Τι είναι το απόστημα παιδικού δοντιού ;
Το απόστημα είναι η συλλογή πύου γύρω από ένα παιδικό δόντι λόγω παρουσία έντονης φλεγμονής στο προβληματικό δόντι.
Πως καταλαβαίνω οτι το παιδί μου έχει απόστημα δοντιού;
Η εικόνα του παιδικού αποστήματος είναι πολύ χαρακτηριστική και πιο εκδηλώνεται πιο έντονα συγκριτικά με έναν ενήλικα εφόσον στην περιοχή του πονεμένου παρατηρείται έντονο πρήξιμο και ερυθρότητα των ούλων. Συχνά οι γονείς αναφέρουν οτι βλέπουν ένα “σπυράκι” γύρω από το παιδικό δόντι.
Ποια είναι η αιτία πρόκλησης αποστήματος σε παιδικό δόντι;
Το απόστημα σε ένα παιδικό δόντι παρουσιάζεται όταν το συγκεκριμένο δόντι είχε τερηδονιστεί εδώ και πολύ καιρό και δεν θεραπεύτηκε με παιδικό σφράγισμα. Εφόσον η τερηδόνα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως τα τερηδονογόνα μικρόβια συνέχισαν τη δράση τους και έφτασαν στο νεύρο του δοντιού, το μόλυναν και το δόντι τελικά νεκρώθηκε. Ένα νεκρό δόντι λοιπόν είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει απόστημα εφόσον έχει μολυσμένους ιστούς,μικρόβια και νεκρά κύτταρα. Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία συνθέτουν το πύον ενός αποστήματος.
Ποιά είναι τα συμπτώματα ενός αποστήματος σε παιδικό δόντι;
Τα συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν την εμφάνιση ενός αποστήματος σε παιδικό δόντι είναι:
- Πόνος κατά τη μάσηση. Το παιδί παραπονείται οτι δεν μπορεί να φάει από τη πλευρά του αποστήματος.
- Οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή των ούλων γύρω από το προβληματικό δόντι. Σε προχωρημένες περιπτώσεις παρατηρείται οίδημα και στην εξωτερική πλευρά της παρειάς. Το παιδί εμφανίζεται με πρησμένο μάγουλο.
- Δυσάρεστη αναπνοή του παιδιού
Σε κάποια περιστατικά μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός και γενική αδιαθεσία του παιδιού.
Ποια είναι η θεραπεία του αποστήματος σε ένα παιδικό δόντι ;
Η ύπαρξη αποστήματος σε ένα παιδικό δόντι σημαίνει οτι η φλεγμονή έχει φτάσει σε μεγάλο βάθος στο ύψος του νεύρου του δοντιού και το δόντι έχει πλέον νεκρωθεί. Στην προκειμένη περίπτωση το προβληματικό δόντι πρέπει να εξαχθεί, δεδομένου οτι η φλεγμονή του δοντιού είναι εκτεταμένη και υπάρχει κίνδυνος να προσβάλλει και το σπέρμα του μόνιμου δοντιού που κρύβεται κάτω από το αντίστοιχο νεογιλό δόντι. Επιπρόσθετα η παρουσία πύου και μολυσματικών ιστών σε ένα παιδικό σώμα δεν είναι ότι καλύτερο για τη γενικότερη υγεία ενός παιδιού.
Πως μπορεί να ανακουφιστεί το παιδί από τον πόνο ;
Εφόσον το παιδί παραπονιέται οτι πονάει και ο γονιός διαπιστώσει οτι το στόμα του παιδιού είναι πρησμένο γύρω από κάποιο δόντι είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη θεραπεία. Ο οδοντίατρος θα “ανοίξει” / τροχίσει το προβληματικό δόντι για να παροχετεύσει το συγκεντρωμένο πύον στην περιοχή. Από τη στιγμή που ο οδοντίατρος θα ανοίξει το δόντι, ελευθερώνεται η πίεση που ασκούσε το πύον στους ιστούς και το παιδί ανακουφίζεται άμεσα. Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να γίνει εξαγωγή του δοντιού.
Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο συστήνεται η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμακευτικών σκευασμάτων μέχρι το ραντεβού οδοντιατρικής θεραπείας, ώστε το παιδί να μην πονάει και ταλαιπωρείται. Εφόσον οι γονείς περιγράφουν έντονο οίδημα της περιοχής σε μερικές περιπτώσεις προτείνεται και η λήψη αντιβιοτικών, προκειμένου το απόστημα να μην επεκταθεί και έχει συνέπειες στην υπόλοιπη υγεία του μικρού παιδιού.