Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης παρατηρείται δραστική μείωση των οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα μιας γυναίκας. Ως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η σύνδεση της εμμηνόπαυσης με την εμφάνιση ουλίτιδας. Συχνά όμως ακούμε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να παραπονιούνται οτι υποφέρουν από ξηροστομία, αίσθημα καύσου στο στόμα ή αλλοίωση της γεύσης. Άλλοτε πάλι αναφέρουν οτι τα ούλα τους αιμορραγούν εύκολα ή οτι έχουν ένα χλωμό ή έντονο κόκκινο χρώμα. Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα αφορούν τη λεγόμενη εμμηνοπαυσιακή ουλοστοματίτιδα, η οποία υποχωρεί μόλις οι γυναίκες ξεκινήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων οιστρογόνων.
Όσον αφορά τη σχέση εμμηνόπαυσης και περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να αναφερθεί οτι σε ορισμένες γυναίκες μαζί με την εμμηνόπαυση ξεκινά και η οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση πολύ πιθανό να επηρεάσει και τα οστά των γνάθων, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια οστικής στήριξης των δοντιών και με το πέρασμα των χρόνων κάποια δόντια να εμφανίσουν κινητικότητα ή να αρχίσουν να μεταναστεύουν ακόμα και να χάνονται.
Δεδομένου οτι η περιοδοντίτιδα αποτελεί μία “σιωπηλή” νόσο των δοντιών, η οποία δουλεύει χωρίς ο ασθενής να αντιλαμβάνεται οτι νοσεί ή χωρίς να πονάει συστήνεται η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον τυπικό οδοντιατρικό έλεγχο. Εφόσον οι ορμονικές μεταβολές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη της περιοδοντική νόσου, είναι καλό μία γυναίκα που “μπαίνει” σε αυτή τη νέα γυναικολογική φάση να εξετάζεται προληπτικά από τον οδοντίατρο και να πραγματοποιεί συστηματικά τον καθαρισμό δοντιών. Οι ασθενείς δε θα πρέπει να ξεχνούν οτι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία.