Πόσα είναι τα μόνιμα δόντια?

Τα μόνιμα δόντια είναι αυτά που εμφανίζονται στο στόμα στην ηλικία των 6 ετών. Τα δόντια αυτά αντικαθιστούν τα νεογιλά (παιδικά δόντια) και είναι αυτά που θα έχουμε στο στόμα μας για το υπόλοιπο της ζωής μας. Η ανατολή του πρώτου μόνιμου δοντιού ξεκινά με τον πρώτο γομφίο στην ηλικία των έξι ετών και ολοκληρώνεται στα 18 με την εμφάνιση των φρονιμιτών.

Συνολικά τα μόνιμα δόντια είναι 32, αλλά πολλές φορές οι φρονιμίτες (2 σε κάθε γνάθο) είτε δυσκολεύονται να ανατείλουν στο στόμα (έγκλειστοι, ημιέκγκλειστοι) γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη γνάθο του ασθενή είτε δεν υπάρχουν καθόλου (γονιδιακή έλλειψη).

Τα μόνιμα δόντια χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες

ΤομείςΣτο στόμα υπάρχουν 4 τομείς στην άνω γνάθο ( 2 κεντρικοί και 2 πλάγιοι) και 4 στην κάτω γνάθο. Λέγονται αλλιώς και κοπτήρες, γιατί τα χρησιμοποιούμε για να κόβουμε το φαγητό.

Κυνόδοντες. Ανήκουν και αυτοί στα πρόσθια δόντια και είναι συνολικά 4 (2 σε κάθε γνάθο). Χρησιμοποιούνται και αυτοί για τον τεμαχισμό της τροφής.

Προγόμφιοι. Ανήκουν στα οπίσθια δόντια και διαδέχονται τους πρώτους νεογιλούς γομφίους. Τα παιδιά δεν έχουν προγόμφιους, παρά μόνο γομφίους. Συνολικά είναι 8 (4 σε κάθε γνάθο).

Γομφίοι. Είναι τα πίσω μεγάλα δόντια (τραπεζίτες) και χρησιμοποιούνται για τη μάσηση της τροφής. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δόντια έχουν 2 (κάτω γομφίοι) ή 3 ρίζες (άνω γομφίοι). Οι γομφίοι ανατέλουν πίσω από τα νεογιλά δόντια, γι΄ αυτό το λόγο πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτό από τους γονείς ότι το παιδί απέκτησε ήδη τα πρώτα του μόνιμα δόντια. Συνολικά έχουμε 12 γομφίους (συμπεριλαμβανομένων και των φρονιμιτών). Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις είναι 8 (4 σε κάθε γνάθο), γιατί οι φρονιμίτες δεν ανατέλουν στο στόμα και παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok