Περιστατικό – Νεκρό παιδικό δόντι με επέκταση του ούλου μέσα στο δόντι

Στο αγόρι αυτό το δόντι του είχε παραμείνει  αθεράπευτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν η νέκρωση του παιδικού δοντιού και η επέκταση του ούλου μέσα στην τερηδονική κοιλότητα του δοντιού. Το παιδί φυσικά δεν πονά , εφόσον το δόντι έχει νεκρωθεί. Η λύση θεραπείας ήταν η άμεση εξαγωγή του δοντιού, εφόσον δεν είναι καθόλου καλό ένα δόντι με φλεγμονή να παραμένει στο στόμα ενός παιδιού.

Περιστατικό – Συρίγγιο σε παιδικό δόντι

Το παιδί προσήλθε στο ιατρείο καθώς η μητέρα του όπως είπε εμφάνισε στο στόμα του ένα σπυράκι. Μετά την κλινική εξέταση του παιδιού διαπιστώθηκε οτι το “σπυράκι” ήταν απόστημα το οποίο οφειλόταν στο βαθύ τερηδονισμό και μόλυνση ενός πίσω παιδικού δοντιού. Το δοντάκι δεν μπορούσε να διατηρηθεί στο στόμα και η θεραπεία επιλογής ήταν η εξαγωγή του παιδικού δοντιού. Σε δεύτερο χρόνο το παιδί θα πρέπει να επισκεφτεί ορθοδοντικό για τη διατήρηση του απαιτούμενου χρόνου με σκοπό την απρόσκοπτη ανατολή του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού.

Περιστατικό – Συρίγγιο σε παιδικό δόντι

Ο μικρός ασθενής παρουσίασε συρίγγιο στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Σε γενικές γραμμές η εμφάνιση συριγγίου σημαίνει οτι κάποιο δόντι έχει έντονη φλεγμονή. Στο συγκεκριμένο παιδάκι υπήρχε ένας παιδικός γομφίος, στον οποίο είχε πραγματοποιηθεί πολφοτομή και η κοιλότητα αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης. Μετά από 1,5 χρόνο, ο ασθενής εμφάνισε συρίγγιο στην περιοχή του εν λόγω δοντιού, γεγονός που σήμαινε οτι το δόντι επαναμολύνθηκε. Στην περίπτωση αυτή το παιδικό δόντι θα πρέπει να εξαχθεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της  γερμανικής παιδοοδοντιατρικής.

Περιστατικό – Πύον σε παιδικό δόντι

Ο μικρός ασθενής παραπονέθηκε στους γονείς του οτι τον πονούσε ένα δόντι στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε τη συγκέντρωση πύου στον πρώτο νεογιλό γομφίο της άνω γνάθου, γεγονός που το μαρτυρούσε το οίδημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δόντι αυτό είχε ένα παλιό λευκό σφράγισμα, το οποίο είχε επανατερηδοντιστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δόντι δεν μπορούσε να διατηρηθεί στο στόμα του παιδιού καθώς κατά τον εκτροχισμό του δοντιού παρατηρήθηκε μεγάλη εκροή πύου και η αιμορραγία από το εσωτερικό του δοντιού δεν μπορούσε να σταματήσει.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok