Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα παιδικού δοντιού

Το μικρό κορίτσι επισκέφτηκε το ιατρείο με έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε όπως δείχνει και η εικόνα της αρχικής κλινικής κατάστασης την παρουσία μιας βαθιάς και εκτεταμένης τερηδονικής αλλοίωσης. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί από το δόντι. Κατά την αφαίρεση της τερηδόνας αποκαλύφθηκε τοπικά το νεύρο του δοντιού, δηλαδή ο πολφός του δοντιού. Η μητέρα ενημερώθηκε αναλόγως και αμέσως πραγματοποιήθηκε η πολφοτομή του νεογιλού δοντιού. Στο σημείο της αποκάλυψης του πολφού τοποθετήθηκε ειδικό φάρμακου και στη συνέχεια η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ανασύσταση του οδοντικού ελλείμματος με λευκό σφράγισμα ρητίνης. Στο ραντεβού επανελέγχου η μικρή ασθενής δεν πονούσε καθόλου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς πονούσε στο κάτω δεξί νεογιλό γομφίο. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία μιας βαθιάς τερηδονικής κοιλότητας, για την οποία υπήρξε η υποψία οτι μπορεί να εκτείνεται ως το νεύρο του παιδικού δοντιού. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και τη διάνοιξη του δοντιού, ακολούθησε η αφαίρεση της τερηδόνας. Κατά τον εκτροχισμό των τερηδονισμένων ιστών αποκαλύφθηκε το νεύρο του δοντιού και γι΄ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στο δόντι τοποθετήθηκε ειδικό φάρμακο και ακολούθησε η έμφραξη του δοντιού με προσωρινό υλικό. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι ήταν ασυμπτωματικό και η θεραπεία ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα δοντιού

Ο μικρός ασθενής αναφέρει οτι πονάει στην κάτω δεξιά μεριά όταν τρώει. Σύμφωνα με το ιστορικό είχε πραγματοποιηθεί σφράγισμα στον πρώτο κάτω δεξί γομφίο το οποίο “ έπεσε ”. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε οτι στο δόντι υπήρχαν υπολείμματα από το παλιό σφράγισμα ενώ το υπόλοιπο τμήμα του δοντιού ήταν ανοιχτό και τερηδονισμένο. Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι ιστοί από το νεογιλό δόντι, πραγματοποιήθηκε πολφοτομή και τέλος αποκαταστάθηκε η βλάβη με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Πολφοτομή (απονεύρωση) και σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής προσήλθε στο ιατρείο καθώς οι γονείς διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας “τρύπας” σε κάποιο από τα πάνω δεξιά δόντια. Ακολούθησε η κλινική εξέταση του παιδιού και διαπιστώθηκε μία μεγάλη τερηδονική κοιλότητα. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, ώστε όλη η οδοντιατρική διαδικασία να είναι ανώδυνη για το παιδί ακολούθησε ο εκτροχισμός του δοντιού. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν όλοι οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί, αλλά επειδή η τερηδόνα εκτεινόταν σε βάθος στο ύψος του νεύρου του δοντιού πραγματοποιήθηκε πολφοτομή. Στην επόμενη συνεδρία το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και το δόντι είναι ασυμπτωματικό.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok