Τι είναι η κάλυψη οπών και σχισμών;

Κάλυψη οπών και σχισμών (sealant) είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος επικαλύπτει τη μασητική επιφάνεια των δοντιών μ΄ ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης. Η σύνθετη ρητίνη είναι το υλικό με το οποίο ο οδοντίατρος πραγματοποιεί τα γνωστά λευκά σφραγίσματα.

Γιατί χρειάζεται η τοποθέτηση sealants;sealant 33

Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών δεν είναι λείες. Αντιθέτως παρουσιάζουν οπές και σχισμές, οι οποίες συχνά αποτελούν εστία λίμνασης μικροβίων. Εφόσον τα μικρόβια εγκλωβιστούν στις αύλακες των δοντιών, είναι δύσκολο να απομακρυνθούν κατά το βούρτσισμα, γιατί οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν είναι τόσο λεπτές για να φτάσουν σ΄ αυτά τα σημεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρόβια να παραμένουν στα βαθύτερα σημεία της μασητικής επιφάνειας των δοντιών και να “τρώνε” το δόντι. Έτσι ξεκινά σιγά-σιγά ο τερηδονισμός του δοντιού.
Με την προληπτική κάλυψη των οπών και των σχισμών ο οδοντίατρος “γεμίζει” τις αύλακες των δοντιών και έτσι εξομαλύνεται η μασητική επιφάνεια τους. Τα μικρόβια δύσκολα μπορούν πλέον να παγιδευτούν στις οπές των δοντιών και επομένως αποτρέπεται και ο τερηδονισμός του δοντιού.

Πως τοποθετούνται τα sealants;

Για την προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών δεν απαιτείται ούτε η αναισθησία του ούτε το τρόχισμα του δοντιού. Ο Οδοντίατρος καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια του δοντιού και στη συνέχεια τοποθετεί τη σύνθετη ρητίνη, καλύπτοντας τις αύλακες και τα βαθουλώματα του δοντιού. Η τοποθέτηση των sealants ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

sealant 22Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων;

Η χρήση των sealants εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε πίσω δόντια με βαθιές αύλακες
  • Σε άτομα με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο
  • Σε δόντια με αρχόμενη τερηδόνα
  • Σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών στους μόνιμους πρώτους γομφίους (τραπεζίτες) και 12 ετών στους δεύτερους γομφίους (τραπεζίτες)
  • Σε άτομα με ξηροστομία (π.χ. μετά από χημειο- και ακτινοθεραπεία, καπνιστές, άτομα με στοματική αναπνοή), λόγω του αυξημένου τερηδονικού κινδύνου τους
  • Σε άτομα που έχουν δυσκολία να τηρήσουν καλή στοματική υγιεινή (π.χ. άτομα με κάποια αναπηρία)

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok