταξύ τους. Στη διάρκεια των 9-12 ετών γίνονται οι τελικές αλλαγές με την εμφάνιση των προγομφίων, των δεύτερων γομφίων και των κυνοδόντων. Τα τελευταία μόνιμα δόντια που συνήθως εμφανίζονται στο παιδικό στόμα είναι οι άνω κυνόδοντες. Στο απώτερο μέλλον στην ηλικία των 18 ετών θα εμφανιστούν στο στόμα οι 4 φρονιμίτες (ένας σε κάθε πλευρά), εφόσον υπάρχουν και χωρούν.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok