Περιστατικό -Λευκό σφράγισμα ρίζας δοντιού

Ο ασθενής όταν επισκέφτηκε το ιατρείο με σκοπό τη διόρθωση μιας ” μαυρίλας ” που βλέπει εδώ και καιρό στον αριστερό κυνόδοντα της κάτω γνάθου. Η ” μαυρίλα ” αυτή δεν ήταν τόσο αθώα και εύκολη όσο ακουγόταν. Η κλινική εικόνα αποκάλυψε την ύπαρξη βαθιάς τερηδόνας στη ρίζα του δοντιού, η οποία έφτανε στο ύψος του νεύρου του δοντιού. Η τερηδόνα στη ρίζα του δοντιού οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής βούρτσιζε τα δόντια του και είχε προκαλέσει την υφίζηση ούλων. Η υφίζηση ούλων συνοδεύεται με αποκάλυψη οδοντικής ουσίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες καλύπτεται με ούλα.

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας απομακρύνθηκαν οι τερηδονισμένοι οδοντικοί ιστοί, τοποθετήθηκε ειδικό υλικό προστασίας του νεύρου του δοντιού και ακολούθησε η ανασύσταση της οδοντικής βλάβης. Η παρουσία αίματος που φαίνεται στη φωτογραφία είναι ένας παροδικός ερεθισμός των ούλων από την οδοντιατρική διαδικασία, ο οποίος υποχωρεί σε διάστημα λίγων ωρών.

Ο ασθενής είναι ευχαριστημένος τόσο με την αισθητική όσο και με τη λειτουργική απόδοση του νέου λευκού σφραγίσματος στη ρίζα του δοντιού του.

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Περιστατικό -Λευκό σφράγισμα ρίζας δοντιού

Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε επέμβαση λόγω καρκίνου γλώσσας. Οι γναθοχειρουργοί που πραγματοποίησαν την επέμβαση έδωσαν οδηγίες στον ασθενή οτι σε περίπτωση που χρειαστεί εξαγωγή δοντιού, σε καμία περίπτωση να μην την εκτελέσει απλός οδοντίατρος παρά μόνο γναθοχειρουργός.

Ο ασθενής επισκέφτηκε τον οδοντίατρό του για τον ετήσιο τυπικό οδοντιατρικό έλεγχο. Η κλινική εξέταση αποκάλυψε μία τερηδόνα ρίζας και προτάθηκε στον ασθενή η εξαγωγή του δοντιού. Ο ασθενής σύμφωνα με τις υποδείξεις των γναθοχειρουργών αρνήθηκε την εξαγωγή του δοντιού του, επισκέφτηκε το ιατρείο μας και μας εξήγησε το ιστορικό του.

Μετά την απαραίτητη συνεννόηση με τον ασθενή αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ενός σφραγίσματος στη ρίζα του δοντιού στο σημείο που είχε προσβληθεί από την τερηδόνα.

Μετά από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος και διαπιστώθηκε τόσο οτι το δόντι ήταν ασυμτωματικό όσο οτι η φλεγμονή των ούλων είχε υποχωρήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ήταν η άριστη καθημερινή στοματική υγιεινή που εφάρμοζε ο ασθενής στο σπίτι του.

Ο ασθενής πραγματικά είναι πολύ χαρούμενος που απέφυγε την εξαγωγή δοντιού. Ένα λευκό σφράγισμα στη  ρίζα του δοντιού έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και απαιτεί μία καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή. Όπως χαρακτηριστικά είπαμε με τον ασθενή στο τέλος της συνεδρίας : «Θα βαρεθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας!».

ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok