Το τρίξιμο δοντιών είναι μία κίνηση που γίνεται ασυναίσθητα όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος ή γενικότερα υπό πίεση. Στην ουσία οι ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους κινούν την κάτω γνάθο ακούσια προς την άνω γνάθο και πιέζουν με δύναμη τα δόντια των δύο γνάθων μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των βρουξιστών (δηλαδή των ασθενών που τρίζουν τα δόντια τους) δεν καταλαβαίνουν οτι σφίγγουν τα δόντια, γιατί είτε κάνουν αυτή την κίνηση το βράδυ στον ύπνο τους είτε γιατί το κάνουν τόσο ασυναίσθητα που είναι κάτι φυσιολογικό για εκείνους.
Ο βρουξισμός γίνεται αντιληπτός τις περισσότερες φορές τυχαία κατά τον καθιερωμένο προληπτικό ετήσιο ελέγχο στον οδοντίατρο. Στην προκειμένη περίπτωση οι οδοντίατροι διαπιστώνουν αποτριβές στα δόντια και πολλές φορές σε πιο προχωρημένα στάδια υφιζήσεις στα ούλα. Όταν ο οδοντίατρος διαπιστώσει βλάβες στα δόντια ενός ασθενή εξαιτίας του βρουξισμού, αυτό σημαίνει οτι το τρίξιμο των δοντιών γίνεται σε έντονο βαθμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η κλινική εικόνα που διαπιστώνει ο οδοντίατρος κατά την εξέταση των βρουξιστών είναι συνήθως δόντια με «φαγωμένες» ή επίπεδες κοπτικές (στα πρόσθια δόντια) / μασητικές επιφάνειες (στα πίσω δόντια). Ένας βρουξιστής καθώς πιέζει / τρίζει τα δόντια των δύο γνάθων μεταξύ τους, με το πέρασμα των χρόνων φθείρεται η αδαμαντίνη και σιγά- -σιγά αρχίζει και φαίνεται η οδοντίνη των δοντιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν οτι τα δόντια τους έγιναν με τα χρόνια πιο κίτρινα, κάτι το οποίο ισχύει καθώς όπως αναφέρθηκε πιο πάνω φαίνεται πλέον η οδοντίνη του δοντιού. Τα δόντια επίσης γίνονται πο ευαίσθητα κατά τη λήψη θερμών ή κρύων τροφών / ποτών, καθώς η αδαμντίνη που προστατεύει τα δόντια έχει μειωθεί ή απουσιάζει. Συχνό φαινόμενο τέλος σε άτομα που τρίζουν τα δόντια τους είναι ο πόνος στην κροταφογναθική τους άρθρωση, ιδίως μετά το πρωινό ξύπνημα.
Η αντιμετώπιση του τριξίματος των δοντιών είναι καθαρά συμπτωματική και πραγματοποιείται με την κατασκευή ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού. Ο οδοντίατρος αρχικά λαμβάνει αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου και τα αποστέλλει στον οδοντοτεχνίτη, ο οποίος με τη σειρά του κατασκευάζει το μασελάκι. Όταν ο νάρθηκας είναι έτοιμος, οι οδοντίατροι τον ελέγχουν στο στόμα του ασθενή και αφού τον προσαρμόσουν τον παραδίδουν στον ασθενή.
Οι οδοντίατροι συνήθως συστήνουν τη χρήση του νάρθηκα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε προχωρημένα περιστατικά και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή προτείνεται η χρήση του και κατά τη διάρκεια της μέρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζει ο οδοντίατρος.