Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να βουρτσίζουμε τα νεογιλά / παιδικά δόντια ;

Το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινάει με την ανατολή του πρώτου δοντιού, δηλαδή στην ηλικία των 6-9 μηνών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει οτι πριν την εμφάνιση των νεογιλών δοντιών δε θα πρέπει να καθαρίζεται το στόμα του βρέφους. Μετά την κατανάλωση του γάλακτος είναι καλό ο γονιός με μία βρεγμένη γαζούλα να καθαρίζει απαλά τα ούλα του μωρού. Μ΄ αυτόν το τρόπο αφενός διατηρείται το στόμα του παιδιού καθαρό και αφετέρου το παιδί συνηθίζει υποσυνείδητα στην ιδέα της στοματικής υγιεινής, παρόλο που έιναι τόσο μικρό.

Μέχρι το παιδί να γιορτάσει τα πρώτα του γεννέθλια η συχνότητα βουρτσίσματος μία φορά τη μέρα είναι αρκετή. Μετά το έτος επιβάλλεται τα νεογιλά δόντια (που είναι πλέον περισσότερα) να βουρτσίζονται 2 φορές τη μέρα. Αν είναι εφικτό συστήνεται και το πλύσιμο των δοντιών μετά το μεσημεριανό γεύμα, αν όχι οι 2 φορές τη μέρα είναι απαράιτητες ώστε το παιδί να έχει μία ικανοποιητική στοματική υγιεινή. Βέβαια ο γονιός που έχει αναλάβει να βοηθά το παιδί στο βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να το κάνει σωστά και να μην αρκείται στην ιδέα «αφού βουρτσίζω 2 φορές τη μέρα τα δόντια του παιδιού μου είναι καλά». Πολλές φορές σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok