Βρουξισμός είναι το τρίξιμο των δοντιών της κάτω γνάθου στα αντίστοιχα πάνω δόντια. Πολλοί ασθενείς το αναφέρουν και σαν σφίξιμο δοντιών. Το τρίξιμο / σφίξιμο των δοντιών γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ακούσια χωρίς ο ασθενής να το καταλαβαίνει τη στιγμή που το κάνει.

Ο βρουξισμός δοντιών παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύκτας και τα αίτια του είναι κυρίως το άγχος, ο θυμός , οι διαταραχές ύπνου κ.α. Πολλές φορές παρατηρείται επίσης σε υπερδραστήρια ή επιθετικά άτομα, τα οποία τρίζουν έντονα τα δόντια τους τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο και στην εργασία τους.

Όταν το τρίξιμο των δοντιών είναι ήπιο ή εμφανίζεται περιστασιακά τότε δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Ο βρουξισμός των δοντιών είναι απαραίτητο να θεραπεύεται όταν:

  • Το σφίξιμο των δοντιών πραγματοποιείται συστηματικά και σε έντονο βαθμό.
  • Κλινικά ο οδοντίατρος διαπιστώσει ραγίσματα / μικροκατάγματα ή/και αποτριβές δοντιών
  • Ο ασθενής αναφέρει μυικό πόνο όταν ξυπνάει το πρωί ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θεραπεία του βρουξισμού πραγματοποιείται με τη χρήση ενός νάρθηκα (μασελάκι) τρυγμού, τον οποίο κατασκευάζουν οι οδοντίατροι σε συνεργασσία με τον οδοντοτεχνίτη. Ο οδοντίατρος αρχικά πραγματοποιεί τη λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου και τα αποστέλλει στον οδοντοτεχνίτη. Ο τεχνίτης κατασκευάζει διάφανα μασελάκια τα οποία προσαρμόζουν ακριβώς πάνω στα δόντια του ασθενή. Αφού ο οδοντίατρος λάβει έτοιμα τα μασελάκια από τον οδοντοτεχνίτη τα δοκιμάζει στο στόμα του ασθενή , τα ελέγχει και τα προσαρμόζει εξατομικευμένα ώστε τα δόντια της πάνω γνάθου να κλείνουν ομοιόμορφα και αβίαστα πάνω στο μασελάκι της κάτω γνάθου. Ναρθηκας 2

Οι ασθενείς φορούν το μασελάκι τρυγμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ουσία ο νάρθηκας λειτουργεί σαν ένα φράγμα / τείχος μεταξύ των δύο γνάθων που εμποδίζει τα πάνω δόντια να ακουμπούν και να τρίβονται με τα αντίστοιχα κάτω δόντια. Όταν ο ασθενής φοράει το νάρθηκα και ετοιμάζεται ακούσια να σφίξει τα δόντια του, τότε τα πάνω δόντια έρχονται σε επαφή με το νάρθηκα (και όχι πλέον με τα κάτω δόντια). Μ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνονται έντονα οι πιθανότητες για περαιτέρω αποτριβές, ραγίσματα δοντιών κ.α.

Σε περιπτώσεις έντονου στρες και πίεσης συστήνεται η χρήση του νάρθηκα για το τρίξιμο δοντιών και στη διάρκεια της ημέρας, ωστέ να αποφεύγεται η μηχανική βλάβη των δοντιών,  να χαλαρώνει το μυικό σύστημα στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης (δίπλα στο αυτί) και ο ασθενής να μην πονάει.

 

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok