Ποιές είναι οι διαφορές των παιδικών / νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα δόντια ;

Τα νεογιλά δόντια ανατομικά είναι ίδια με τα μόνιμα δόντια, δηλαδή εξωτερικά καλύπτονται από την αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών). Το επόμενο στρώμα (προχωρώντας προς το εσωτερικό του δοντιού) αποτελείται από την οδοντίνη, η οποία περιβάλλει τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Ο πολφός βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού.

Μορφολογικά τα παιδικά δόντια είναι παρόμοια με τα μόνιμα, παρουσιάζουν όμως κάποιες διαφορές:

  • Είναι μικρότερα σε μέγεθος τόσο σε μήκος όσο και σε πλάτος. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός οτι οι γνάθοι του παιδιού είναι ακόμα μικρές για να φιλοξενήσουν μεγάλα σε μέγεθος δόντια. Με το πέρασμα των χρόνων οι γνάθοι αναπτύσσονται με αποτέλεσμα να «πέφτουν» τα νεογιλά και να αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα μόνιμα μεγάλα δόντια.
  • Έχουν λεπτότερη και λιγότερο ενασβεστιωμένη αδαμαντίνη. Αυτό σημαίνει οτι όταν ένα παιδικό δόντι τερηδονιστεί δημιουργείται πιο σύντομα μία τρύπα (λόγω τερηδόνας) στο δόντι συγκριτικά με τα μόνιμα. Επομένως η τερηδόνα στα παιδικά δόντια εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς λόγω της μορφολογίας τους, άρα η θεραπεία τους θα πρέπει να εκτελείται άμεσα. Μία μικρή τρύπα στα νεογιλά δόντια μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σχετικά γρήγορα σε μεγάλη τερηδονική βλάβη, η οποία σε μερικές περιπτώσεις προσβάλλει και τον πολφό του δοντιού. Όσο πιο έγκαιρα θεραπεύεται ένα δόντι τόσο πιο συντηρητική θα είναι η επέμβαση από τους οδοντιάτρους.
  • Έχουν μεγαλύτερο πολφικό θάλαμο. Με άλλα λόγια ο χώρος που καταλαμβάνει το νεύρο του παιδικού δοντιού είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα μόνιμα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η αδαμαντίνη τους είναι λεπτότερη καταλήγει πολύ συχνά το νεύρο του δοντιού να προσβάλλεται από τερηδόνα. Στην προκειμένη περίπτωση εφόσον η τερηδόνα έχει φτάσει στο ύψος του πολφού, απαιτείται πολφοτομή για τη θεραπεία του δοντιού.
  • Διαθέτουν μικρότερες και λεπτότερες ρίζες, οι οποίες με τα χρόνια θα απορροφηθούν. Όταν ολοκληρώνεται η απορρόφηση των ριζών, τότε ακολουθεί η απόπτωση των νεογιλών και η αντικατάσταση τους από τα μόνιμα δόντια.
  • Στη νεογιλή οδοντοφυΐα  δεν υπάρχουν προγόμφιοι, όπως στους ενήλικες, παρά μόνο γομφίοι (4 σε κάθε γνάθο).

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok