Ουλίτιδα εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφανίζουν τη λεγόμενη ουλίτιδα κύησης, η οποία οφείλεται σε μεταβολές των γεννητικών ορμονών (αύξηση της προγεστερόνης) σε συνδυασμό όμως με την ύπαρξη οδοντικής πλάκας.

Η αύξηση της προγεστερόνης επιδρά στη μικροκυκλοφορία του αίματος και προκαλεί μεταβολές στα αγγεία με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι φλέβες των ούλων, οι οποίες διαστέλλονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ούλα να ματώνουν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και το χρώμα τους να αλλάζει από ανοιχτό ερυθρό σε ερυθρομέλανο. Επίσης τα ούλα φαίνονται να είναι διογκωμένα, κάτι το οποίο παρατηρείται πιο έντονα στην περιοχή των μεσοδόντιων θηλών των πρόσθιων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου.

Η ουλίτιδα κύησης παρουσιάζεται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μεταξύ 2ου και 3ου μήνα με την εγκυμονούσα να παρατηρεί τα ούλα της να ματώνουν έντονα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Κατά τη διάρκεια του 8ου μήνα τα συμπτώματα κορυφώνονται με τα ούλα να εμφανίζονται αρκετά διογκωμένα και ερυθρά.

Σε περιπτώσεις μιας παραμελημένης στοματικής υγιεινής εμφανίζονται επάνω στα ούλα μικρά κόκκινα ογκίδια σε μέγεθος ρεβυθιού, τα οποία ονομάζονται επουλίδες κύησης. Τα ογκίδια αυτά είναι ακίνδυνα και ανώδυνα και συνήθως υποχωρούν μόνα τους μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν, τότε αφαιρούνται από τον οδοντίατρο.

Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η εγκυμονούσα να τηρεί μία άριστη στοματική υγιεινή, σύμφωνα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου της. Επίσης είναι καλό να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για τον τυπικό καθαρισμό δοντιών, ώστε τα ούλα της να είναι καθαρά και υγιή. Η ουλίτιδα που δε θεραπεύεται είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, με όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες (κινητικότητα δοντιών, απώλεια δοντιών κ.α.).

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok