Περιστατικό – Αισθητική αποκατάσταση άνω κεντρικών τομέων

 

Οι δύο κεντρικοί τομείς στον μικρό ασθενή προεξείχαν έντονα. Οι γονείς του είχαν ενημερωθεί οτι θα έπρεπε να επισκεφτούν ορθοδοντικό, παρόλα αυτά το αμέλησαν. Αποτέλεσμα ήταν το παιδί να χτυπήσει τα δύο κεντρικά δόντια  του και να τα σπάσει. Είναι σημαντικό οποιαδήποτε έκτοπη θέση ενός ή περισσότερων δοντιών να διορθώνεται με την άμεση θεραπεία στον ορθοδοντικό. Διαφορετικά προκύπτουν δυσάρεστα αποτελέσματα με μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών. Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν τυχερός γιατί δεν επηρεάστηκε το νεύρο / ζωτικότητα του δοντιού.

Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με λευκά σφραγίσματα ρητίνης

ΠΡΙΝ

Εκμαγείο των σπασμένων δοντιών

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Το οδοντικό έλλειμμα στη μικρή ασθενή είναι πολύ μεγάλο και την πονά. Στο κορίτσι χορηγήθηκε τοπική αναισθησία για την εξασφάλιση μιας ανώδυνης οδοντιατρικής θεραπείας. Το δόντι δεν πονά πλέον την μικρή ασθενή, η οποία μπορεί άφοβα να τρώει από την κάτω δεξιά πλευρά χωρίς παράπονα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Η μικρή δεσποινίς προσήλθε στο ιατρείο για την αποκατάσταση της μικρής τρυπούλας στο νεογιλό γομφίο της κάτω γνάθου. Εφόσον το οδοντικό έλλειμμα ήταν μικρό η διαδικασία του σφραγίσματος πραγματοποιήθηκε χωρίς την χορήγηση τοπικού αναισθητικού.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Ο ασθενής εμφάνισε μία αρκετά βαθιά τερηδόνα στο νεογιλό γομφίο της άνω γνάθου. Μετά από χορήγηση τοπικής αναισθησίας, ώστε το παιδί να μην πονέσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας απομακρύνθηκε η τερηδόνα του δοντιού. Το έλλειμμα αποκαταστάθηκε με σφράγισμα λευκής ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Η μικρή κυρία είχε μία μεσαίου βαθμού τερηδονικής κοιλότητας στον πρώτο μόνιμο γομφίο στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Στο συγκεκριμένο δόντι έχει τοποθετηθεί από τον ορθοδοντικό ειδικός ορθοδοντικός δακτύλιος και είναι απαραίτητη η διατήρηση του δοντιού σε υγιή κατάσταση μέσα στο στόμα. Στο συγκεκριμένο κορίτσι αφότου αφαιρέθηκε η τερηδόνα πραγματοποιήθηκε στην κοιλότητα λευκό σφράγισμα ρητίνης για την αποκατάσταση της βλάβης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ένα μικρό αγόρι ηλικίας 8 ετών, που είχε μία σχετικά μεγάλη τερηδονική κοιλότητα στον αριστερό νεογιλό γομφίο της άνω γνάθου. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας τροχίστηκε το δόντι, αφαιρέθηκε η τερηδόνα και η κοιλότητα αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης. Το αγόρι δεν πονάει άλλο και δε φοβήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής πονάει στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη τερηδόνας στο νεογιλό γομφίο στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η θεραπεία επιλογής ήταν να πραγματοποιηθεί λευκό σφράγισμα στο δόντι αυτό, αφού προηγουμένως απομακρυνθούν οι τερηδονισμένοι ιστοί από το παιδικό δόντι.  Το παιδί δεν πόνεσε καθόλου και χαρακτήρισε την οδοντιατρική θεραπεία “σαν παιχνίδι”, όπως είπε ο ίδιος.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Το μικρό αγόρι παραπονιόταν περιοδικά στους γονείς του οτι δεν μπορούσε να μασήσει καλά από τη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου. Η αιτία ήταν μία τρυπούλα στο πίσω παιδικό δοντάκι του. Μετά την αποκατάσταση της κοιλότητας με λευκό σφράγισμα ρητίνης το παιδάκι μπορεί κ πάλι να φάει χωρίς πόνο.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

 

Η μικρή ασθενής πονούσε στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μετρίου βαθμού τερηδονικής κοιλότητας. Μετά τον εκτροχισμό του δοντιού και την αφαίρεση της τερηδόνας το παιδικό δοντάκι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

 

Το αγοράκι ηλικίας 8 ετών παραπονούνταν στη μητέρα οτι πονούσε όταν έτρωγε. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας κοιλότητας στο αριστερό πρώτο γομφίο της άνω γνάθου. Μετά τη διάνοιξη του δοντιού και την αφαίρεση της τερηδόνας το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισματα νεογιλών / παιδικών δοντιών

Το συγκεκριμένο παιδάκι παραπονιόταν στη μητέρα του οτι πονούσε όταν έτρωγε στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη τερηδόνας σε δύο παιδικά δοντάκια χωρίς να έχει δημιουργηθεί τρύπα, ώστε να είναι ορατή η αιτία πόνου του παιδιού. Σε πολλά περιστατικά, ακόμη και σε ενήλικες, συμβαίνει η τερηδόνα να δρα και να “τρώει” το δόντι χωρίς όμως να καταστρέφεται η αδαμαντίνη (επιφανειακό στρώμα του δοντιού).

Η θεραπεία ήταν να πραγματοποιηθούν 2 λευκά σφραγίσματα ρητίνης. Το παιδί συνεργαζόταν άψογα, γι΄ αυτό τα 2 σφραγίσματα ολοκληρώθηκαν σε μία συνεδρία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα νεογιλού / παιδικού δοντιού

Ο συγκεκριμένος ασθενής πονούσε περιοδικά στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική επισκόπηση αποκαλύφθηκε στον πρώτο μόνιμο γομφίου του αγοριού μία μετρίου βαθμού τερηδονική αλλοίωση,η οποία όπως φαίνεται και στη φωτογραφία “μαύριζε”. Το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα νεογιλών παιδικών δοντιών

Η μικρή δεσποινίς έχει μία μέτρια ως κακή στοματική υγιεινή, γεγονός που δικαιολογεί τις τερηδονικές κοιλότητες που φαίνονται στις παρακάτω ακτινογραφίες. Επειδή το κορίτσι επισκεπτόταν πρώτη φορά τον οδοντίατρο και δεν ήταν εξοικειωμένο με τις οδοντιατρικές θεραπείες τα 2 λευκά σφραγίσματα ρητίνης πραγματοποιήθηκαν σε 2 συνεδρίες, ώστε η οδοντιατρική διαδικασία να είναι κάτι απλό και κεφάτο για το παιδί, όπως και έγινε!!

τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν συστηματικά τα δόντια τους 2 φορές τη μέρα από την ηλικία των 2 ετών, δηλαδή από τότε που ολοκληρώνεται η παιδική οδοντοφυΐα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Ενδιάμεση φωτογραφία μετά τη διάνοιξη του δοντιού

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα νεογιλού / παιδικού δοντιού

 

Ο νεαρός πονούσε πάρα πολύ όταν έτρωγε καθώς είχε δύο σχετικά μεγάλες τερηδονικές αλλοιώσεις στους 2 νεογιλούς γομφίους της άνω γνάθου. Τα δόντια αποκαταστάθηκαν με 2 σφραγίσματα ρητίνης στην ίδια συνεδρία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα νεογιλών δοντιών και sealant / προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών

Ο ασθενής πονούσε κατά τη μάσηση στη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 τερηδονικών κοιλοτήτων στα 2 πίσω νεογιλά δόντια. Στα τερηδονισμένα δόντια πραγματοποιήθηκαν 2 λευκά σφραγίσματα. Στον πρώτο κάτω μόνιμο γομφίο τοποθετήθηκε για προληπτικούς λόγους η προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (sealant).

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στον ασθενή είχαν πραγματοποιηθεί μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος, τα οποία την τελευταία εβδομάδα του προκαλούσαν έντονα συμπτώματα πόνου. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας και την απομάκρυνση των μαύρων σφραγισμάτων, στο ένα νεογιλό δόντι πραγματοποιήθηκε πολφοτομή (λόγω βαθιάς τερηδόνας) και αποκατάσταση με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Στο τελευταίο νεογιλό δόντι τοποθετήθηκε νέο λευκό σφράγισμα χωρίς να χρειαστεί η πολφοτομή του.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο κατά τη μάσηση στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε δύο μικρές τερηδονικές κοιλότητες, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Η μικρή ασθενής ταλαιπωρείται από πόνο στην κάτω αριστερή μεριά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μεγάλης τερηδονικής κοιλότητας στο κάτω δεύτερο αριστερό νεογιλό γομφίο και μίας μικρότερης στον αριστερό κάτω νεογιλό γομφίο

Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί και οι κοιλότητες αποκαταστάθηκαν με λευκό σφράγισμα ρητίνης. στο πρώτο μόνιμο γομφίος της ίδιας πλευράς τοποθετήθηκε sealαnat για προληπτικούς λόγους.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στο συγκεκριμένο περιστατικό απουσιάζει η αρχική κλινική εικόνα των δύο δοντιών, τα οποία λόγω τερηδόνας αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

Περιστατικό – Sealant και σφράγισμα παιδικού δοντιού

Η ασθενής παραπονείται οτι πονά στην πάνω αριστερή πλευρά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαύρου σφραγίσματος, το οποίο φαινόταν οτι το δόντι είχε τερηδονιστεί μετά την αφαίρεση του αμαλγάματος και της τερηδόνας (κάτω από το παλιό μαύρο σφράγισμα) το δόντι αποκαταστήθηκε με νέο λευκό σφράγισμα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και προληπτική κάλυψη του δεύτερου μόνιμου γομφίου (sealant).

ΠΡΙΝ

Αφαίρεση παλιού σφραγίσματος και καθάρισμα της τερηδόνας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου εντοπίστηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή ούτε από το παιδί αλλά ούτε και από τους γονείς. Η θεραπεία ξεκίνησε με τον εκτροχισμό του δοντιού, την αφαίρεση τερηδόνας και ολοκληρώθηκε με την ανασύσταση της βλάβης με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Κατά τη διάνοιξη του δοντιού διαπιστώθηκε οτι είχε προσβληθεί και το διπλανό δόντι από τερηδόνα και πιο συγκεκριμένα στο σημείο επαφής του με το “τρύπιο” δόντι. Κατά ανάλογο τρόπο το διπλανό δόντι αποκαταστάθηκε και αυτό με λευκό σφράγισμα, κάτι που είναι εμφανές αν προσέξει κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τη δεξιά φωτογραφία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι διαθέσιμη μόνο η τελική εικόνα αποκατάστασης των δύο παιδικών δοντιών με λευκά σφραγίσματα ρητίνης. Στον πρώτο παιδικό γομφίο πραγματοποιήθηκε και πολφοτομή του δοντιού, λόγω βαθιάς έκτασης της τερηδόνας στο ύψος του νεύρου του δοντιού.

ΠΡΙΝ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο για την αποκατάσταση του τερηδονισμένου παιδικού δοντιού του. Η ανασύσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης με τη χρήση του απομονωτήρα.

ΠΡΙΝ

Η κοιλότητα του δοντιού καθαρή μετά την αφαίρεση της τερηδόνας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Ο ασθενής παραπονιόταν για πόνο κατά τη μάσηση στη πάνω δεξιά πλευρά του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 δοντιών με βαθιά και εκτεταμένη τερηδόνα. Μετά την απομάκρυνση της τερηδόνας πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Κορίτσι ηλικίας 9 ετών αναφέρει οτι πονάει στην πάνω αριστερή πλευρά του στόματος της όταν μασάει. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 τερηδονισμένων δοντιών. Στον πρώτο μόνιμο αριστερό γομφίο είναι εμφανής η ύπαρξη τερηδόνας, της οποίας η έκταση αποδείχτηκε αρκετά βαθιά κατά τη διάνοιξη του δοντιού. Στο δεύτερο νεογιλό (παιδικό) γομφίο παρατηρήθηκε η ύπαρξη τερηδονικής κοιλότητας μεσαίου βάθους.

Μετά την απομάκρυνση της τερηδόνας από τα δύο δοντάκια πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφραγίσματα παιδικών δοντιών

Σε κορίτσι ηλικίας 6 ετών διαπιστώθηκε από τον οδοντίατρο, που επισκέφτηκε το σχολείο, η ύπαρξη 2 τερηδονισμένων δοντιών. Μετά την απομάκρυνση των τερηδονισμένων ιστών από τα 2 παιδικά πίσω δόντια πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Αγόρι ηλικίας 9 ετών παραπονιόταν οτι πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τερηδονικής κοιλότητας, η οποία αποκαταστάθηκε με  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Κορίτσι ηλικίας 8 ετών πονούσε κατά τη μάσηση στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου.  Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας βαθιάς τερηδόνας σε ένα από τα πίσω παιδικά δοντάκια. Μετά τον εκτροχισμό του δοντιού και την απομάκρυνση της τερηδόνας, το οδοντικό έλλειμμα αποκαταστάθηκε με  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής τερηδονικής κοιλότητας στον πρώτο αριστερό  μόνιμο γομφίο της κάτω γνάθου. Σε συνεννόηση με τους γονείς του παιδιού αποφασίστηκε η αποκατάσταση του δοντιού, πρώτον γιατί είχε προκληθεί τρύπα στο δόντι και δεύτερον για να σταματήσει η ενεργή τερηδονική δραστηριότητα στο στόμα του παιδιού η οποία είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα δόντια. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο μικρός ασθενής αναφέρει περιοδικές ήπιες ενοχλήσεις κατά τη μάσηση στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας μικρής τερηδόνας στον πρώτο μόνιμο γομφίο στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Αποφασίστηκε η θεραπεία του δοντιού με λευκό σφράγισμα, εφόσον η τερηδόνα είχε δημιουργήσει ήδη μία μικρή τρύπα στο δόντι. Όπως είναι γνωστό η τερηδόνα πρέπει να θεραπεύεται άμεσα εφόσον έχει καταστρέψει ορατώς το δόντι. Μία μικρή τρύπα θεραπεύεται πολύ πιο σύντομα και ανώδυνα συγκριτικά με μία μεγάλη τερηδονική κοιλότητα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό –  Σφράγισμα παιδικού δοντιού

Ο συγκεκριμένος ασθενής προσήλθε στο ιατρείο, καθώς πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου κατά τη μάσηση. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα στα όρια των δύο τελευταίων κάτω δοντιών, η οποία αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok