Πότε ξεκινούν τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια ;

Το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά θα πρέπει να ξεκινά με την ανατολή του πρώτου δοντιού, δηλαδή μεταξύ 6 -8 μηνών. Είναι σημαντικό η στοματική υγιεινή να ξεκινά από τόσο νωρίς, ώστε τόσο τα δόντια που έχουν ανατείλει όσο και αυτά που θα κάνουν στο μέλλον την εμφάνισή τους στο στόμα του παιδιού, να είναι θωρακισμένα με φθόριο. Το φθόριο είναι αυτό που θα προστατέψει τα δόντια από την τερηδόνα, καθώς είναι αυτό που εμποδίζει τη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων στο στόμα των παιδιών. Με λίγα λόγια το φθόριο είναι η ασπίδα των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα.

Από την άλλη πλευρά, όταν το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινά τόσο νωρίς, ο μικρός ασθενής συνηθίζει υποσυνείδητα στην ιδέα του βουρτσίσματος. Μέρα με τη μέρα το πλύσιμο των δοντιών εντάσσεται στην καθημερινότητά του και στο μέλλον το παιδί το αποζητά από μόνο του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινήσει σε μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή από 2- 2,5 ετών και πάνω, το παιδί αντιδρά αρνητικά καθώς του είναι κάτι ξένο και καινούριο στην ημερήσια ρουτίνα του. Τότε συνήθως εκδηλώνει πιο εύκολα μία άρνηση να συνεργαστεί στο βούρτσισμα. Το αποτέλεσμα είναι η μητέρα να απογοητεύεται, να κουράζεται και να σταματά την προσπάθεια βουρτσίσματος των δοντιών.

Επομένως όσο πιο νωρίς ξεκινάει η στοματική υγιεινή του παιδιού τόσο καλύτερα είναι για την προστασία των δοντιών και για το παιδί, καθώς το αποδέχεται ευκολότερα.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται από τη μητέρα μέχρι το παιδί να μάθει να γράφει μόνο του (6-7 ετών). Αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει οτι όταν το παιδί μπορεί να γράψει μόνο του, τότε ολοκληρώνονται σιγά – σιγά οι κινητικές δεξιότητες του και είναι ικανό να ασκήσει και μόνο του τη στοματική υγιεινή. Δε σημαίνει όμως οτι όταν το παιδί (σε μικρότερη ηλικία) ζητήσει να πλύνει μόνο του τα δόντια του, του το απαγορεύουμε και το αποθαρρύνουμε. Αντιθέτως του δίνουμε την οδοντόβουρτσα, το ενθαρρύνουμε και το επιβραβεύουμε. Μία άρνηση μας σ΄ αυτή την επιθυμία του, μπορεί το παιδί να την εκλάβει ως απόρριψη ή οτι δε το θεωρούμε ικανό. Μπόρει ακόμη να αντιδράσει με μία μόνιμη άρνηση στο μέλλον να πλένει τα δόντια του. Απλά μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών αφού το παιδί πλύνει μόνο του τα δόντια, συστήνεται η μητέρα να βουρτσίσει και εκείνη τα δόντια του παιδιού, ώστε να είναι σίγουρη οτι καθαρίστηκαν όλες οι επιφάνειες σωστά.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok