Περιστατικό – Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής παρουσιάστηκε στο ιατρείο για τον συνήθη ετήσιο έλεγχο. Μετά την κλινική εξέταση της ασθενούς διαπιστώθηκαν έντονες αποτριβές γλωσσικά των άνω πρόσθιων δοντιών. Η ασθενής ανέφερε οτι τα προηγούμενα χρόνια φορούσε συστηματικά νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού, κάτι το οποίο διέκοψε τα τελευταία χρόνια γιατί δεν ήταν πλέον ικανοποημένη από το μασελάκι της.
Προγραμματίστηκε η δημιουργία νέου νάρθημα τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω καταστροφής των δοντιών.
Η συστηματική χρήση του νάρθηκα τρυγμού μειώνει παράλληλα τον έντονο πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις και το αίσθημα ενός “πιασίματος” στο πρόσωπο, που πολλοί ασθενείς αναφέρουν αμέσως μετά το πρωινό τους ξύπνημα. Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς έχουν αναφέρει την αδυναμία ή τη δυσκολία να ανοίξουν το στόμα τους μόλις σηκωθούν το πρωί.

Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι ενδείξεις οτι ο ασθενής είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου του (που είναι και το πιο συνηθισμένο) είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σφίγγει ή τρίζει ασυνείδητα τα δόντια του. Το τρίξιμο ή το σφίξιμο δοντιών είναι ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί ασθενείς διοχετεύουν το έντονο στρες ή άγχος, χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείται φυσιολογικό και επιθυμητό.

Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρείται ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, συστήνεται η κατασκευή και η χρήση ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού.

Περιστατικό – Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο για τον τυπικό ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών. Στα πλαίσια της κλινικής εξέτασης διαπιστώθηκαν αποτριβές τόσο στα πρόσθια όσο και στα οπίσθια δόντια, που μαρτυρούσαν οτι η ασθενής τρίβει / σφίγγει τα δόντια της. Μετά από συζήτηση με την ασθενή διαπιστώθηκε οτι και η ίδια είχε παρατηρήσει μερικές φορές να τρίζει τα δόντια της τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου της όσο και στη δουλειά της (κατά διαστήματα).
Ακολούθησε η κατασκευή ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω αποτριβής των δοντιών.

Περιστατικό – Νάρθηκας (μασελάκι) τρυγμού

Η ασθενής παραπονείται οτι όταν ξυπνάει το πρωί πολλές φορές πονάει στις κραταφογναθικές της αρθρώσεις. Κλινικά διαπιστώθηκαν έντονες αποτριβές γλωσσικά των άνω πρόσθιων δοντιών, οι οποίες είναι εμφανείς στη φωτογραφία.
Ακολούθησε η κατασκευή ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού για την αποφυγή της περαιτέρω αποτριβής των δοντιών και την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok