Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο ;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο συνιστάται να γίνεται όταν τα πρώτα δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα του παιδιού, δηλαδή στην ηλικία των 12-18 μηνών.

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται: „Χρειάζεται να γίνεται από τόσο νωρίς η επίσκεψη στον οδοντίατρο; Αφού δεν έχει βγάλει όλα του τα δόντια;”

Πολύ σωστά. Η ανατολή των δοντιών στην ηλικία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως η πρώιμη επίσκεψη των γονιών στον παιδοδοντίατρο είναι σημαντική , γιατί οι γονείς ενημερώνονται εγκαίρως για:

  • την διάπλαση και ανατολή των δοντιών
  • τη σωστή στοματική υγιεινή
  • τη σωστή διατροφή
  • την τερηδόνα του μπιμπερό
  • τη δυνατότητα μετάδοσης της τερηδόνας από του γονείς στο παιδί

Η επόμενη επίσκεψη είναι καλό να πραγματοποιείται στην ηλικία των 2-2,5 ετών, όταν θα έχούν ανατείλει όλα τα δόντια στο στόμα του παιδιού. Τότε ο οδοντίατρος θα ελέγξει αν τα παιδικά δόντια βουρτσίζονται σωστά και επιμελώς από τους γονείς. Αν όχι θα δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. Επιπρόσθετα σ΄αυτή την επίσκεψη οι παιδοδοντίατροι θα εξετάσουν αν υπάρχουν τερηδονισμένα δόντια και θα επισημάνουν τυχόν ανωμαλίες στα δόντια του παιδιού (π.χ. υπεράριθμα δόντια, ιδιόμορφο σχήμα κτλ.).

Από την ηλικία των 3 ετών και μετά συστήνεται η ετήσια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις συμβουλές του οδοντίατρου οι μικροί ασθενείς εξετάζονται συνήθως 1-2 φορές το χρόνο.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok