Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Στην ασθενή πραγματοποιήθηκαν  λευκά σφραγίσματα στο γομφίο της άνω δεξιάς πλευράς και στο γομφίο της κάτω δεξιάς πλευράς. Στον κάτω γομφίο μετά την αφαίρεση του παλιού λευκού σφραγίσματος (απουσιάζει η αρχική εικόνα του παλιού σφραγίσματος) διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαύρου σφραγίσματος αμαλγάματος. Τα δύο δόντια αποκαταστάθηκαν με νέα λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Στον ασθενή πραγματοποιήθηκαν δύο λευκά σφραγίσματα στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής αποφάσισε την αποκατάσταση των πίσω δοντιών στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Στα δόντια πραγματοποιήθηκαν λευκά σφραγίσματα ρητίνης αφού προηγουμένως απομακρύνθηκε η τερηδόνα των δοντιών.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής πονούσε περιστασιακά στον κάτω δεξιό γομφίο. Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας, το δόντι τροχίστηκε, καθαρίστηκε η τερηδόνα και το έλλειμμα αποκαταστήθηκε με λευκό σφράγισμα.

Εικόνα του δοντιού με τον ελαστικό απομονωτήρα

Εικόνα του δοντιού με τον ελαστικό απομονωτήρα και το τεχνητό τοίχωμα

Τελική εικόνα του δοντιού με τον ελαστικό απομονωτήρα

Τελική κλινική εικόνα του δοντιού 

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής πονούσε περιστασιακά στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση του παλιού λευκού σφραγίσματος στο δεύτερο άνω προγόμφιο. Μετά τη διάνοιξη του δοντιού διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαύρου σφραγίσματος αμαλγάματος κάτω από το λευκό σφράγισμα. Μετά την αφαίρεση του μαύρου σφραγίσματος και της τερηδόνας το δόντι αποκταστάθηκε εκ νέου με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

Ενδιάμεση εικόνα μετά την αφαίρεση του παλιού λευκού σφραγίσματος

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής πονάει στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου και αναφέρει οτι κάποιο δόντι της μαζεύει τροφές. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε μία βαθιά τερηδονική κοιλότητα στον πρώτο προγόμφιο της άνω γνάθου. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας τροχίστηκε το δόντι και αφαιρέθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί. Στη συνέχεια η κοιλότητα αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης. Η ασθενής δεν πονάει και στην περιοχή δε μαζεύονται πλέον τροφές.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού σε δόντι με ρωγμή

Η ασθενής αναφέρει οτι πονάει περιοδικά στη αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός παλιού λευκού σφραγίσματος το οποίο είχε αρχίσει να επανατερηδονίζεται, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Αποφασίστηκε η αφαίρεση και αντικατάσταση του παλιού σφραγίσματος με νέο λευκό σφράγισμα δοντιού. Αρχικά χορηγήθηκε στην ασθενή τοπική αναισθησία και ακολούθησε η αφαίρεση της παλιάς λευκής έμφραξης. Μετά την απομάκρυνση του παλιού εμφρακτικού υλικού αποκαλύφθηκε μία ρωγμή κατά μήκος της μασητικής επιφάνειας του δοντιού, η οποία πιθανόν να αποτελούσε την αιτία πόνου της ασθενούς σε συνδυασμό πάντα με τους τερηδονισμένους οδοντικούς ιστούς. Με σκοπό την αποκατάσταση της ρωγμής του δοντιού τοποθετήθηκε ειδική ταινία υαλονημάτων, η οποία βοηθά στην σταθεροποίηση του δοντιού και στην αναχαίτιση επέκτασης της ρωγμής. Η θεραπεία ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του οδοντικού ελλείμματος με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

Η ασθενής είναι πλήρως ευχαριστημένη και στο ραντεβού του επανελέγχου δεν είχε καμία συμπτωματολογία.

ΠΡΙΝ 

Ρωγμή κατά μήκος της μασητικής επιφάνειας του δοντιού

Αποκατάσταση της ρωγμής του δοντιού με ταινία υαλονημάτων

Τελική εικόνα του δοντιού

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού σε ασθενή που σφίγγει τα δόντια της

Η συγκεκριμένη ασθενής σφίγγει / τρίζει τα δόντια της με αποτέλεσμα μία φορά στα δύο χρόνια να σπάζει κάποιο από τα σφραγίσματα που έχει στα δόντια της. Αυτή τη φορά έσπασε ένα μικρό μόνο κομμάτι από ένα παλιό σφράγισμα δοντιού της. Το σπασμένο τμήμα της παλιάς λευκής έμφραξης αποκαταστάθηκε με νέο λευκό σφράγισμα ρητίνης. Επιπρόσθετα κατασκευάστηκε μασελάκι τρυγμού, το οποίο συστήθηκε η ασθενής να το φοράει κάθε βράδυ ώστε να μειωθεί η συχνότητα που σπάζουν τα σφραγίσματα.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού σε υπενασβεστιωμένο δόντι

Η ασθενής αναφέρει οτι πονάει περιοδικά στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση αποκαλύφθηκε οτι στον πρώτο γομφίο της άνω γνάθου υπήρχε ένα παλιό σφράγισμα. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε οτι το συγκεκριμένο δόντι, όπως και όλοι οι πρώτοι γομφίοι (άνω και κάτω γνάθου) ήταν υπενασβεστιωμένοι. Τα υπενασβεστιωμένα δόντια (MIH Syndrom) έχουν το χαρακτηριστικό οτι διαθέτουν ένα ελαφρύ έως βαθύ καφέ χρώμα, έχουν συνήθως πορώδη υφή και είναι πολύ ευαίσθητα δόντια ακόμη και στην πόση κρύου νερού.

Η θεραπεία επιλογής ήταν να αφαιρεθεί το παλιό λευκό σφράγισμα και το δόντι να αποκατασταθεί με νέο λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα σε δόντι με περιοδοντίτιδα

Ο συγκεκριμένος ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με πολύ έντονο πόνο που τον ξύπνησε από τον βραδινό του ύπνο. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση διαπιστώθηκε οτι ο αριστερός γομφίος της άνω γνάθου είχε ένα παλιό λευκό σφράγισμα, το οποίο είχε επανατερηδονιστεί. Αποφασίστηκε η αφαίρεση του παλιού λευκού σφραγίσματος και η διατήρηση του δοντιού ζωντανού με την τοποθέτηση νέου σφραγίσματος ρητίνης σε συνδυασμό με ειδικό υλικό προστασίας του νεύρου του δοντιού. Μετά την αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος παρατηρήθηκε επίσης έντονη ευαισθησία στα ούλα και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός βαθύ περιοδοντικού θύλακα, ο οποίος αποτυπώνεται ( με κάποιες δυσκολίες ) στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Στον περιοδοντικό θύλακο συγκεντρωνόντουσαν υπολείμματα τροφών, τα οποία αύξαναν την ένταση του πόνου και δυσφορίας στον ασθενή.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με πολύ προσοχή και είχε σκοπό τη διατήρηση της ζωτικότητας του δοντιού και την αποφυγή της απονεύρωσης δοντιού. Πράγματι σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε ο ασθενής δήλωσε οτι δεν πονάει πλέον καθόλου.

ΠΡΙΝ 

Κλινική εικόνα του περιοδοντικού θύλακα

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής είχε ένα παλιό λευκό σφράγισμα στο γομφίο της αριστερής πλευράς της κάτω γνάθου. Το σφράγισμα είχε επανατερηδονιστεί και είχε μικρορροές, τόσες ώστε να ενοχλεί αρκετά συχνά την ασθενή όταν μασούσε. Στο δόντι πραγματοποιήθηκε νέο λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Μία μεσαίου βαθμού τρύπα στον πρώτο γομφίο στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου ήταν αρκετή για να ταλαιπωρεί τον ασθενή και να μην μπορεί να φάει χωρίς πόνο. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας, απομακρύνθηκε η τερηδόνα και η κοιλότητα αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής πονούσε στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε ένα παλιό λευκό σφράγισμα στο δεύτερο προγόμφιο της άνω αριστερής πλευράς, το οποίο είχε επανατερηδονιστεί. Απαραίτητο για την ανακούφιση του ασθενή ήταν η αντικατάσταση του σφραγίσματος με νέο λευκό σφράγισμα.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής θα πραγματοποιήσουμε ένα χειρουργείο σε γναθοχειρουργό με σκοπό την αφαίρεση ενός νεογιλού δοντιού που είχε παραμείνει στο οστό της κάτω γνάθου τα τελευταία 20 χρόνια. Απαραίτητο για την αφαίρεση του νεογιλού δοντιού ήταν πρωτίστως να απονευρωθούν οι 4 τομείς της κάτω γνάθου. Μετά το πέρας των απονευρώσεων τα δόντια αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκά σφράγισματα δοντιών

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό να αποκαταστήσει “τα μαύρα δόντια”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ασθενής ενοχλούταν τόσο αισθητικά από τα δόντια όσο και λειτουργικά, καθώς την πονούσαν αρκετά κατά τη μάσηση και δεν την άφηναν να τρώει. Μετά τον εκτροχισμό των δοντιών και την αφαίρεση της τερηδόνας τα δόντια αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Στο συγκεκριμένο περιστατικό απουσιάζει η αρχική φωτογραφία. Μετά τη διάνοιξη του δοντιού και την αφαίρεση της τερηδόνας, το έλλειμμα του δοντιού αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ – Εικόνα του δοντιού αμέσως μετά τη διάνοιξη της κοιλότητας

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε οτι υπήρχε ένας τερηδονισμένος φρονιμίτης. Οι λύσεις ήταν η εξαγωγή του δοντιού ή αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα ρητίνης. Η ασθενής προτίμησε την αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής παραπονιέται οτι ανάμεσα στον προγόμφιο και τη θήκη δοντιού στον πρώτο γομφίο μαζεύονται τροφές. Απαραίτητο για να λυθεί το πρόβλημα αυτό ήταν η αντικατάσταση του παλιού λευκού σφραγίσματος στον προγόμφιο με νέο λευκό σφράγισμα. Μετά την αντικατάσταση του σφραγίσματος υπήρχε άψογο σημείο επαφής μεταξύ του δοντιού και της θήκης, όπως φαίνεται άλλωστε και στην τελική φωτογραφία.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής πραγματοποίησε λευκό σφραγίσμα  ρητίνης στον πρώτο αριστερό γομφίο της κάτω γνάθου αφού ολοκληρώθηκε η απονεύρωση δοντιού.

Εικόνα των ριζικών σωλήνων μετά την ολοκλήρωση της μηχανοκίνητης επεξεργασίας του δοντιού

Εικόνα των ριζικών σωλήνων μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δοντιού

Ακτινογραφική εικόνα του δοντιού πριν την απονεύρωση του δοντιού

Ακτινογραφική εικόνα του δοντιού μετά την απονεύρωση του δοντιού

Τελική εικόνα του δοντιού με λευκό σφράγισμα

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής πραγματοποίησε 2 λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής επιθυμούσε την αποκατάσταση μιας κοιλότητας που τον ενοχλούσε τον τελευταίο καιρό στη μάσηση. Η τερηδονική κοιλότητα εντοπιζόταν στον κάτω δεύτερο δεξιό προγόμφιο και το λευκό σφράγισμα πραγματοποιήθηκε με το υλικό της σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δύο δοντιών

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου εντοπίστηκαν στον ασθενή δύο μικρής έκτασης τερηδονισμένα δόντια στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Τα παλιά λευκά σφραγίσματα που διέθεταν οι δύο άνω δεξιοί γομφίοι είχαν επανατερηδονιστεί. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας αφαιρέθηκαν οι παλιές λευκές εμφράξεις των δοντιών, απομακρύνθηκε η τερηδόνα και να δόντια αποκαταστάθηκαν με νέα λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δύο δοντιών

Στο παρόν περιστατικό απουσιάζει η αρχική εικόνα των δύο δοντιών πριν αρχίσει ο εκτροχισμός τους. Διαθέσιμες είναι μόνο η ενδιάμεση εικόνα που παρουσιάζει το εύρος του οδοντικού ελλείμματος στα δύο γομφίους της αριστερής πλευράς της άνω γνάθου και η τελική εικόνα αποκατάστασης των δύο δοντιών.

Η ασθενής αισθανόταν τις τελευταίες μέρες έναν ήπιο πόνο κατά τη μάσηση τροφών. Μετά την κλινική εξέταση του στόματος διαπιστώθηκε η ύπαρξη τερηδονικών κοιλοτήτων στους δύο άνω αριστερούς γομφίους. Αποφασίστηκε με τη συναίνεση της ασθενούς η αντικατάσταση των σφραγισμάτων. Στον πρώτο γομφίο διορθώθηκε μόνο η μισή έκταση του παλιού σφραγίσματος, καθώς κρίθηκε οτι δεν ήταν απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρου του παλιού σφραγίσματος.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο ως επείγον περιστατικό με την επιθυμία της άμεσης και γρήγορης αποκατάστασης του σπασμένου δοντιού της που την πονούσε. Υπό τις προαναφερθέντες συνθήκες η θεραπεία επιλογής ήταν η ανασύσταση του δοντιού λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Η θεραπεία ολοκληρώθηκε εντός 20 λεπτών και η ασθενής μπορούσε να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά της.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου εντοπίστηκε ένα τερηδονισμένο δόντι, το οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον ασθενή. Προτού ξεκινήσει η διαδικασία τροχίσματος του δοντιού, ο ασθενής ενημερώθηκε οτι η τερηδόνα πιθανόν να εκτείνεται βαθιά (στο ύψος του νεύρου του δοντιού), γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάνοιξη της κοιλότητας (2η φωτογραφία). Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

Εικόνα της βαθιάς τερηδονικής κοιλότητας του δοντιού

ΜΕΤΑ

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας του δοντιού προτίμησε (για οικονομικούς λόγους) την αποκατάσταση του με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης έναντι της τοποθέτησης θήκης δοντιού, η οποία σαφώς προστατεύει το δόντι με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο συγκεκριμένο δόντι επειδή απουσίαζε μεγάλο τμήμα οδοντικού ιστού δεν ήταν δυνατόν ένα απλό σφράγισμα ρητίνης να αποδώσει επαρκές σημείο επαφής με το παρακείμενο δόντι. Ο ασθενής ενημερώθηκε και δεν τον ενοχλούσε.

Στην προκειμένη περίπτωση οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνουν τον ασθενή οτι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θραύσης τόσο του σφραγίσματος όσο και του απονευρωμένου δοντιού. Η τοποθέτηση θήκης σε απονευρωμένα δόντια με μεγάλο έλλειμμα οδοντικής ουσίας ενδείκνυται για προστασία από τυχόν κατάγματα δοντιού.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

 

Ο ασθενής συνηδειτοποίησε οτι έσπασε ένα κομμάτι από το παλιό σφράγισμα αμαλγάματος που είχε στο δεξιό κάτω πρώτο γομφίο. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε οτι μαζί με κομμάτι του αμαλγάματος έσπασε επιπρόσθετα και κομμάτι του δοντιού. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει την εικόνα του δοντιού αμέσως μετά την αφαίρεση του εναπομείναντος αμαλγάματος και τον εκτροχισμό των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών. Στον ασθενή εξηγήθηκε οτι το έλλειμμα ήταν μεγάλο και για την καλύτερη προστασία του δοντιού θα έπρεπε να κατασκεαστεί στεφάνη / θήκη δοντιού. Ο ασθενής προτίμησε για οικονομικούς λόγους την αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. 

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

 

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκε μία μικρής έκτασης τερηδονική κοιλότητα στον κάτω δεύτερο γομφίο. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Σε γενικές γραμμές συστήνεται η τερηδόνα να προλαμβάνεται σε πρώιμο στάδιο προτού δράσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα δόντι και προκαλέσει την εκτεταμένη απώλεια οδοντικού ιστού. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει  “όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα”.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με ήπιες ενοχλήσεις στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε τερηδονική κοιλότητα μικρής έκτασης, αλλά με υποψία οτι εκτεινόταν σε αρκετό βάθος κοντά στο νεύρο του δοντιού. Μετά τον εκτροχισμό του δοντιού και τη διάνοιξη της κοιλότητας, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες καθώς η τερηδόνα εκτεινόταν κοντά στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Ακολούθησε η απομάκρυνση της τερηδόνας και η τοποθέτηση ειδικού υλικού με αναγεννητικές και επουλωτικές ιδιότητες για την προστασία του πολφού (νεύρου) του δοντιού.

ΠΡΙΝ

Εικόνα του δοντιού αμέσως μετά τη διάνοιξη της κοιλότητας

Τοποθέτηση υλικού για την προστασία του νεύρου του δοντιού

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

 

Η ασθενής παραπονιόταν για έναν ενοχλητικό πόνο στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μια βαθιά τερηδονική κοιλότητα στον πρώτο αριστερό γομφίο της άνω γνάθου. Χορηγήθηκε τοπική αναισθησία και πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της κοιλότητας και η απομάκρυνση των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών. Το έλλειμμα του δοντιού αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. 

ΠΡΙΝ

Η έκταση της τερηδόνας στο δόντι μετά τη διάνοιξη της κοιλότητας

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής ανέφερε πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μια μεσαίου βαθμού τερηδονική αλλοίωση στο δεξί πάνω πρώτο γομφίο. Αποφασίστηκε η αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής ανέφερε έναν ήπιο περιοδικό πόνο κατά τη μάσηση, που τον εντόπιζε στην άνω δεξιά πλευρά του στόματος του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία μικρή τερηδονική κοιλότητα, η οποία και αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Αντικατάσταση σφραγισμάτων σε 2 δόντια

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκαν κάποια παλιά σφραγίσματα, τα οποία απαιτούσαν την αντικατάσταση τους εφόσον τα όρια τους ήταν ατελή και δεν είχαν ερμητική επαφή με το δόντι. Στην αρχική αριστερή φωτογραφία φαίνεται και η έντονη κίτρινη απόχρωση των παλιών σφραγισμάτων. Μετά την αφαίρεση των παλιών εμφράξεων και το καθαρισμό της τερηδόνας πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση των δοντιών με νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής ανέφερε πόνο στην κάτω αριστερή πλευρά. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε το σπάσιμο ενός παλιού σφραγίσματος. Η οδοντίνη του δοντιού ήταν εκτεθειμένη, γεγονός που προκαλούσε και τον πόνο στην ασθενή. Μετά την ολοκληρωτική αφαίρεση της παλιάς έμφραξης διαπιστώθηκε οτι η τερηδόνα εκτεινόταν βαθιά στο ύψος του πολφού του δοντιού. Η περιοχή της οδοντίνης που βρισκόταν κοντά στο νεύρο του δοντιού καλύφθηκε και προστατεύτηκε με ειδικό υλικό και ακολούθησε η αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο κάτω δεξιός δεύτερος γομφίος αποκαταστάθηκε πριν ένα μήνα με σφράγισμα ρητίνης. Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο γιατί το δόντι την πονούσε συνεχόμενα μετά τη δημιουργία του σφραγίσματος. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας τροχίστηκε το παλιό λευκό σφράγισμα και διαπιστώθηκε οτι το υλικό του σφραγίσματος εκτεινόταν στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Το γεγονός αυτό προκαλούσε τα συμπτώματα πόνου στην ασθενή. Στο δόντι τοποθετήθηκε ειδικό υλικό έμφραξης με καταπραϋντική και επουλωτική ιδιότητα. Σε δεύτερο ραντεβού εφόσον η ασθενής πλέον δεν πονούσε, το δόντι αποκαταστάθηκε με το νέο τελικό λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Αντικατάσταση σφραγίσματος δοντιού

Η ασθενής είχε ένα παλιό σφράγισμα, το οποίο την πονούσε είτε όταν μασούσε είτε αυθόρμητα χωρίς την παρουσία κάποιου ερεθίσματος. Αποφασίστηκε η αφαίρεση του παλιού σφραγίσματος και η προσωρινή αποκατάσταση του δοντιού με ειδικό εμφρακτικό υλικό, το οποίο διαθέτει καταπραϋντική ιδιότητα. Εφόσον τα συμπτώματα της ασθενούς υποχώρησαν, πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο ραντεβού η τελική αποκατάσταση του δοντιού με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής περιοδικά αισθανόταν μία μικρή ενόχληση κάθε φορά που έτρωγε στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Η εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη μιας μικρής τερηδόνας στο δεύτερο γομφίο της άνω γνάθου. Μετά τον εκτροχισμό και την αφαίρεση της τερηδόνας το δόντι αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Στα πλαίσια του ετήσιου τυπικού οδοντιατρικού ελέγχου διαπιστώθηκαν στο στόμα της ασθενούς μικρές τερηδονικές κοιλότητες, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

META

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής είχε αντικαταστήσει πριν 2 μήνες 2 σφραγίσματα ( στον 1ο γομφίο και στον 1ο προγόμφιο) στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου. Ανέφερε οτι από τη στιγμή εκείνη υποφέρει από έντονους πόνους. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία τερηδόνας στο 2ο γομφίο και στο φρονιμίτη. Αποφασίστηκε η αποκατάσταση των τερηδονισμένων δοντιών με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης. Όσον αφορά τα δόντια με την ευαισθησία πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση τους με προσωρινό καταπραυντικό υλικό σφραγίσματος. Σε επόμενο ραντεβού πραγματοποιήθηκε η τελική αποκατάσταση των δοντιών αυτών με λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

META

Περιστατικό – Αντικατάσταση σφραγισμάτων δοντιών

Ο ασθενής αναφέρει έναν περιοδικό πόνο στην αριστερή μεριά της άνω γνάθου.

Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε τρία παλιά λευκά σφραγίσματα, των οποίων τα όρια σε άλλα είχαν επανατερηδονιστεί και σε άλλα δεν είχαν επαφή με το δόντι και είχαν δημιουργηθεί κενά μεταξύ του σφραγίσματος και των οδοντικών τοιχωμάτων. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων  με νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

 

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Απονεύρωση και σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την αποκατάσταση μιας “τρύπας” που αντιλήφθηκε από μόνος του. Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μία τερηδονική βλάβη στον αριστερό πρώτο γομφίο. Παρόλο που η κοιλότητα δεν ήταν μεγάλη σε πλάτος η τερηδόνα εκτεινόταν έφτανε σε μεγάλο βάθος στο ύψος του πολφού, δηλαδή του νεύρου του δοντιού. Ξεκίνησε η διαδικασία της απονεύρωσης δοντιού και μετά την ολοκλήρωση της πραγματοποιήθηκε  λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Η αποκατάσταση του δοντιού πραγματοποιήθηκε με σφράγισμα και όχι με θήκη δοντιού, γιατί το έλλειμμα του δοντιού δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να απαιτείται η κατασκευή στεφάνης για την προστασία του.

ΠΡΙΝ

Απονεύρωση δοντιού

Αποκατάσταση δοντιού με προσωρινό σφράγισμα μετά το τέλος της απονεύρωσης

Τελικό λευκό σφράγισμα

Περιστατικό – Διόρθωση λευκού σφραγίσματος δοντιού

Στον ασθενή έσπασε ένα κομμάτι από το παλιό λευκό σφράγισμα ρητίνης που είχε στο δεξιό πρώτο γομφίο της κάτω γνάθου. Εφόσον το σφράγισμα ήταν μεγάλο και ο ασθενής δεν πονούσε αποφασίστηκε η διόρθωση και αποκατάσταση μόνο του ελλείποντος τμήματος του σφραγίσματος. Αρχικά τοποθετήθηκε ελαστικός απομονωτήρας ώστε να αποφευχθεί η επαφή του σάλιου με το σημείο αποκατάστασης του δοντιού. Στη συνέχεια το σπασμένο τμήμα του σφραγίσματος αποκαταστάθηκε με νέο σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

META

Περιστατικό – Λευκό σφράγισμα δοντιού

Ο ασθενής παρατήρησε την ύπαρξη μιας τρύπας στο δεύτερο προγόμφιο στη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου. Γι αυτό το λόγο επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό την αποκατάσταση της τερηδονικής κοιλότητας στο συγκεκριμένο δόντι. Μετά τη διάνοιξη του δοντιού και την απομάκρυνση της τερηδόνας η αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιήθηκε με λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

META

Περιστατικό – Λευκά σφραγίσματα δοντιών

Η ασθενής ένοιωθε τον τελευταίο καιρό μια ήπια ενόχληση κατά τη μάσηση στην αριστερή πλευρά της άνω γνάθου, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει αν ο πόνος προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο δόντι. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε τρία παλιά σφραγίσματα, τα οποία χρειάζονταν την άμεση αποκατάστασή τους εφόσον είχαν επανατερηδονιστεί. Ο χρωματισμός των ορίων σε ένα παλιό λευκό σφράγισμα αποτελεί ένδειξη επανατερηδονισμού ενός δοντιού. Μετά την αφαίρεση των παλιών λευκών σφραγισμάτων, υπό τη χρήση τοπικής αναισθησίας στην περιοχή των δοντιών, ακολούθησε η απομάκρυνση των τερηδονισμένων οδοντικών ιστών και η αποκατάσταση των δοντιών με νέα λευκά σφραγίσματα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

Το έλλειμμα των οδοντικών ιστών μετά τη διάνοιξη της κοιλότητας

ΠΡΙΝ

Περιστατικό -Αντικατάσταση παλιού λευκού σφραγίσματος δοντιού

Η ασθενής πονούσε στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός παλιού λευκού σφραγίσματος, το οποίο είχε επανατερηδονιστεί, καθώς όπως δείχνει και η φωτογραφία είχε εμφανιστεί μία νέα τρύπα επάνω στο σφράγισμα. Μετά τη χορήγηση της τοπικής αναισθησίας και την τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα ακολούθησε η διάνοιξη του δοντιού και η απομάκρυνση της τερηδόνας. Τέλος η κοιλότητα αποκαταστάθηκε με νέο λευκό σφράγισμα ρητίνης.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

Περιστατικό -Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο καθώς πονάει αρκετά όταν μασάει στη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση της περιοχής διαπιστώθηκε η παρουσία μιας βαθιάς “κρυμμένης” τερηδόνας στον πρώτο άνω δεξιό γομφίο. Σε συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε η διάνοιξη του δοντιού και η αποκατάστασή του με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης. Π

Αρχικά χορηγήθηκε τοπική αναισθησία στην περιοχή του πονεμένου δοντιού και ξεκίνησε ο εκτροχισμός του. Η διάνοιξη του δοντιού πράγματι αποκάλυψε την ύπαρξη βαθιάς τερηδόνας, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Ακολούθησε η απομάκρυνση της τερηδόνας, η τοποθέτηση ειδικού υλικού για την προστασία του νεύρου του δοντιού και τέλος το οδοντικό έλλειμμα αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα.

Το δόντι είναι πλέον ασυμπτωματικό και η ασθενής μπορεί να μασάει χωρίς ενόχληση από τη δεξιά πλευρά της άνω γνάθου.

ΠΡΙΝ

Η έκταση της τερηδόνας μετά τη διάνοιξη της κοιλότητας

ΜΕΤΑ

Περιστατικό -Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής πονούσε τον τελευταίο καιρό στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου και δεν μπορούσε να φάει χωρίς να πονάει. Μετά την κλινική και ακτινογραφικά εξέταση του δοντιού διαπιστώθηκε οτι το δόντι είχε μια μεσαίου προς μεγάλου βαθμού τερηδονική κοιλότητα. Ακολούθησε η χορήγηση της τοπικής αναισθησίας και το δόντι διανοίχτηκε. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξηγήθηκε στην ασθενή οτι η τερηδόνα εκτεινόταν σε μεγάλο βάθος στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Τοποθετήθηκε ειδικό υλικό προστασίας πολφού και η θεραπεία συνεχίστηκε με την ανασύσταση του δοντιού (“χτίσιμο”) με λευκό σφράγισμα ρητίνης.
Παράλληλα στο ίδιο δόντι εντοπίστηκε μία κοιλότητα στον αυχένα του δοντιού, η οποία επίσης αποκαταστάθηκε με λευκό σφράγισμα με ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΠΡΙΝ

Εικόνα της βαθιάς εκτεταμένης τερηδόνας μετά τη διάνοιξη του δοντιού

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Περιστατικό -Λευκό σφράγισμα δοντιού

Η ασθενής επισκέφτηκε το ιατρείο καθώς το τελευταίο διάστημα είχε πραγματοποιήσει σφραγίσματα στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου και συνέχιζε να πονάει. Σε συνεννόηση με την ασθενή αποφασίστηκε η διάνοιξη των δοντιών και η εκτέλεση νέων σφραγισμάτων στα υποψήφια δόντια. Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη βαθιάς τερηδόνας στα δόντια, η οποία απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε προστασία πολφού. Στη συνέχεια οι κοιλότητες αποκαταστάθηκαν με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.
Επίσης στην ασθενή πραγματοποιήθηκαν 2 αυχενικά σφραγίσματα στους 2 προγομφίους της ίδιας πλευράς με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, όπως ανέφερε και η ίδια η ασθενής.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

Βαθιά τερηδόνα κατά τη διάνοιξη των δοντιών

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok