Πως πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια του παιδιού ;

Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται από τους γονείς μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να πιάνει καλά την οδοντόβουρτσα και να τη χειρίζεται (2,5 -3 χρονών). Ακόμη όμως και σε μεγαλύτερες ηλικίες (4,5 – 5 χρονών) που το παιδί μπορεί να βουρτσίσει θεωρητικά μόνο του είναι καλό ο γονιός να πλένει και αυτός μετά τα δόντια του παιδιού ώστε να είναι σίγουρος ότι καθαρίστηκαν καλά όλες οι οδοντικές επιφάνειες. Γενικότερα ο γονιός θα πρέπει να βουρτσίζει και εκείνος τα δόντια του παιδιού  μέχρι το παιδί να μάθει να γράφει σωστά, γιατί τότε ολοκληρώνονται οι κινητικές δεξιότητες του και μπορεί να χειρίζεται καλά την οδοντόβουρτσα.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται 2 φορές τη μέρα με τη χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας. Καλό είναι η διαδικασία να διαρκεί 2 – 3 λεπτά και να ακολουθείται κάθε φορά η ίδια σειρά με την οποία βουρτσίζονται τα δόντια ώστε να είναι σίγουρο οτι καθαρίστηκαν όλες οι οδοντικές επιφάνειες.

Όταν ο γονιός βουρτσίζει τα δόντια του παιδιού το στόμα θα πρέπει να είναι καλά ανοιχτό, ώστε να υπάρχει καλή οπτική επαφή. Προτείνεται το βούρτσισμα ξεκινάει από τις εξωτερικές επιφάνειες των πίσω δοντιών κάνοντας μικρές επιτόπιες κινήσεις δονήσεις. Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται σε γωνία 45 μοιρών (λοξά) έτσι οι τρίχες της να έρχονται σε επαφή τόσο με την επιφάνεια των δοντιών όσο και με τα ούλα. Καθώς βουρτσίζονται τα δόντια, η βούρτσα θα πρέπει να καλύπτει 2 – 3 δόντια (όχι παραπάνω) και οι μικρές κινήσεις δόνησης να έχουν φορά από το ρόζ (ούλα) προς το άσπρο (δόντια). Η διαδικασία συνεχίζει με τις εξωτερικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών. Στη συνέχεια καθαρίζονται οι εσωτερικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω η βούρτσα τοποθετείται λοξά και γίνονται μικρές επιτόπιες κινήσεις δόνησης μετρώντας μέχρι το δέκα. Για τις εσωτερικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών η βούρτσα τοποθετείται κάθετα με κινήσεις πάνω – κάτω. Και πάλι η βούρτσα θα πρέπει να ακουμπά τα ούλα και εδώ θα πρέπει να μετακινείται δόντι – δόντι. Η διαδικασία τελειώνει με το βούρτσισμα των μασητικών επαφών των πίσω δοντιών κάνοντας κινήσεις μέσα-έξω ( ή αλλιώς μπρος – πίσω). Αφού τελειώσει το βούρτσισμα των κάτω δοντιών συνεχίζεται η διαδικασία και στα κάτω δόντια. Επιθυμητό είναι αφού καθαριστούν οι επιφάνειες των δοντιών να καθαρίζεται και η επιφάνεια της γλώσσας με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok