Περιστατικά-images

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Ο μικρός ασθενής είχε την επιθυμία να καθαρίσουν τα δοντάκια του από τα μαύρα στίγματα. Έγινε λεπτομερής καθαρισμός των δοντιών και το αγοράκι απέκτησε ξανά ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο. Το ένα και μοναδικό δόντι που δε καθαρίστηκε (κάτω δεξί πρόσθιο δόντι) αφαιρέθηκε την ίδια μέρα στο ιατρείο γιατί κουνιόταν κ ήταν έτοιμο να πέσει.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Η μικρή ασθενής παραπονείται ότι την ενοχλεί ένα δόντι στην άνω γνάθο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παραμονή ενός νεογιλού δοντιού, το οποίο αν και είχε μία κινητικότητα δεν πέφτει. Πάνω από το νεογιλό δόντι υπάρχει ήδη το μόνιμο, το οποίο δεν μπορεί να πάρει την τελική του θέση μέσα στο στόμα, γιατί το εμποδίζει το νεογιλό δόντι.

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας ακολούθησει η εξαγωγη του δοντιού, χωρίς η ασθενής να αισθανθεί πόνο ή δυσαρέσκεια.

Σε περιπτώσεις λοιπόν που τα νεογιλά δόντια παραμένουν στον οδοντικό φραγμό ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια, είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των παιδικών δοντιών. Διαφορετικά το μόνιμο δόντι δεν μπορεί να ανατείλει πλήρως στο στόμα του παιδιού και είναι πιθανόν σε προχωρημένες περιπτώσεις να δημιουργηθούν ορθοδοντικά προβλήματα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Η μικρή ασθενής προσήλθε για τον τυπικό ετήσιο έλεγχο. Συστήθηκε η προληπτική κάλυψη των δεύτερων μόνιμων γομφίων (sealant), δεδομένου οτι το κορίτσι είχε ήδη 4 σφραγισμένα δόντια και επομένως υπήρχει τερηδονική δραστηριότητα στο στόμα της. Με την προληπρική κάλυψη των δοντιών προστατεύονται οι μασητικές επιφάνειες αυτών από πιθανό τερηδονισμό τους.Τα sealants ελιναι καλό να γίνονται σε όλους τους μόνιμους γομφίους των δοντιών. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Η μικρή ασθενής προσήλθε στο ιατρείο παρουσιάζοντας εκτεταμένες τερηδονικές βλάβες σε όλα τα πίσω δόντια. Η μητέρα επιθυμούσε τη διατήρηση των παιδικών δοντιών στο στόμα του κοριτσιού και ήθελε να αποφύγουμε την εξαγωγή τους. Ξεκίνησε η θεραπεία των δοντιών ανά τεταρτημόριο. Σε κάποια δόντια λόγω της βαθιάς και εκτεταμένης τερηδόνας (που έφτανε στο ύψος του πολφού) πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Όλα τα δόντια αποκταταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Ο μικρός ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς πονούσε στο κάτω δεξί νεογιλό γομφίο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία μιας βαθιάς τερηδονικής κοιλότητας, για την οποία υπήρξε η υποψία οτι μπορεί να εκτείνεται ως το νεύρο του παιδικού δοντιού. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και τη διάνοιξη του δοντιού, ακολούθησε η αφαίρεση της τερηδόνας. Κατά τον εκτροχισμό των τερηδονισμένων ιστών αποκαλύφθηκε το νεύρο του δοντιού και γι΄ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στο δόντι τοποθετήθηκε ειδικό φάρμακο και ακολούθησε η έμφραξη του δοντιού με προσωρινό υλικό. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι ήταν ασυμπτωματικό και η θεραπεία ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας

Η ασθενής παραπονείται οτι πονά στην πάνω αριστερή πρλευρά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαύρου σφραγίσματος, το οποίο φαινόταν οτι το δόντι είχε τερηδονιστεί μετάτην αφαίρεση του αμαλγάματος και της τερηδόνας (κάτω από το παλιό μαύρο σφράγισμα) το δόντι αποκαταστήθηκε με νέο λευκό σφράγισμα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και προληπτική κάλυψη του δεύτερου μόνιμου γομφίου (sealant).

ΠΡΙΝ

Αφαίρεση παλιού σφραγίσματος και καθάρισμα της τερηδόνας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας – Πολφοτομή και σφράγισμα δοντιού

Ο μικρός ασθενής αναφέρει οτι πονάει στην κάτω δεξιά μεριά όταν τρώει. Σύμφωνα με το ιστορικό είχε πραγματοποιηθεί σφράγισμα στον πρώτο κάτω δεξί γομφίο το οποίο “ έπεσε ”. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε οτι στο δόντι υπήρχαν υπολείμματα από το παλιό σφράγισμα ενώ το υπόλοιπο τμήμα του δοντιού ήταν ανοιχτό και τερηδονισμένο. Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι ιστοί από το νεογιλό δόντι, πραγματοποιήθηκε πολφοτομή και τέλος αποκαταστάθηκε η βλάβη με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας – Πολφοτομή και σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς οι γονείς διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας “τρύπας” σε κάποιο από τα πάνω δεξιά δόντια. Ακολούθησε η κλινική εξέταση του παιδιού και διαπιστώθηκε μία μεγάλη τερηδονική κοιλότητα. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, ώστε όλη η οδοντιατρική διαδικασία να είναι ανώδυνη για το παιδί ακολούθησε ο εκτροχισμός του δοντιού. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν όλοι οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοι, αλλά επειδή η τερηδόνα εκτεινόταν σε βάθος στο ύψος του νεύρου του δοντιού πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Παιδοδοντίας –  Σφραγίσματα  δοντιών

Στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου εντοπίστηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή ούτε από το παιδί αλλά ούτε και από τους γονείς. Η θεραπεία ξεκίνησε με τον εκτροχισμό του δοντιού, την αφαίρεση τερηδόνας και ολοκληρώθηκε με την ανασύσταση της βλάβης με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Κατά τη διάνοιξη του δοντιού διαπιστώθηκε οτι είχε προσβληθεί και το διπλανό δόντι από τερηδόνα και πιο συγκεκριμένα στο σημείο επαφής του με το “τρύπιο” δόντι. Κατά ανάλογο τρόπο το διπλανό δόντι αποκαταστάθηκε και αυτό με λευκό σφράγισμα, κάτι που είναι εμφανές αν προσέξει κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τη δεξιά φωτογραφία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με περιοδικό αιφνίδιο πόνο στον κάτω αριστερό προγόμφιο. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση της ασθενούς διαπιστώθηκε περιακρορριζική αλλοίωση στο υποκείμενο δόντι, η οποία οφειλόταν σε επαναμόλυνση του προγομφίου.

Η φλεγμονή του δοντιού αποδόθηκε σε πιθανό επανατερηδονισμό λόγω ατελούς έμφραξής του. Εξαιτίας του ανεπαρκούς σφραγίσματος του δοντιού, τα μικρόβια πέρασαν στο εσωτερικό του δοντιού (ρίζα) και “μόλυναν” κατ΄ επέκταση την απονεύρωση του δοντιού. Ακτινογραφικά διαπιστώθηκε η ατελής απονεύρωση στο επάνω μέρος της ρίζας του δοντιού. Επίσης στην ακτινογραφία διακρίνεται και η μη ερμητική απονεύρωση του δοντιού σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού.

Τα προαναφερθέντα διαγνωστικά στοιχεία σε συνδυασμό με την περιοδοντική νόσο της ασθενούς οδήγησαν στην εμφάνιση αλλοίωσης στο άκρο της ρίζας του δοντιού, η οποία και κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπιστεί.

Σε συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονέυρωσης) και η αποκατάσταση του δοντιού με καινούριο σφράγισμα.

Μετά την τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα (λάστιχο) και τη διάνοιξη του δοντιού ξεκίνησε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) και η αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού. Ακολούθησε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό της ρίζας για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση της ρίζας. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον η ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό, ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με της έμφραξη της ρίζας του δοντιού καθώς και η αποκατάσταση του δοντιού με έμφραξη ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο στον πρώτο δεξί γομφίο, που την ταλαιπωρεί τον τελευταίο μήνα. Το δόντι ήταν καλυμμένο με μεταλλοκεραμική στεφάνη. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε ένα ελαφρό οίδημα στην περιοχή του επίπονου δοντιού καθώς και έντονα συμπτώματα κατά την επίκρουση του δοντιού.

Η ακτινογραφική εξέταση μαρτυρά την ύπαρξη κενού χώρου μεταξύ της έμφραξης της ρίζας του δοντιού και των εσωτερικών τοιχωμάτων της ρίζας.

Σε συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονέυρωσης) και η αποκατάσταση του δοντιού με καινούρια στεφάνη (θήκη δοντιού).

Μετά την αφαίρεση της θήκης δοντιού, ακολούθησε η τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα (λάστιχο), η διάνοιξη του δοντιού και ξεκίνησε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) . Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε το παλιό εμφρακτικό υλικό σε όλα τα μήκη των ριζών του δοντιού και πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία. Κατα τη διάρκεια της απονεύρωσης γινόταν διακλυσμοί (έκπλυση ) στο εσωτερικό των ριζών για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση των ριζών. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον η ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό, ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με της έμφραξη των ριζών του δοντιού. Θα ακολουθήσει η  αποκατάσταση του δοντιού με νέα μεταλλοκεραμική στεφάνη.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με πόνο στον αριστερό πρώτο μόνιμο γομφίο. Πριν χρόνια είχε πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο δόντι απονεύρωση από κάποιον οδοντίατρο. Παρόλ΄αυτά το δόντι τις τελευταίες εβδομάδες την πονούσε τόσο κατά τη μάσηση όσο και αιφνίδια χωρίς να υπάρχει κάποιο ερέθισμα.

Μετά τη λήψη ακτινογραφίας διαπιστώθηκε οτι οι δύο από τις τρεις ρίζες του δοντιού είχαν μία ατελή έμφραξη, η οποία δεν έφτανε ως το ακρορριζικό τρήμα του δοντιού. Κλινικά το δόντι πονούσε έντονα κατά την επίκρουση.

Σε συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονέυρωσης) και η αποκατάσταση του δοντιού με καινούριο λευκό σφράγισμα.

Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο) και έγινε διάνοιξη του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) με την αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού σε όλο το μήκος των τριών ριζών του δοντιού. Ακολούθησε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό των ριζών για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση των ριζών. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον η ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό, ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με της έμφραξη των ριζών του δοντιού καθώς και η αποκατάσταση του δοντιού με έμφραξη ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο, γιατί πονούσε στον πάνω δεξί κεντρικό τομέα την τελευταία εβδομάδα. Στο δόντι είχε πραγματοποιηθεί απονεύρωση πριν 4 χρόνια. Επιθυμία του ήταν η διατήρηση του δοντιού στο στόμα. Η οδοντίατρος που είχε πραγματοποιήσει την απονεύρωση πριν χρόνια, του πρότεινε εξαγωγή του δοντιού και τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Κλινικά η περιοχή γύρω από τον κεντρικό τομέα ήταν πρησμένη και εξερχόταν πύον από την ουλοδοντική σχισμή. Το δόντι είχε στεφάνη .Ο ασθενής με δική του πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει τη λήψη αντιβίωσης.

Μετά τον ακτινογραφικό έλεγχο διαπιστώθηκε οτι η παλιά απονεύρωση ήταν ελλιπής/ ατελής στο άκρο της ρίζας του δοντιού.

Μετά απο συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε να γίνει μία προσπάθεια διατήρησης της στεφάνης του δοντιού και παράλληλα να πραγματοποιηθεί επανάληψη της απονεύρωσης του δοντιού.

Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο) και έγινε διάνοιξη του δοντιού μέσω της στεφάνης. Στη στεφάνη δημιουργήθηκε γλωσσικά μία τρύπα ώστε να διατηρηθεί η θήκη του δοντιού, ενώ ταυτόχρονα να είναι δυνατή η αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού στη ρίζα του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) με την αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού. Ακολούθησε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό της ρίζας για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση της ρίζας. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον ο ασθενής δεν πονούσε, το οίδημα στην περιοχή είχε υποχωρήσει και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού.

Το σημείο της στεφάνης που τροχίστηκε γλωσσικά έκλεισε με σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Αυτή ήταν μία συμβιβαστική λύση σε συνεννόηση με τον ασθενή, προκειμένου το δόντι να παραμείνει στο στόμα και να μην εξαχθεί.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Απονεύρωση με διατήρηση της θήκης δοντιού

Ο ασθενής ολοκλήρωσε πρόσφατα σε συνάδελφο τη δημιουργία γέφυρας στην κάτω δεξιά μεριά του. Ένα μήνα σχεδόν μετά τη συγκόλληση της γέφυρας στα δόντια, ο ασθενής είχε έναν έντονο πόνο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συναδέλφου το δόντι χρειαζόταν απονεύρωση, την οποία και ξεκίνησαν. Στη συνέχεια ο ασθενής παραπέμφθηκε στο ιατρείο. Επιθυμία του ασθενή ήταν η διατήρηση της γέφυρας στο στόμα.

Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο) και έγινε διάνοιξη του δοντιού μέσω της στεφάνης (θήκης δοντιου). Η στεφάνη είχε τροχιστεί μασητικά ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις ρίζες του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας: Πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό των ριζών για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση των ρίζών. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον ο ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με την έμφραξη των ριζών του δοντιού.

Το σημείο της στεφάνης που τροχίστηκε μασητικά έκλεισε με σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας – Απονεύρωση  δοντιού και σφραγίσματος δοντιού

Ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την αποκατάσταση μιας “τρύπας” που αντιλήφθηκε από μόνος του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία τερηδονική βλάβη στον αριστερό πρώτο γομφίο. Παρόλο που η κοιλότητα δεν ήταν μεγάλη σε πλάτος η τερηδόνα εκτεινόταν έφτανε σε μεγάλο βάθος στο ύψος του πολφού, δηλαδή του νεύρου του δοντιού. Ξεκίνησε η διαδικασία της απονεύρωσης δοντιού και μετά την ολοκλήρωση της πραγματοποιήθηκε  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με σφράγισμα και όχι με θήκη δοντιού, γιατί το έλλειμμα του δοντιού δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να απαιτείται η κατασκευή στεφάνης για την προστασία του.

ΠΡΙΝ

Απονεύρωση δοντιού

Αποκατάσταση δοντιού με προσωρινό σφράγισμα μετά το τέλος της απονεύρωσης

Τελικό λευκό σφράγισμα

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης με διατήρηση της θήκης δοντιού

H ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με πόνο στον κάτω δεξί πρώτο προγόμφιο. Πριν από 1,5 χρόνο περίπου στο συγκεκριμένο δόντι είχε πραγματοποιηθεί απονεύρωση και στη συνέχεια το δόντι καλύφθηκε με θήκη. Η ασθενής αναφέρει οτι από τότε που ξεκίνησε η απονεύρωση του δοντιού, το δόντι δε σταμάτησε ποτέ να την ενοχλεί. Τις τελευταίες μέρες ο πόνος ήταν πιο ενοχλητικός. Επιθυμία της ήταν η διατήρηση της θήκης στο στόμα της.

Κλινικά το δόντι έδινε έντονα συμπτώματα πόνου κατά την επίκρουση. Μετά τον ακτινογραφικό έλεγχο διαπιστώθηκε οτι η απονεύρωση του δοντιού ήταν ατελής, καθώς το εμφρακτικό υλικό είχε τοποθετηθεί στα 2/3 της ρίζας του και όχι σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού.

Στην ασθενή προτάθηκε η επανάληψη της απονεύρωσης χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί η θήκη από το δόντι.

Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο) και έγινε διάνοιξη του δοντιού μέσω της στεφάνης (θήκης δοντιου). Η στεφάνη τροχίστηκε μασητικά ώστε να υπάρχει πρόσβαση στη ρίζα του δοντιού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της επανάληψης της απονεύρωσης: Αφαιρέθηκε το παλιό εμφρακτικό υλικό και στη συνέχεια ακολούθησε η επεξεργασία της ρίζας με μηχανοκίνητα εργαλεία. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό της ρίζας για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση του ριζικού σωλήνα. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον η ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού.

Το σημείο της στεφάνης που τροχίστηκε μασητικά έκλεισε με σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Πριν 2 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί απονεύρωση στον πρώτο αριστερό μόνιμο γομφίο (τραπεζίτη). Ο ασθενής αναφέρει οτι από τότε που ξεκίνησε η ενδοδοντική θεραπεία, το δόντι δεν έπαψε ποτέ να πονάει.

Αρχικα ο ασθενής εξετάστηκε κλινικά και παρατηρήθηκε έντονος πόνος κατά την επίκρουση του δοντιού. Ακολούθησε ο ακτινογραφικός έλεγχος, ο οποίος εξήγησε και τα συμπτώματα πόνου του δοντιού. Διαπιστώθηκε οτι μόνο μία από τις τρείς ρίζες του δοντιού είχε εμφρακτικό υλικό. Η δεύτερη φαινόταν κενή, ενώ στην τρίτη διέκρινε κανείς μόνο την παρουσία κάποιου φυράματος.

Μετά την πλήρη ενημέρωση του ασθενή αποφασίστηκε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονέυρωσης) και η αποκατάσταση του δοντιού με καινούριο λευκό σφράγισμα.

Αρχικά στον ασθενή χορηγήθηκε τοπική αναισθησία και τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας (λάστιχο). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάνοιξη του δοντιού και αφαίρεθηκε το παλιό εμφρακτικό υλικό σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού. Ακολούθησε η επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία και οι διακλυσμοί ( έκπλυση ) στο εσωτερικό των ριζών για την απομάκρυνση των νεκρών οδοντικών ιστών / κυττάρων και την απολύμανση των ριζών. Έγινε τοποθέτηση φαρμάκου και έγινε προγραμματισμός για τη συνέχιση της απονεύρωσης σε επόμενο ραντεβού.

Εφόσον η ασθενής δεν πονούσε και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό, ακολούθησε η ολοκλήρωση της απονεύρωσης με της έμφραξη των ριζών του δοντιού. Σε επόμενο ραντεβού το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής είχε ξεκινήσει μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στον κάτω αριστερό πρώτο γομφίο πριν δύο εβδομάδες σε κάποιον άλλο συνάδελφο. Ανέφερε ότι από τότε ταλαιπωρείται με έντονο μόνιμο πόνο στο συγκεκριμένο δόντι. Της είχε χορηγηθεί αντιβίωση και παρόλα αυτά ο πόνος παραμένει.

Έγινε η κλινική και ακτινογραφικά εξέταση του δοντιού. Στην αρχική ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε πριν τη διάνοιξη του δοντιού παρατηρήθηκε ο έντονος εκτροχισμός του δοντιού ανάμεσα στις ρίζες. Η ακτινογραφική αυτή εικόνα γεννά υποψίες για πιθανή διάτρηση του δοντιού στο συγκεκριμένο σημείο. Διάτρηση ενός δοντιού κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης μπορεί να προκληθεί όταν ο οδοντίατρος “ανοίγει” (τροχίζει) το δόντι στην προσπάθεια του να εντοπίσει τις ρίζες του δοντιού (ριζικοί σωλήνες). Είναι δηλαδή πιθανόν το δόντι να τροχιστεί σε άλλο σημείο από αυτό που εντοπίζονται οι ρίζες του δοντιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία τρύπα στο δόντι. Η τρύπα αυτή ονομάζεται διάτρηση.

Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού. Αμέσως μετά την αφαίρεση του προσωρινού σφραγίσματος παρατηρήθηκε έντονη και απότομη αιμορραγία του δοντιού, η οποία προερχόταν από ένα συγκεκριμένο σημείο. Η κλινική αυτή εικόνα επιβεβαίωσε τις υποψίες για διάτρηση του δοντιού. Εντοπίστηκε το σημείο της διάτρησης και έγινε έλεγχος με μία ακτινογραφία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση της διάτρησης με ειδικό υλικό και εντοπίστηκε ο τρίτος σωλήνας του δοντιού. Η όλη διαδικασία επιβεβαιώθηκε με τη λήψη ακτινογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθενής μετά το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο (στο οποίο βρέθηκε ο τρίτος ριζικός σωλήνας και “έκλεισε” το σημείο της διάτρησης) δεν πονούσε πλέον και το δόντι ήταν ασυμπτωματικό. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι παρασκευάστηκε με ειδικά μηχανοκίνητα εργαλεία ενδοδοντίας και απολυμάνθηκε με ειδικά υγρά διακλυσμών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων (ριζών του δοντιού) με γουταπέρκα. Σε επόμενη επίσκεψη έγινε η αποκατάσταση του δοντιού με έμφραξη ρητίνης.

Επιβεβαίωση της διάτρησης

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Εντοπισμός του τρίτου ριζικού σωλήνα

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Επανάληψη απονεύρωσης δοντιού

Ο ασθενής παραπονείται για έναν μόνιμο πόνο στην περιοχή του αριστερού ιγμορείου. Ανέφερε οτι πριν χρόνια πραγματοποιήθηκε στον αριστερό γομφίο (τραπεζίτη) μία απονεύρωση. Μετά από καιρό εμφανίστηκαν τα συμπτώματα πόνου, χωρίς καμία βελτίωση. Μετά τον αποκλεισμό της ανάμειξης του ιγμορείου στη εμφάνιση των συμπτωμάτων ακολούθησε η κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού. Η ακτινογραφία αποκάλυψε την ατελή απονεύρωση του δοντιού.

Μετά από συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης). Ακολούθως έγινε τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα, η διάνοιξη του δοντιού και η αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού από τις ρίζες.Επιπρόσθετα εντοπίστηκε και παρασκευάστηκε και 4ος ριζικός σωλήνας, ο οποίος δεν είχε επεξεργστεί στην πρώτη ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση ) του ασθενούς.

Διαπιστώθηκε η ενσβεστίωση 2 ριζικών σωλήνων του δοντιού (ριζών), κάτι που δεν επέτρεψε την επεξεργασία του δοντιού σε όλο το μήκος αυτών των ριζών. Παρολ΄ αυτά μετά τη δεύτερη συνεδρία ο ασθενής ανέφερε την ανακούφιση και την εξάλειψη των συμπτωμάτων, που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό και ο ασθενής δεν αισθανόταν πλέον πόνο ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απονεύρωσης με τη χρήση των μηχανοκίνητων εργαλείων και την τελική έμφραξη των ριζών του δοντιού με νέο εμφρακτικό υλικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής αναφέρει οτι τον τελευταίο 1,5 μήνα ταλαιπωρείται με τον πρώτο αριστερό προγόμφιο, καθώς είχε ξεκινήσει απονεύρωση στο δόντι και από τότε έχει έντονα συμπτώματα πόνου, παρά τη λήψη αντιβίωσης.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στο ριζικό σωλήνα του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 2 ραντεβού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό Ενδοδοντίας- Απονεύρωση δοντιού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με έντονο πόνο στην αριστερή μεριά της πάνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση διαπιστώθηκε οτι ο πρώτος γομφίος ήταν τερηδονισμένος σε μεγάλη έκταση και βάθος. Η ακτινογραφία αποκάλυψε επίσης μία ακρορριζική αλλοίωση σε 2 από τις 3 ρίζες του δοντιού.

Για τη θεραπεία του δοντιού ήταν απαραίτητη η απονεύρωσή του.

Η θεραπεία ξεκίνησε με τη διάνοιξη του δοντιού, τη χημικομηχανική επεξεργασία του με μηχανοκίνητα εργαλεία και την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στους ριζικούς σωλήνες του δοντιού. Στην επόμενη κιόλας συνεδρία η ασθενής είχε ανακουφιστεί από τα συμπτώματα πόνου.

Εφόσον το δόντι ήταν ασυμπτωματικό η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε με την έμφραξη της ρίζας του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό.

Η θεραπεία της απονεύρωσης ολοκληρώθηκε σε 3 ραντεβού.

Στην δεξιά ακτινογραφία φαίνεται οτι η ακρορριζική αλλοίωση σε μία από τις ρίζες του δοντιού είχε κιόλας υποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της απονεύρωσης του δοντιού.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού  πριν (αριστερή φωτογραφία) και μετά (δεξιά φωτογραφία) την επεξεργασία του δοντιού με μηχανοκίνητα εργαλεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικά Ενδοδοντίας- Απονεύρωση δοντιού

Παρακάτω παρατίθονται μερικά περιστατικά μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δοντιού.

Κάτω γομφίος με κεκαμμένες ρίζες

Άνω γομφίος με έντονα κεκαμμένες ρίζες

Μονόριζο δόντι με 3 ριζικούς σωλήνες

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Κάτω γομφίος

Περιστατικό Ενδοδοντίας (επανάληψη απονεύρωσης) και Προσθετικής

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με την επιθυμία να ξανακολληθούν οι στεφάνες της στους δυο κάτω αριστερούς προγομφίους, γιατί τον τελευταίο καιρό της αισθανόταν “λίγο χαλαρές”.

Η κλινική εξέταση των δοντιών έδειξε κάτι πιο πολύπλοκο απ΄ αυτό που περιέγραφε η ασθενής. Οι στεφάνες ήταν πράγματι χαλαρές και δεν προσάρμοζαν πάνω στα δόντια, γιατί τα δόντια κάτω από τις στεφάνες είχαν επανατερηδονιστεί.

Η ακτινογραφική εξέταση αποκάλυψε ότι και τα δύο δόντια είχαν απονευρωθεί στο παρελθόν, έφεραν το καθένα στο εσωτερικό χυτό μεταλλικό άξονα και στο ακρορρίζιο διαπιστώθηκε μια περιακρορριζική αλλοίωση. Η αλλοίωση αυτή μαρτυρά τη φλεγμονή του δοντιού στο άκρο της ρίζας.

Μετά από συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε το παρακάτω σχέδιο θεραπείας:

1. Αφαίρεση των παλιών στεφανών (θηκών δοντιού)

2. Αφαίρεση του χυτού μεταλλικού άξονα από το εσωτερικό του ριζικού σωλήνα

3. Επανάληψη της απονεύρωσης

Αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση των δοντιών με άξονες υαλονημάτων και κατασκεύη καινούριων στεφανών. Οπώς φαίνεται και στην τελική ακτινογραφία 6 μήνες μετά την διεκπεραίωση του σχεδίου θεραπείας η φλεγμονή στο ακρορρίζιο του δοντιού είχε ήδη υποχωρήσει.

ΠΡΙΝ

Έλεγχος αφαίρεσης άξονα και παλιάς απονεύρωσης

Τελική ακτινογραφία

Περιστατικό Σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο για τον προληπτικό ετήσιο έλεγχο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ο επανατερηδονισμός των τεσσάρων άνω πρόσθιων δοντιών. Προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων με νέα λευκά σφραγίσματα.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την αντικατάσταση των τεσσάρων παλιών σφραγισμάτων στα άνω πρόσθια δόντια. Μετά την αφαίρεση των παλιών σφραγισμάτων σύνθετης ρητίνης και την απομάκρυνση της τερηδόνας (κάτω από τα παλιά σφραγίσματα) έγινε η ανσύσταση των δοντιών με  νέα λευκά σφραγίσματα.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Σφραγίσματα δοντιών και προσθετικής

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με την επιθυμία να αποκαταστήσει τα δόντια της. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε στην πάνω αριστερή πλευρά ότι 3 δόντια χρειαζόταν την άμεση οδοντιατρική θεραπεία. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες στον πρώτο προγόφιο και στο δεύτερο γομφίο υπήρχαν παλιές εμφράξεις ρητίνης (λευκά σφραγίσματα) τα οποία είχαν επανατερηδονιστεί. Μετά τον εκτροχισμο των παλιών σφραγισμάτων, αφαιρέθηκε η τερηδόνα που εντοπιζόταν κάτω από τα σφραγίσματα και τα 2 αυτά δόντια αποκαταστάθηκαν με νέα λευκά σφραγίσματα. Ο πρώτος γομφιος παρουσίαζε ένα εκτεταμένο παλιό σφράγισμα αμαλγάματος και επιπλέον ένα κομμάτι του φυσικού δοντιού είχε σπάσει. Λόγω της εκτεταμένης βλάβης του δοντιού αποφασίστηκε η αποκατάσταση του δοντιού με μία στεφάνη (θήκη) ζιρκονίου.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Αισθητικής οδοντιατρικής

Ο ασθενής είχε την επιθυμία να διορθώσει τα πρόσθια δόντια του στην άνω γνάθο, γιατί τον ενοχλούσαν αισθητικά. Μετά από συνεννόηση μαζί του τροποποιήθηκε το σχήμα των δοντιών όπως αυτός το επιθυμούσε ακολουθώντας τον ελάχιστο εκτροχισμό τους και την απόδοση νέου σχήματος με υλικό σύνθετης ρητίνης. Τα ούλα στη φωτογραφία φαίνονται ερεθισμένα γιατί η λήψη έγινε αμέσως μετά το τέλος της οδοντιατρικής εργασίας. Αυτός ο ερεθισμός είναι προσωρινός και υποχωρεί μετά από κάποιες ώρες.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Αισθητικής οδοντιατρικής

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με σκοπό να διορθώσει για αισθητικούς λόγους τα πρόσθια δόντια στην άνω γνάθο. Αρχικά αφαιρέθηκαν τα παλιά λευκά σφραγίσματα και απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί. Στη συνέχεια τα δόντια αποκαταστάθηκαν με νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνη. Στα δόντια που επιθυμούσε η ασθενής τροποποιήθηκε το σχήμα τους με τον ειδικά εργαλεία λείανσης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Σφραγίσματος δοντιού

Ο ασθενής ανέφερε πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μια μεσαίου βαθμού τερηδονική αλλοίωση στο δεξί πάνω πρώτο γομφίο. Αποφασίστηκε η αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Προσθετικής

Η ασθενής προσήλθε με έντονο οίδημα στο πάνω δεξί μέρος του προσώπου. Παρόλο που είχε ξεκινήσει τη λήψη αντιβίωσης το οίδημα (πρήξιμο) δεν υποχωρούσε. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε έντονος πόνος στη ψηλάφιση και στην επίκρουση του δοντιού. Ακολούθησε η ακτινογραφική εξέταση του δοντιού, η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη κατάγματος στο τελευταίο τριτημόριο της ρίζας του δοντιού. Δίπλα από το κάταγμα είναι εμφανής η αλλοίωση στο οστό (έντονη μαύρη σκιά).

Μετά από συζήτηση με την ασθενή αποφασίστηκε η εξαγωγή του δοντιού και η δημιουργία στεφάνης στο διπλανό δόντι με ένα κρεμαστό δόντι, το οποίο και θα αντικαθιστούσε το ελλείπον δόντι. Αυτή η λύση αποτέλεσε το εναλλακτικό σχέδιο θεραπείας, εφόσον βέβαια η ασθενής δεν επιθυμούσε την τοποθέτηση εμφυτεύματος.

ΠΡΙΝ

Ακτινογραφία – Κάταγμα στη ρίζα του δοντιού

META

Περιστατικό Προσθετικής

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο καθώς αναφέρει οτι πονάει στο αριστερό κάτω μέρος του στόματος της. Το δόντι είχε αποκατασταθεί στο παρελθόν με λευκό σφράγισμα. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία τερηδόνας κάτω από το ήδη υπάρχων λευκό σφράγισμα ρητίνης.

Ακολούθησε η  χορήγηση τοπικής αναισθησίας, στη συνέχεια αφαιρέθηκε το παλιό σφράγισμα και απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί. Μετά από την απομάκρυνση της τερηδόνας διαπιστώθηκε οτι το έλλειμμα του δοντιού ήταν μεγάλο και δε θα μπορούσε να αποκατσταθεί πλέον με απλό σφράγισμα. Γι αυτό το λόγο αποφασίστηκε με την ασθενή η κατασκευή μιας στεφάνης (θήκης) δοντιού.

Όσο διάστημα χρειάστηκε ο οδοντοτεχνίτης για να κατασκευάσει τη θήκη του δοντιού, το δόντι της ασθενούς ήταν προστατευμένο με προσωρινή θήκη, ώστε να αποφευχθεί τυχόν σπάσιμο του δοντιού.

Το δόντι είναι πλέον ασυμπτωματικό και η ασθενής μπορεί να μασάει χωρίς πόνο από την αριστερή κάτω πλευρά του στόματός της.

ΠΡΙΝ

                 Προσωρινή θήκη δοντιού

META

META

Περιστατικό Προσθετικής

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με την επιθυμία να διατηρήσει ένα δόντι και πιο συγκεκριμένα τον πρώτο αριστερό προγόμφιο, στον οποίο πριν χρόνια είχε αποκατασταθεί με σφράγισμα και τους τελευταίους μήνες την ενοχλούσε.

Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού διαπιστώθηκε οτι για τη διατήρηση του δοντιού απαιτείται η απονεύρωση δοντιού και η αποκατάσταση του με θήκη δοντιού (στεφάνη δοντιού).

Η θεραπεία του δοντιού ξεκίνησε με την απονεύρωση του δοντιού. Μετά την έμφραξη των ριζικών σωλήνων του δοντιού, ακολούθησε η τοποθέτηση άξονα υαλονημάτων για το “χτίσιμο” του δοντιού. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το τρόχισμα του δοντιού και τη λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή θήκης δοντιού από τον οδοντοτεχνίτη. Μετά τις ανάλογες προσαρμογές η στεφάνη δοντιού συγκολλήθηκε.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό με τις τεχνικές και τα εργαλεία της σύγχρονης οδοντιατρικής ήταν δυνατόν από μια ρίζα δοντιού να κατασκευαστεί μία θήκη δοντιού και η ασθενής να μη χάσει το δόντι που είχε απομείνει στο στόμα της.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

Το δόντι μετά από την τοποθέτηση άξονα υαλονημάτων και τον εκτροχισμό

META

META

Περιστατικό Αντικατάσταση σφραγίσματος δοντιού

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκαν κάποια παλιά σφραγίσματα, τα οποία απαιτούσαν την αντικατάσταση τους εφόσον τα όρια τους ήταν ατελή και δεν είχαν ερμητική επαφή με το δόντι. Στην αρχική αριστερή φωτογραφία φαίνεται και η έντονη κίτρινη απόχρωση των παλιών σφραγισμάτων. Μετά την αφαίρεση των παλιών εμφράξεων και το καθαρισμό της τερηδόνας πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση των δοντιών με νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Αυχενική αλλοίωση δοντιού

 Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο για την αποκατάσταση μιας αυχενικής αλλοίωσης σε ένα δόντι. Η ασθενής λόγω του συχνού και έντονου βουρτσίσματος δοντιών και του σφιξίματος των δοντιών της, προκάλεσε την αποτριβή του σμάλτου του δοντιού, με αποτέλεσμα στον αυχένα του δοντιού να προκληθεί μία βλάβη που είχε τη χαρακτηριστική μορφή του μισοφέγγαρου.

Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης, η οποία αισθητικά δε ξεχώριζε από τα παρακείμενα δόντια.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Καθαρισμός δοντιών

Ο ασθενής προσήλθε για τον τυπικό καθαρισμό δοντιών. Επιθυμία του ήταν η απομάκρυνση των μαύρων χρωστικών και ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την απομάκρυνση της πέτρας με συσκευή υπερήχων ακολούθησε η στίλβωση των οδοντικών επιφανειών και η εφαρμογή της σοδοβολής.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Καθαρισμός δοντιών

Ο ασθενής προσήλθε στο ιατρείο για τον τυπικό καθαρισμό δοντιών. Επιθυμία του ήταν η απομάκρυνση των μαύρων χρωστικών και ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την απομάκρυνση της πέτρας με συσκευή υπερήχων ακολούθησε η στίλβωση των οδοντικών επιφανειών και η εφαρμογή της σοδοβολής.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Καθαρισμός δοντιών

Η ασθενής προσήλθε για τον τυπικό καθαρισμό δοντιών. Αρχικά πραγματοποιήθηκε  η αφαίρεση της πέτρας με συσκευή υπερήχων .Στη συνέχεια ακολούθησε η στίλβωση των δοντιών και η εφαρμογή της σοδοβολής.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Καθαρισμός δοντιών

Η ασθενής προσήλθε για τον τυπικό καθαρισμό δοντιών. Αρχικά πραγματοποιήθηκε  η αφαίρεση της πέτρας με συσκευή υπερήχων .Στη συνέχεια ακολούθησε η στίλβωση των δοντιών και η εφαρμογή της σοδοβολής.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο για τον συνήθη ετήσιο έλεγχο. Μετά την κλινική εξέταση της ασθενούς διαπιστώθηκαν έντονες αποτριβές γλωσσικά των άνω πρόσθιων δοντιών. Η ασθενής ανέφερε οτι τα προηγούμενα χρόνια φορούσε συστηματικά νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού, κάτι το οποίο διέκοψε τα τελευταία χρόνια γιατί δεν ήταν πλέον ικανοποημένη από το μασελάκι της.
Προγραμματίστηκε η δημιουργία νέου νάρθημα τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω καταστροφής των δοντιών.
Η συστηματική χρήση του νάρθηκα τρυγμού μειώνει παράλληλα τον έντονο πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις και το αίσθημα ενός “πιασίματος” στο πρόσωπο, που πολλοί ασθενείς αναφέρουν αμέσως μετά το πρωινό τους ξύπνημα. Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς έχουν αναφέρει την αδυναμία ή τη δυσκολία να ανοίξουν το στόμα τους μόλις σηκωθούν το πρωί.

Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι ενδείξεις οτι ο ασθενής είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου του (που είναι και το πιο συνηθισμένο) είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σφίγγει ή τρίζει ασυνείδητα τα δόντια του. Το τρίξιμο ή το σφίξιμο δοντιών είναι ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί ασθενείς διοχετεύουν το έντονο στρες ή άγχος, χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείται φυσιολογικό και επιθυμητό.

Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρείται ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, συστήνεται η κατασκευή και η χρήση ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού.

Περιστατικό Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο για τον τυπικό ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών. Στα πλαίσια της κλινικής εξέτασης διαπιστώθηκαν αποτριβές τόσο στα πρόσθια όσο και στα οπίσθια δόντια, που μαρτυρούσαν οτι η ασθενής τρίβει / σφίγγει τα δόντια της. Μετά από συζήτηση με την ασθενή διαπιστώθηκε οτι και η ίδια είχε παρατηρήσει μερικές φορές να τρίζει τα δόντια της τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου της όσο και στη δουλειά της (κατά διαστήματα).
Ακολούθησε η κατασκευή ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω αποτριβής των δοντιών.

Περιστατικό Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής παραπονείται οτι όταν ξυπνάει το πρωί πολλές φορές πονάει στις κραταφογναθικές της αρθρώσεις. Κλινικά διαπιστώθηκαν έντονες αποτριβές γλωσσικά των άνω πρόσθιων δοντιών, οι οποίες είναι εμφανείς στη φωτογραφία.
Ακολούθησε η κατασκευή ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω αποτριβής των δοντιών και την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Περιστατικό Λευκά σφραγίσματα δοντιού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο με την επιθυμία να αποκαταστήσει τα κάτω οπίσθια δόντια της, γιατί δεν της άρεσαν εμφανισιακά. Τα συγκεκριμένα δόντια είχαν αισθητικό πρόβλημα καθώς είχαν τερηδονιστεί.
Αποφασίστηκε η αποκατάσταση των δοντιών με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Λευκού σφραγίσματατος δοντιού

Η ασθενής ανέφερε πόνο στην κάτω αριστερή πλευρά. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε το σπάσιμο ενός παλιού σφραγίσματος. Η οδοντίνη του δοντιού ήταν εκτεθειμένη, γεγονός που προκαλούσε και τον πόνο στην ασθενή. Μετά την ολοκληρωτική αφαίρεση της παλιάς έμφραξης διαπιστώθηκε οτι η τερηδόνα εκτεινόταν βαθιά στο ύψος του πολφού του δοντιού. Η περιοχή της οδοντίνης που βρισκόταν κοντά στο νεύρο του δοντιού καλύφθηκε και προστατεύτηκε με ειδικό υλικό και ακολούθησε η αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Αντικατάσταση σφραγισμάτων

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με την επιθυμία να αποκαταστήσει τα παλιά σφραγίσματα σε 2 δόντια. Η ασθενής ανέφερε οτι το ένα σφράγισμα που βρισκόταν στον πρώτο πάνω αριστερό γομφίο την πονούσε περιοδικά χωρίς ο πόνος να είναι έντονος και ανυπόφορος. Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες μετά την αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος διαπιστώθηκε τερηδόνα, η οποία και προκαλούσε τον πόνο κατά τη μάσηση. Μετά την αφαίρεση των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Όσον αφορά το δεύτερο σφράγισμα στον κάτω δεξί πρώτο γομφίο επρόκειτο για μία προσωρινή αποκατάσταση του δοντιού μετά από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), που έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα τελικό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης (λευκό σφράγισμα).

ΠΡΙΝ

Εικόνα του δοντιού μετά την αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό Αντικατάσταση σφραγισμάτων

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο καθώς ο πρώτος κάτω δεξιός γομφίος την πονούσε περιοδικά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ένα παλιό μεγάλο σφράγισμα αμαλγάματος, του οποίου τα όρια δεν είχαν επαφή με το δόντι και είχαν δημιουργηθεί κενά μεταξύ του μαύρου σφραγίσματος και οδοντικών τοιχωμάτων. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση του παλιού σφραγίσματος με νέο λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Η μεσαία φωτογραφία δείχνει την το έλλειμμα του δοντιού μετά την αφαίρεση του σφραγίσματος αμαλγάματος και των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών. Στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται η τελική αποκατάσταση του δοντιού.

 

ΠΡΙΝ

Εικόνα του δοντιού μετά την αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος και της τερηδόνας

META

Περιστατικό Αντικατάσταση σφραγισμάτων

Ο ασθενής αναφέρει έναν περιοδικό πόνο στην αριστερή μεριά της άνω γνάθου.

Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε τρία παλιά λευκά σφραγίσματα, των οποίων τα όρια σε άλλα είχαν επανατερηδονιστεί και σε άλλα δεν είχαν επαφή με το δόντι και είχαν δημιουργηθεί κενά μεταξύ του σφραγίσματος και των οδοντικών τοιχωμάτων. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων  με νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

 

ΠΡΙΝ

META

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok