Ουλίτιδα σε παιδιά. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται. Μα το παιδί μου είναι πολύ μικρό. Είναι δυνατόν να έχει ουλίτιδα; Κι όμως από τη χρονική στιγμή που ανατείλουν όλα τα δόντια του παιδιού στο στόμα του, είναι δυνατόν να κάνει την εμφάνισή της η ουλίτιδα. Ακόμη συχνότερα παρουσιάζεται στη μικτή οδοντοφυΐα, δηλαδή όταν το παιδί βρίσκεται στη ηλικία των 7-13 περίπου ετών και στο στόμα του έχει τόσο τα νεογιλά όσο και τα μόνιμα δόντια. Η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της ουλίτιδας είναι ερυθρά, ελαφρώς ως πολύ διογκωμένα ούλα όπως επίσης και η αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Η αιτία είναι η αμελής στοματική υγιεινή, η οποία σε συνδυασμό με τη μικροβιακή πλάκα προκαλεί τον ερεθισμό και μερικές φορές και πόνο των ούλων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας προστίθενται και οι έντονες ορμονικές μεταβολές, οι οποίες σε συνδυασμό με την ύπαρξη πλάκας επιτείνουν την εμφάνιση της ουλίτιδας.

Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με τον τυπικό καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο και στη συνέχεια ο ασθενής καλείται να τηρεί άριστες συνθήκες στοματικής υγιεινής σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Αν ο οδοντίατρος το θεωρεί απαραίτητο είναι πιθανόν να συστηθεί η χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων ή ειδικών τζελ γα τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ίαση των ούλων.

Σε γενικές γραμμές οι ουλίτιδα στα παιδιά δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη στοματική πάθηση. Δε θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς, εφόσον συναντάται συχνά και η αντιμετώπισή της είναι απλή.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok