Οι αθλητικοί προστατευτικοί νάρθηκες είναι ειδικά μασελάκια, τα οποία ο ασθενής φορά πάνω από τα δικά του δόντια (συνήθως στην άνω γνάθο) για να τα προστατέψει κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων του. Οι αθλητικοί νάρθηκες ενδείκνυται για όσους συμμετέχουν σε αθλήματα με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πολεμικές τέχνες, ενόργανη γυμναστική, σκέιτμποαρντ κ.α. Με τα προστατευτικά μασελάκια αθλητισμού μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών και των ούλων, καθώς τα δόντια προστατεύονται από τυχόν κατάγματα και τα ούλα / μαλακοί ιστοί από σχισίματα κ.α.

mouthguard

Υπάρχουν 3 τύποι αθλητικού νάρθηκα :

  • Προκατασκευασμένοι. Είναι έτοιμοι νάρθηκες από πλαστικό υλικό που υπάρχουν έτοιμοι στο εμπόριο. Δε διατίθενται σε μεγέθη, οπότε υπάρχει ένα μέγεθος για όλους τους αθλητές. Το πάχος τους δεν είναι ικανοποιητικό, ώστε να προστατεύει τα δόντια και συγκρατούνται στο στόμα μόνο όταν ο αθλητής έχει κλειστό το στόμα του. Είναι επόμενο λοιπόν ο αθλητής να δυσκολεύεται τόσο να μιλήσει, όσο και να αναπνεύσει.

  • Μερικώς προσαρμοζόμενοι. Είναι και αυτοί έτοιμοι νάρθηκες με τη διαφορά οτι είναι κατασκευασμένοι από θερμοπλαστικό υλικό. Έχουν το πλεονέκτημα οτι μπορούν να προσαρμοστούν μερικώς πάνω στα δόντια των αθλητών, εφόσον προηγουμένως ζεσταθούν σε ζεστό νερό και στη συνέχεια πιεστούν πάνω στα δόντια. Παρόλα΄ αυτά έχουν μέτρια εφαρμογή πάνω στα δόντια. Επίσης πρέπει να σημειωθεί οτι κατά την προσπάθεια προσαρμογής τους πάνω στα δόντια τα μασελάκια λεπταίνουν στη μασητική επιφάνεια με αποτέλεσμα να προσφέρουν αναμφίβολη προστασία δοντιών.

  • Εξατομικευμένοι . Αυτού του τύπου οι νάρθηκες κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη από πολυμερές υλικό εφόσον προηγουμένως ο οδοντίατρος έχει πάρει τα απαραίτητα αποτυπώματα. Για την κατασκευή τους είναι απαραίτητες 2 επισκέψεις στον οδοντίατρο. Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος θα ελέγξει λεπτομερώς το στόμα του ασθενούς και εφόσον δεν υπάρχουν οδοντιατρικά προβλήματα θα προχωρήσει στη συλλογή πληροφοριών για το άθλημα που συμμετέχει ο ασθενής (είδος αθλήματος, συχνότητα και διάρκεια άθλησης, ομαδική ή ατομική αθλητική δραστηριότητα) και θα προτείνει τον κατάλληλο προστατευτικό αθλητικό νάρθηκα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη λήψη αποτυπωμάτων, τα οποία θα αποστείλει στον οδοντοτεχνίτη. Στο δεύτερο ραντεβού οι οδοντίατροι ελέγχουν την εφαρμογή του νάρθηκα και δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες καθαριότητας και αποθήκευσης του νάρθηκα.

Όσον αφορά τη συχνότητα με την οποία πρέπει να φορά κάποιος τον αθλητικό νάρθηκα, η Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής συστήνει τα άτομα που αθλούνται να φορούν πάντα τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητάς τους.

 

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok