Περιστατικό – Καθαρισμός μαύρα στίγματα

Ο μικρός ασθενής είχε την επιθυμία να καθαρίσουν τα δοντάκια του από τα μαύρα στίγματα. Έγινε λεπτομερής καθαρισμός των δοντιών και το αγοράκι απέκτησε ξανά ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο. Το ένα και μοναδικό δόντι που δε καθαρίστηκε (κάτω δεξί πρόσθιο δόντι) αφαιρέθηκε την ίδια μέρα στο ιατρείο γιατί κουνιόταν κ ήταν έτοιμο να πέσει.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Η μικρή ασθενής παραπονείται ότι την ενοχλεί ένα δόντι στην άνω γνάθο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παραμονή ενός νεογιλού δοντιού, το οποίο αν και είχε μία κινητικότητα δεν πέφτει. Πάνω από το νεογιλό δόντι υπάρχει ήδη το μόνιμο, το οποίο δεν μπορεί να πάρει την τελική του θέση μέσα στο στόμα, γιατί το εμποδίζει το νεογιλό δόντι.

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας ακολούθησει η εξαγωγη του δοντιού, χωρίς η ασθενής να αισθανθεί πόνο ή δυσαρέσκεια.

Σε περιπτώσεις λοιπόν που τα νεογιλά δόντια παραμένουν στον οδοντικό φραγμό ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια, είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των παιδικών δοντιών. Διαφορετικά το μόνιμο δόντι δεν μπορεί να ανατείλει πλήρως στο στόμα του παιδιού και είναι πιθανόν σε προχωρημένες περιπτώσεις να δημιουργηθούν ορθοδοντικά προβλήματα.

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Στο συγκεκριμένο μικρό ασθενή ο παιδικός τομέας παραμένει στη θέση του, ενώ συγχρόνως το αντίστοιχο μόνιμο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του μέσα στο παιδικό στόμα. Σε περιπτώσεις σαν αυτές είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των παιδικών δοντιών από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε το μόνιμο δόντι να ανατείλει πλήρως στο στόμα του παιδιού και να “πάρει” την τελική του θέση στον οδοντικό φραγμό.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες μία μόλις εβδομάδα μετά την εξαγωγή του νεογιλού τομέα το αντίστοιχο μόνιμο δόντι έχει αλλάξει θέση και έχει αρχίσει να παίρνει την τελική θέση σιγά – σιγά μέσα στο παιδικό στόμα. Ένα μήνα μετά από τη  εξαγωγή και οι δύο μόνιμοι κεντρικοί τομείς ανέτειλαν φυσιολογικά στο στόμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΠΡΙΝ

Μία εβδομάδα μετά την εξαγωγή του παιδικού δοντιού

Ένα μήνα περίπου μετά την εξαγωγή του παιδικού δοντιού

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Το κοριτσάκι παραπονείται οτι πονάει κάποιες φορές στην πρόσθια περιοχή της κάτω γνάθου όταν δαγκώνει τροφές. Οι γονείς μετά από τα παράπονα του παιδιού παρατήρησαν την παραμονή του νεογιλού κάτω τομέα, παρόλο που το αντίστοιχο μόνιμο δόντι έχει ανατείλει μέσα στο στόμα. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται η άμεση εξαγωγή του νεογιλού δοντιού από τον οδοντίατρο.

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Οι γονείς παρατήρησαν οτι ο αριστερός νεογιλός τομέας δεν “κουνιέται” παρόλο που είχαν κάνει την εμφάνιση τους τα δύο μόνιμα πρόσθια κάτω δόντια. Μετά την κλινική εξέταση επιβεβαιώθηκε οτι το παιδικό δοντάκι δεν είχε καμία κινητικότητα, οπότε και αποφασίστηκε η αφαίρεση στο ιατρείο, μετά από χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα νεογιλά δόντια παραμένουν στον οδοντικό φραγμό παρόλο που τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια έχουν ανατείλει ήδη στο στόμα του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των παιδικών δοντιών από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε το μόνιμο δόντι να ανατείλει πλήρως στο στόμα του παιδιού και να “πάρει” την τελική του θέση στον οδοντικό φραγμό.

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Στο στόμα του μικρού ασθενή παρέμενε στη θέση του ο κάτω νεογιλός κεντρικός τομέας, παρόλου που είχε ανατείλει το αντίστοιχο μόνιμο δόντι. Γι΄ αυτό το λόγο το νεογιλό δόντι αφαιρέθηκε, ώστε ο μόνιμος κεντρικός τομέας να πάρει την τελική του θέση στο στόμα του παιδιού.

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού) και σφράγισμα μόνιμου δοντιού

Η μικρή ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την εξαγωγή του άνω πρώτου αριστερού νεογιλού γομφίου, ο οποίος παρέμενε στο στόμα παρόλο που είχε ανατείλει το αντίστοιχο μόνιμο δόντι. Εκτός από τα προαναφερθέντα, κατά την κλινική εξέταση, διαπιστώθηκε ο τερηδονισμός του άνω πρώτου μόνιμου γομφίου. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας πραγματοποιήθηκε λευκό σφράγισμα στο μόνιμο γομφίο και ακολούθησε η εξαγωγή του νεογιλού δοντιού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Εξαγωγή παιδικού δοντιού (διπλό δόντι / παραμονή νεογιλού δοντιού)

Στα δύο παρακάτω διαφορετικά περιστατικά παρατίθενται φωτογραφίες, όπου φαίνεται η παραμονή του νεογιλού κάτω κεντρικού τομέα παρόλο που στο στόμα των μικρών ασθενών είχε ήδη ανατείλει το αντίστοιχο μόνιμο δόντι. Στην προκειμένη περίπτωση το παιδικό δόντι αφαιρείται από τον οδοντίατρο, ώστε το μόνιμο δόντι με τη βοήθεια της γλώσσας να πάρει την τελική του θέση μέσα στο στόμα του παιδιού.

Περιστατικό – Υπεράριθμο παιδικό δόντι

Πολλές φορές στο στόμα των παιδιών εμφανίζονται επιπλέον δόντια από το φυσιολογικό αριθμό δοντιών (παιδικών ή μόνιμων). Τα υπεράριθμα αυτά δόντια ονομάζονται μεσόδοντες και παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στην άνω γνάθο, συνήθως ανάμεσα στους άνω κεντρικούς τομείς. Μορφολογικά έχουν μικρότερο μέγεθος από τα φυσιολογικά δόντια και η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα.

Η εμφάνιση των υπεράριθμων δοντιών έχει γενετική αιτιολογία.

Όσον αφορά τη θεραπεία τους συστήνεται η αφαίρεση τους, ώστε να μη παρεμποδίζεται η ανατολή των παρακείμενων δοντιών.

Περιστατικό – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στην έφηβη αυτή μικρή κυρία πραγματοποιήθηκε προληπτική κάλυψη της μασητικής επιφάνειας του μόνιμου άνω πρώτου γομφίου, για την προστασία του δοντιού από την τερηδόνα. Εφόσον η μασητική επιφάνεια ενός δοντιού καλύπτεται με υλικό sealant μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από τερηδονογόνα μικρόβια, καθώς συγκεντρώνονται λιγότερα μικρόβια και υπολείμματα τροφών στη μασητική επιφάνεια ενώ παράλληλα το παιδί μπορεί να βουρτσίζει πιο αποτελεσματικά και εύκολα. Ο χρόνος ζωής ενός sealant κυμαίνεται από 2 – 5 χρόνια.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στο συγκεκριμένο κοριτσάκι στα πλαίσια του ετήσιου καθαρισμού δοντιών διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής αρχόμενης τερηδόνας στον πρώτο αριστερό γομφίο της άνω γνάθου. Αποφασίστηκε η προληπτική κάλυψη της μασητικής επιφάνειας του συγκεκριμένου δοντιού, εφόσον προηγουμένως στην άπω επιφάνεια της μασητικής επιφάνειας καθαρίστηκε κατάλληλα η τερηδόνα, που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Η μικρή ασθενής προσήλθε για τον τυπικό ετήσιο έλεγχο. Συστήθηκε η προληπτική κάλυψη των δεύτερων μόνιμων γομφίων (sealant), δεδομένου οτι το κορίτσι είχε ήδη 4 σφραγισμένα δόντια και επομένως υπάρχει τερηδονική δραστηριότητα στο στόμα της. Με την προληπτική κάλυψη των δοντιών προστατεύονται οι μασητικές επιφάνειες αυτών από πιθανό τερηδονισμό τους.Τα sealants είναι καλό να γίνονται σε όλους τους μόνιμους γομφίους των δοντιών. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικά – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου πραγματοποιήθηκε στο μικρό ασθενή προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) στον πρώτο αριστερό μόνιμο γομφίο της κάτω γνάθου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικά – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Παρουσιάζονται διάφορες περιπτώσεις περιστατικών, στα οποία πραγματοποιήθηκε προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών ( sealant) στη μασητική επιφάνεια των μόνιμων γομφίων.

Περιστατικά – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στα πλαίσια του τυπικού οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής τερηδονικής κοιλότητας στον πρώτο αριστερό μόνιμο γομφίο. Αποφασίστηκε η  αφαίρεση της επιφανειακής αρχόμενης τερηδόνας και προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) στη μασητική επιφάνεια του μόνιμου άνω αριστερού πρώτου γομφίου.

Περιστατικά – Sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στο συγκεκριμένο ασθενή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα αφαίρεση της επιφανειακής αρχόμενης τερηδόνας και προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) στη μασητική επιφάνεια του άνω αριστερού πρώτου γομφίου.

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού δοντιού και sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

 

Κατά την κλινική εξέταση του μικρού αυτού αγοριού διαπιστώθηκε μία μικρή αρχόμενη τερηδόνα στον πρώτο αριστερό μόνιμο γομφίο της άνω γνάθου ενώ από στο δεύτερο νεογιλό γομφίο υπήρχε μία μικρή κοιλότητα που δε φαίνεται ευκρινώς στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με την προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) στη μασητική επιφάνεια του πρώτου μόνιμου γομφίου και τη δημιουργία λευκού σφραγίσματος στο δεύτερο νεογιλό γομφίο.

Περιστατικό – Σφραγίσματα νεογιλών δοντιών και sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Στο συγκεκριμένο περιστατικό πραγματοποιήθηκαν 2 λευκά σφραγίσματα στα 2 τελευταία οπίσθια νεογιλά και συγχρόνως προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) στη μασητική επιφάνεια του πρώτου μόνιμου γομφίου. Απουσιάζει η φωτογραφία της αρχικής κατάστασης των δοντιών.

Περιστατικό – Σφραγίσματα νεογιλών δοντιών και sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Ο ασθενής πονούσε κατά τη μάσηση στη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 τερηδονικών κοιλοτήτων στα 2 πίσω νεογιλά δόντια. Στα τερηδονισμένα δόντια πραγματοποιήθηκαν 2 λευκά σφραγίσματα. Στον πρώτο κάτω μόνιμο γομφίο τοποθετήθηκε για προληπτικούς λόγους η προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant).

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πύον σε παιδικό δόντι

Ο μικρός ασθενής παραπονέθηκε στους γονείς του οτι τον πονούσε ένα δόντι στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε τη συγκέντρωση πύου στον πρώτο νεογιλό γομφίο της άνω γνάθου, γεγονός που το μαρτυρούσε το οίδημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δόντι αυτό είχε ένα παλιό λευκό σφράγισμα, το οποίο είχε επανατερηδοντιστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δόντι δεν μπορούσε να διατηρηθεί στο στόμα του παιδιού καθώς κατά τον εκτροχισμό του δοντιού παρατηρήθηκε μεγάλη εκροή πύου και η αιμορραγία από το εσωτερικό του δοντιού δεν μπορούσε να σταματήσει.

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στον ασθενή είχαν πραγματοποιηθεί μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος, τα οποία την τελευταία εβδομάδα του προκαλούσαν έντονα συμπτώματα πόνου. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας και την απομάκρυνση των μαύρων σφραγισμάτων, στο ένα νεογιλό δόντι πραγματοποιήθηκε πολφοτομή (λόγω βαθιάς τερηδόνας) και αποκατάσταση με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Στο τελευταίο νεογιλό δόντι τοποθετήθηκε νέο λευκό σφράγισμα χωρίς να χρειαστεί η πολφοτομή του.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο κατά τη μάσηση στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε δύο μικρές τερηδονικές κοιλότητες, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Η μικρή ασθενής ταλαιπωρείται από πόνο στην κάτω αριστερή μεριά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μεγάλης τερηδονικής κοιλότητας στο κάτω δεύτερο αριστερό νεογιλό γομφίο και μίας μικρότερης στον αριστερό κάτω νεογιλό γομφίο

Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί και οι κοιλότητες αποκαταστάθηκαν με λευκό σφράγισμα ρητίνης. στο πρώτο μόνιμο γομφίος της ίδιας πλευράς τοποθετήθηκε sealαnat για προληπτικούς λόγους.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στο συγκεκριμένο περιστατικό απουσιάζει η αρχική κλινική εικόνα των δύο δοντιών, τα οποία λόγω τερηδόνας αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

Περιστατικό – Ολική αποκατάσταση παιδικού στόματος

Το μικρό αγόρι επισκέφτηκε για πρώτη φορά οδοντίατρο. Η οδοντίατρος που εξέτασε τα παιδιά στο σχολείο σημείωσε οτι υπήρχαν κάποιες τερηδονικές κοιλότητες, οι οποίες θα έπρεπε να αποκατασταθούν. Στο συγκεκριμένο ασθενή πραγματοποιήθηκαν τόσο λευκά σφραγίσματα στα δόντια που ήταν τερηδονισμένα όσο και προληπτικές καλύψεις στις μασητικές επιφάνειες των μόνιμων γομφίων για την προστασία τους από τυχόν μελλοντική τερηδονική δραστηριότητα. Τα sealants στην προκειμένη περίπτωση ήταν για έναν παραπάνω λόγο αναγκαία, εφόσον το παιδί είχε ήδη μεσαίου βαθμού τερηδονική δραστηριότητα.

Επίσης στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου παρατηρήθηκε ένα μικρό συρίγγιο στην περιοχή του πρώτου αριστερού νεογιλού γομφίου, ο οποίος είχε έντονη κινητικότητα χωρίς όμως να “πέφτει”. Στην περίπτωση αυτή ήταν απαραίτητη η εξαγωγή του νεογιλού δοντιού, γιατί το παιδί είχε το συρίγγιο τουλάχιστον τις τελευταίες 3 εβδομάδες (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της μητέρας). Με την εξαγωγή του δοντιού το συρίγγιο υποχώρησε τις επόμενες μέρες και το παιδί ανακουφίστηκε.

 Συρίγγιο στην περιοχή του πρώτου νεογιλού τομέα

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ – Sealant μόνιμου δοντιού

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ – Σφράγισμα νεογιλού δοντιού και sealant μόνιμου δοντιού 

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ – Σφράγισμα νεογιλού δοντιού και sealant μόνιμου δοντιού 

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ – Σφράγισμα νεογιλού δοντιού και sealant μόνιμου δοντιού 

Περιστατικό – Ολική αποκατάσταση παιδικού στόματος

Η μικρή ασθενής προσήλθε στο ιατρείο παρουσιάζοντας εκτεταμένες τερηδονικές βλάβες σε όλα τα πίσω δόντια. Η μητέρα επιθυμούσε τη διατήρηση των παιδικών δοντιών στο στόμα του κοριτσιού και ήθελε να αποφύγουμε την εξαγωγή τους. Ξεκίνησε η θεραπεία των δοντιών ανά τεταρτημόριο. Σε κάποια δόντια λόγω της βαθιάς και εκτεταμένης τερηδόνας (που έφτανε στο ύψος του πολφού) πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Όλα τα δόντια αποκταταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η μητέρα στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού βούρτσιζε τα δόντια με οδοντόπαστα που δεν περιείχε καθόλου φθόριο. Το φθόριο αποτελεί την ασπίδα των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα, εφόσον τα δόντια θωρακίζονται με ιόντα φθορίου και γίνονται πιο ισχυρά σε τυχόν τερηδονογόνα μικρόβια. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν οτι το φθόριο δεν μπορεί να είναι επιζήμιο για τη γενική υγεία τόσο ενός παιδιού όσο και ενός ενήλικα, εφόσον χρησιμοποιείται πάντα η προτεινόμενη ποσότητα οδοντόπαστας χωρίς υπερβολές.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς πονούσε στο κάτω δεξί νεογιλό γομφίο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία μιας βαθιάς τερηδονικής κοιλότητας, για την οποία υπήρξε η υποψία οτι μπορεί να εκτείνεται ως το νεύρο του παιδικού δοντιού. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και τη διάνοιξη του δοντιού, ακολούθησε η αφαίρεση της τερηδόνας. Κατά τον εκτροχισμό των τερηδονισμένων ιστών αποκαλύφθηκε το νεύρο του δοντιού και γι΄ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στο δόντι τοποθετήθηκε ειδικό φάρμακο και ακολούθησε η έμφραξη του δοντιού με προσωρινό υλικό. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι ήταν ασυμπτωματικό και η θεραπεία ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Sealant και σφράγισμα παιδικού δοντιού

Η ασθενής παραπονείται οτι πονά στην πάνω αριστερή πλευρά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαύρου σφραγίσματος, το οποίο φαινόταν οτι το δόντι είχε τερηδονιστεί μετά την αφαίρεση του αμαλγάματος και της τερηδόνας (κάτω από το παλιό μαύρο σφράγισμα) το δόντι αποκαταστήθηκε με νέο λευκό σφράγισμα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και προληπτική κάλυψη του δεύτερου μόνιμου γομφίου (sealant).

ΠΡΙΝ

Αφαίρεση παλιού σφραγίσματος και καθάρισμα της τερηδόνας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα δοντιού

Ο μικρός ασθενής αναφέρει οτι πονάει στην κάτω δεξιά μεριά όταν τρώει. Σύμφωνα με το ιστορικό είχε πραγματοποιηθεί σφράγισμα στον πρώτο κάτω δεξί γομφίο το οποίο “ έπεσε ”. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε οτι στο δόντι υπήρχαν υπολείμματα από το παλιό σφράγισμα ενώ το υπόλοιπο τμήμα του δοντιού ήταν ανοιχτό και τερηδονισμένο. Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι ιστοί από το νεογιλό δόντι, πραγματοποιήθηκε πολφοτομή και τέλος αποκαταστάθηκε η βλάβη με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς οι γονείς διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας “τρύπας” σε κάποιο από τα πάνω δεξιά δόντια. Ακολούθησε η κλινική εξέταση του παιδιού και διαπιστώθηκε μία μεγάλη τερηδονική κοιλότητα. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, ώστε όλη η οδοντιατρική διαδικασία να είναι ανώδυνη για το παιδί ακολούθησε ο εκτροχισμός του δοντιού. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν όλοι οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί, αλλά επειδή η τερηδόνα εκτεινόταν σε βάθος στο ύψος του νεύρου του δοντιού πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου εντοπίστηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή ούτε από το παιδί αλλά ούτε και από τους γονείς. Η θεραπεία ξεκίνησε με τον εκτροχισμό του δοντιού, την αφαίρεση τερηδόνας και ολοκληρώθηκε με την ανασύσταση της βλάβης με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Κατά τη διάνοιξη του δοντιού διαπιστώθηκε οτι είχε προσβληθεί και το διπλανό δόντι από τερηδόνα και πιο συγκεκριμένα στο σημείο επαφής του με το “τρύπιο” δόντι. Κατά ανάλογο τρόπο το διπλανό δόντι αποκαταστάθηκε και αυτό με λευκό σφράγισμα, κάτι που είναι εμφανές αν προσέξει κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τη δεξιά φωτογραφία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι διαθέσιμη μόνο η τελική εικόνα αποκατάστασης των δύο παιδικών δοντιών με λευκά σφραγίσματα ρητίνης. Στον πρώτο παιδικό γομφίο πραγματοποιήθηκε και πολφοτομή του δοντιού, λόγω βαθιάς έκτασης της τερηδόνας στο ύψος του νεύρου του δοντιού.

ΠΡΙΝ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο για την αποκατάσταση του τερηδονισμένου παιδικού δοντιού του. Η ανασύσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης με τη χρήση του απομονωτήρα.

ΠΡΙΝ

Η κοιλότητα του δοντιού καθαρή μετά την αφαίρεση της τερηδόνας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Ο ασθενής παραπονιόταν για πόνο κατά τη μάσηση στη πάνω δεξιά πλευρά του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 δοντιών με βαθιά και εκτεταμένη τερηδόνα. Μετά την απομάκρυνση της τερηδόνας πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Κορίτσι ηλικίας 9 ετών αναφέρει οτι πονάει στην πάνω αριστερή πλευρά του στόματος της όταν μασάει. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 τερηδονισμένων δοντιών. Στον πρώτο μόνιμο αριστερό γομφίο είναι εμφανής η ύπαρξη τερηδόνας, της οποίας η έκταση αποδείχτηκε αρκετά βαθιά κατά τη διάνοιξη του δοντιού. Στο δεύτερο νεογιλό (παιδικό) γομφίο παρατηρήθηκε η ύπαρξη τερηδονικής κοιλότητας μεσαίου βάθους.

Μετά την απομάκρυνση της τερηδόνας από τα δύο δοντάκια πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Σε κορίτσι ηλικίας 6 ετών διαπιστώθηκε από τον οδοντίατρο, που επισκέφτηκε το σχολείο, η ύπαρξη 2 τερηδονισμένων δοντιών. Μετά την απομάκρυνση των τερηδονισμένων ιστών από τα 2 παιδικά πίσω δόντια πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Αγόρι ηλικίας 9 ετών παραπονιόταν οτι πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τερηδονικής κοιλότητας, η οποία αποκαταστάθηκε με  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Κορίτσι ηλικίας 8 ετών πονούσε κατά τη μάσηση στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου.  Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας βαθιάς τερηδόνας σε ένα από τα πίσω παιδικά δοντάκια. Μετά τον εκτροχισμό του δοντιού και την απομάκρυνση της τερηδόνας, το οδοντικό έλλειμμα αποκαταστάθηκε με  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής τερηδονικής κοιλότητας στον πρώτο αριστερό  μόνιμο γομφίο της κάτω γνάθου. Σε συνεννόηση με τους γονείς του παιδιού αποφασίστηκε η αποκατάσταση του δοντιού, πρώτον γιατί είχε προκληθεί τρύπα στο δόντι και δεύτερον για να σταματήσει η ενεργή τερηδονική δραστηριότητα στο στόμα του παιδιού η οποία είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα δόντια. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής αναφέρει περιοδικές ήπιες ενοχλήσεις κατά τη μάσηση στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας μικρής τερηδόνας στον πρώτο μόνιμο γομφίο στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Αποφασίστηκε η θεραπεία του δοντιού με λευκό σφράγισμα, εφόσον η τερηδόνα είχε δημιουργήσει ήδη μία μικρή τρύπα στο δόντι. Όπως είναι γνωστό η τερηδόνα πρέπει να θεραπεύεται άμεσα εφόσον έχει καταστρέψει ορατώς το δόντι. Μία μικρή τρύπα θεραπεύεται πολύ πιο σύντομα και ανώδυνα συγκριτικά με μία μεγάλη τερηδονική κοιλότητα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο συγκεκριμένος ασθενής προσήλθε στο ιατρείο, καθώς πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου κατά τη μάσηση. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα στα όρια των δύο τελευταίων κάτω δοντιών, η οποία αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok