Στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η σωστή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική τόσο για την προστασία και τη διατήρηση υγιών δοντιών όσο και για τη γενικότερη υγεία της εγκύου. Σε γενικές γραμμές συστήνεται η εγκυμονούσα να τηρεί τους παρακάτω κανόνες στοματικής υγιεινής :

  • Βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, όπως επίσης μετά από την κατανάλωση κάποιου ζαχαρούχου σνακ. Καλό είναι το πλύσιμο των δοντιών να διαρκεί 2 λεπτά, ώστε να καθαρίζονται σωστά όλες οι περιοχές του στόματος.
  • Αν χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα χειρός συστήνεται μία πολύ μαλακή βούρτσα. Διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, την οποία καλό είναι να της δείξει ο οδοντίατρος πως να τη χρησιμοποιεί για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων.
  • Σε περίπτωση που η οδοντόπαστα της προκαλεί ναυτία, μπορεί είτε να παραλείψει τη χρήση οδοντόκρεμας είτε να επιλέξει μία οδοντόπαστα για εγκυμονούσες.
  • Η οδοντόπαστα θα πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε φθόριο, γιατί αυτό είναι που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και αποτελεί την ασπίδα των δοντιών απέναντι στη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων.
  • Nα χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα 1-2 φορες τη μέρα, χωρίς όμως να εφαρμόζει δύναμη κατά τη χρήση του, καθώς μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.

Εφόσον η εγκυμονούσα βουρτσίζει επιμελώς τα δόντια της σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης της ουλίτιδας εγκυμοσύνης.

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Dr. Med. Dent. Μαρίζα Δημητρούλη

Η Dr. med. dent. Μαρίζα Δημητρούλη είναι ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου Γερμανίας (ΜΗΗ) και παράλληλα Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα εργάστηκε σε οδοντιατρείο στο Βερολίνο. Ο τίτλος Ενδοδοντολόγου που κατέχει η Dr. Μ. Δημητρούλη ανανεώνεται κάθε εξαετία από την γερμανική εταιρεία Ενδοδοντίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Θέρμη.

LinkedIn
YouTube
Instagram
TikTok