Παιδικά δόντια με τερηδόνα

Η πιο συχνή ασθένεια που εμφανίζεται στο στόμα ενός παιδιού είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα των παιδικών δοντιών μπορεί να εμφανιστεί σε μικρή ηλικία ακόμα και μετά την εμφάνιση των πρώτων παιδικών δοντιών. Ο συγκεκριμένος τύπος τερηδόνας είναι γνωστός ως “ τερηδόνα μπιμπερού ” και συνήθως προσβάλει τα 6 άνω πρόσθια δόντια του μικρού παιδιού. Η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια συνοδεύεται από πόνο, γκρίνια, άρνηση και αποφυγή του παιδιού να φάει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και η ανάπτυξη του σώματός του. Ένα παιδάκι που εμφανίζει τερηδόνα στα παιδικά του δόντια είναι πιο ευπαθές να εμφανίσει τερηδόνα και αργότερα στη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι γονείς να ενημερώνονται σωστά και εγκαίρως τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της τερηδόνας των παιδικών δοντιών.

Ας δούμε, λοιπόν, αρχικά που οφείλεται η τερηδόνα. Όταν τα παιδιά πίνουν γάλα με το μπιμπερό ή θηλάζουν ή τρώνε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρα) όπως π.χ. γλυκά, τσίχλες, ζαχαρώδεις χυμοί φρούτων κ.α. και δε βουρτσίζουν τα δοντάκια τους, τότε πάνω στα παιδικά δόντια παραμένουν υπολείμματα τροφών και πιο συγκεκριμένα ζαχάρων, τα οποία τα χρησιμοποιούν τα τερηδονογόνα μικρόβια για να τραφούν. Οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν τα υπολείμματα τροφών και παράγουν ειδικά οξέα που τρώνε το παιδικό δόντι και επομένως προκαλείται η εμφάνιση της γνωστής τρύπας, τερηδόνας!

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη τερηδόνας είναι πρώτα απ΄ όλα μία καλή στοματική υγιεινή. Το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του θα πρέπει να βουρτσίζει μόνο του ή με τη βοήθεια των γονιών του τα δόντια 1 – 2 φορές τη μέρα με τη χρήση πάντα φθοριούχου οδοντόπαστας. Η οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας πάνω στα δόντια απέναντι στα τερηδονογόνα μικρόβια. Επιπρόσθετα μία σωστή και υγιεινή διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη ζαχαρούχων τροφών και ποτών είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας. Όσο πιο υγιεινά τρέφεται ένα παιδί τόσο πιο υγιή είναι τα δόντια του αλλά και ο οργανισμός του συνολικότερα. Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της τερηδόνας είναι η συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο / παιδοδοντίατρο 2 φορές το χρόνο για τον καθιερωμένο τυπικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών.

Σε περίπτωση που ένα παιδικό δοντάκι χαλάσει θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα, τόσο για να μην πονάει το παιδί όσο και για να μη χειροτερέψει το πρόβλημα και εμφανιστεί απόστημα στο παιδικό στόμα. Ένα ή περισσότερα παιδικά δοντάκια με τρύπες αποτελούν εστίες ενεργούς τερηδόνας. Πιο συγκεκριμένα μία τρύπα που δε θεραπεύεται αποτελεί πυρήνα τερηδονογόνων μικροβίων, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν και άλλα δόντια στο στόμα του παιδιού και ιδιαίτερα τα μόνιμα δόντια.

Γι αυτό το λόγο η τερηδόνα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο γονιός δε θα πρέπει να ξεχνά οτι μία μικρή τρύπα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα για το παιδί συγκριτικά με μία μεγάλη και βαθιά τρύπα. Παράλληλα με τα σφραγίσματα το παιδί θα πρέπει να αλλάξει και να βελτιώσει τις συνήθειες της στοματικής του υγιεινής, ώστε το πρόβλημα της τερηδόνας να αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok