Χαλασμένα παιδικά δόντια

Η άποψη ότι τα παιδικά δόντια δε χρειάζονται φροντίδα και θεραπεία είναι λανθασμένη. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους λόγους, που καθιστούν αναγκαία την αποκατάσταση των νεογιλών δοντιών:

  • Τα νεογιλά δόντια εμφανίζονται στο στόμα περίπου όταν το παιδί είναι 6 μηνών και η ανατολή τους ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2,5 ετών. Στη συνέχεια αντικαθίσταται σταδιακά από τα μόνιμα δόντια, από τη ηλικία των 6 ως την ηλικία των 13 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδικά δόντια παραμένουν για χρόνια στο στόμα ενός παιδιού. Επομένως ένα “’άρρωστο” (τερηδονισμένο) δόντι δεν μπορεί να παραμένει με μία “τρύπα” για χρόνια στο στόμα ενός παιδιού και θα πρέπει να θεραπεύεται άμεσα με την πραγματοποίηση ενός σφραγίσματος. Η αναστολή μιας θεραπείας π.χ. ενός σφραγίσματος μπορεί να αποφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και να επιδεινώσει μία κατάσταση, δηλαδή να προκαλέσει την επέκταση της τερηδόνας και σε άλλα δόντια στο στόμα του παιδιού.
  • Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα για τη μάσηση, τη σωστή θρέψη και επομένως για την ανάπτυξη του παιδιού.
  • Είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του λόγου και τη σωστή ομιλία.
  • Η ύπαρξη χαλασμένων δοντιών επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία ενός παιδιού. Ένα χαλασμένο δόντι είναι πιθανό να προκαλεί πόνο, ο οποίος πόνος με τη σειρά του προκαλεί τη γκρίνια και τη κακή διάθεση του παιδιού.
  • Τέλος τα νεογιλά δόντια διατηρούν το χώρο στον οποίο στο μέλλον θα ανατείλουν τα μόνιμα δόντια.

Επομένως τα χαλασμένα παιδικά δόντια είναι απαραίτητο να θεραπεύονται και μάλιστα το δυνατόν το συντομότερο, γιατί μία μικρή τρυπούλα μπορεί γρήγορα να γίνει μεγάλη και μάλιστα αρκετά επίπονη.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok