Τι είναι η μασέλα δοντιών;

Η τεχνητή οδοντοστοιχία (μασέλα) είναι μία έμμεση προσθετική εργασία, η οποία αντικαθιστά μεγάλο αριθμό ελλειπόντων δοντιών. Μία μασέλα κατασκευάζεται σε συνεργασία του οδοντιάτρου με τον οδοντοτεχνίτη και αποτελείται από τεχνητά δόντια φτιαγμένα από ακρυλικό υλικό ή πορσελάνη (σπάνια) τοποθετημένα πάνω σε μία ακρυλική (πλαστική) βάση. Η βάση (ροζ χρώμα) είναι αυτή που αντικαθιστά το ρόλο και την εμφάνιση των ούλων. Οι μασέλες είναι κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις, δηλαδή τοποθετούνται και αφαιρούνται από τον ασθενή, χωρίς να είναι μόνιμα προσκολλημένες στα δόντια του.

Ποιοι είναι οι τύποι των οδοντοστοιχιών;

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Ολική οδοντοστοιχία

Η ολική οδοντοστοιχία είναι η κλασσική μασέλα. Αντικαθιστά όλα τα δόντια, εφόσον ο ασθενής είναι πλήρως νωδός.
maseles olikh odont

Μερική οδοντοστοιχία

Όπως το λέει και η λέξη, αυτή η προσθετική εργασία αντικαθιστά μερικά δόντια. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν είναι πλήρως νωδός, όπως συμβαίνει με τη μασέλά, αλλά διατηρεί κάποια φυσικά του δόντια.
maseles merikh odont

Επένθετη Οδοντοστοιχία

Αυτός ο τύπος  μασέλας έχει το πλεονέκτημα ότι εκτός της στήριξής της στο βλεννογόνο του στόματος, εφαρμόζεται επιπλέον πάνω σε οδοντικές ρίζες.

maseles epenthetes

Τηλεσκοπική οδοντοστοιχία

Αυτός ο τύπος οδοντοστοιχίας στηρίζεται πάνω στα εναπομείναντα φυσικά δόντια, τα οποία τροχίζονται και καλύπτονται με μεταλλικές θήκες. Πάνω στις θήκες αυτές εφαρμόζεται μια ολική οδοντοστοιχία (μασέλα) η οποία αντικαθιστά τα ελλείποντα δόντια.
maseles thleskopikh

Επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία

Είναι ο τύπος της μασέλας που στηρίζεται πάνω σε εμφυτεύματα.
maseles epiemfyteumatikh

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok